måndag 5 december 2016

That´s Christmas for me

En a capellagrupp vid namn Pentatonix sjunger en julsång med den titeln. Vårt band On the Road tillsammans med tjejgruppen Joy framförde den i söndags kväll i Nättraby kyrka. Den - och alla de andra jullåtarna - blev väl mottagna och vi mötte en glad och inspirerande åhörarskara. Det är roligt med jullåtar, julmusik, julmat och julkrimskrams och små lampor all over the place. I konserten samlades julklappar in som ska delas ut till barn och ungdomar i vårt närområde som inte har en möjlighet att få julklappar på annat sätt. Mindre bemedlade, som det så vackert heter. En insamling gjordes också till Svenska kyrkans satsning: "Låt alla fylla 5 år."

I sången som rubriken lyder sjunger vi om the Old Christmastree, om raggsockorna som hänger vid spishällen, om familjen, om den tända brasan, om en kyss under misteln, om julstämning när den är som bäst och som mest julvykortslik. Det är en vacker bild som jag gärna håller kvar.

Julen är en fin högtid. Dels att vi med gott samvete kan tända så många lampor och så mycket ljus vi önskar, dels att alla verkar vara positivt inställda till denna ljusets och värmens högtid mitt i mörkaste vintermånaderna. Den lyser upp tillvaron. Den är tillåtande, och många vågar bekänna att de (som Py Bäckman skriver i sången Koppången) "vill tro att Han föddes och finns med oss här i tiden". Julen är vacker och omslutande. Den är vit och röd. Den är julmat, skinka och knäck. Den är en glädjens högtid. Den tillåter känslor av optimism och nostalgi och framåtblickande. Den är i många avseenden generös. Julen är vacker och efterlängtad.

That´s Christmas for me.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar