söndag 5 april 2015

Påsken enligt bibeln

Palmsöndagen, dvs. söndagen före påsk, påminns vi om den händelse där Jesus från Nasaret rider in i Jerusalem på en arbetsåsninnas rygg och han möter folket jubel och välkomstrop i form av: Hosianna Davids Son, välsignad vare han som kommer i Herrens namn!" Han upplevde sympatier, glada tillrop och det kändes som ett segertåg för honom.

Stilla veckan var inledd och onsdagen denna vecka brukar kallas Frågornas dag då Jesu efterföljare, hans lärjungar, ställde en mängd frågor som hade att göra med alla de ord som Han sa om att han skulle gå bort, att han skulle lämna dem, att han skulle bli utlämnad till soldaternas makt och dömas till döden. Lärjungarna fick mest - som de tyckte själva - kryptiska svar som ingöt oro i dem, även om det i nästa mening kom ord om uppståndelse och en stor vändning från mörker till ljus.

Torsdagen, Kampens dag eller Svekets dag, är den dag då Jesus blir förrådd, sviken, överlämnad åt dem som hatar honom, övergiven av de närmaste, helt ensam och lämnad i vånda och ångest i örtagården Getsemane, där hans tårar blir som ångestens blodsdroppar som faller ner på smutsig jord. Jesus blir förrådd av Judas med en kyss, grips av soldater och förd till landshövdingen Pontius Pilatus. Jesus förnekas av Petrus som värmer sina händer vid en koleld, omgiven av andra människor som pressar honom att avsvärja sig sin trohet till Jesus Kristus.

Långfredagen, den svartaste dagen i historien, är dagen då dödsstraffet ska exekveras, utföras på Pilatus´ order. Jesus från Nasaret blir dömd till döden, han får överta korset från en annan fånge som får amnesti bara för att det är Påskhögtid och folket röstar för att han, Barabbas, ska få leva och Jesus ska dö. Han blir piskad av romerska soldater, och blodig bär han sitt eget kors Via Dolorosa ut till avrättningsplatsen utanför Jerusalem. Golgata, även kallad Huvudskalleplatsen. Där korsfästs Jesus med en krona av törne på hjässan mellan två rövare, som rånmördat människor och mot den bakgrunden spikas fast vid varsitt kors. Den ene rövaren hånar Jesus, precis som många av åskådarna. Den andre rövaren vänder sig till Jesus och ber om tanke när Jesus kommer till sitt rike. Jesus lovar honom "idag ska du få vara med mig i Paradiset". Till och med på korset visade Jesus sin nåd och kärlek. Oförtjänt godhet och nåd. Vid 12-tiden på dagen blir det helt mörkt över landet och vid 15-tiden ropar Jesus i ångest och överlåtelse: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?" Och sen "ger han upp andan" och dör för världens skuld.

I bibeln läser vi: 

Hon dog för våra överträdelsers skull 
och uppstod för vår rättfärdiggörelses skull.
och 
Så älskade Gud världen, att han gav sin enfödde Son,
för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad 
utan ha evigt liv.

Det som kallas "den tredje dagen" är Påskdagen. Man räknar Långfredagen som den första dagen, påskafton som den andra dagen och påskdagen blir då följdaktligen den tredje dagen. Då händer det avgörande saker igen. Löftet om uppståndelse uppfylls och blir - istället för ett löfte för framtiden - en reell verklighet. Kvinnor och män får möta den uppståndne Kristus. Livs levande! Döden var besegrad och Livet står som slutsegrare! Han kommer till de bedrövade lärjungarna och samtalar med dem, visar sig, styrker dem, gråter och skrattar med dem, upprättar deras mod och tro. Livet förvandlas för dem. Framtiden öppnar sig igen.

Någon uttryckte sig så här: Jesu död var betalningen för vår skuld och hans uppståndelse är kvittot på att det är sant. Denna upplevelse önskar jag Dig, kära läsare.

GLAD PÅSK ÖNSKAR JAG DIG MIN VÄN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar