torsdag 24 november 2016

CEO och swajpande

CEO är en förkortning och som står för Chief Executive Officer med samma betydelse som svenskans VD, verkställande direktör. Fortfarande är VD den vanligast beteckningen för en verkställande direktör i Sverige, men allt fler företag väljer att kalla det högsta hönset för CEO.

Detta är ett exempel på den anglosaxiska influensen på det svenska språket. Att mer och mer ta till sig benämningar som används i den engelsktalande världen. Inom affärsvärlden, idrott, IT, musik, forskning m.fl. områden har det blivit allt vanligare. Idag klarar man sig knappt om man inte förstår, tänker och talar engelska. Man brukar säga att indiska barn och ungdomar får lära sig tre språk: hindi (talas av ca 40% av indierna), programmeringsspråk och engelska. Ett anmärkningsvärt konstaterande. Och Sverige följer efter. Inom en snar framtid kommer programmering finnas bland skolämnena långt ner i åldrarna.

So, musiclovers, take care! Sportfreaks, enjoy! Accountants - stay cool in a world changes after the election in the US. Post a feed on Twitter, using your Personal Computer (PC). Java is the real thing. When you wish upon a star. Star Wars. Att facebooka. Ska vi swajpa? Dvs. använda en mingel-app som togs fram till Almedalsveckan, och när centerledaren Annie Lööf registrerade sig, så var succén ett faktum. De 40.000 som var där under veckan använde appen Mingel och swajpade för att få träffar och kunde på så sätt "networka" (nätverka, dvs. knyta nya kontakter). En app som känner av vilka andra som vill nätverka och som geografiskt befinner sig i närheten och man kan då få en träff och det kan då skapas en "date" (en mingeldate).

Är det inte en underbar värld? Eller som Louis Armstrong skulle ha uttryckt det: "what a wonderful world".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar