måndag 11 december 2017

Byggnader (38). Sagrada Família i Barcelona

Sagrada Família (katalanska: "Heliga Familjen") är en år 1882 påbörjad och ännu ej färdigbyggd katolsk basilika i Barcelona, Katalonien. Kyrkan är belägen i utkanten av centrala Barcelona i stadsdelen som bär dess namn. Arkitekt och ursprunglig skapare till bygget var Antoni Gaudí. Det fullständiga namnet är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel). Den 7 november 2010 hölls den officiella invigningen av kyrkan när påven Benedictus XVI konsekrerade Sagrada Família.

Av Bernard Gagnon - Eget arbete, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9029506
Kyrkan som ägs av en privat katolsk stiftelse är år 2015 fortfarande långt ifrån färdigbyggd. Bland annat återstår byggandet av det centrala kyrktornet (172,50 meter högt). År 2010 var planen att färdigställa kyrkan till 2026, då det är 100 år sedan Gaudí avled, men tidsplanen är omdiskuterad, kyrkans färdigställande är bland annat beroende av att Barcelonas kommun exproprierar de fastigheter som är konstruerade mitt emot kyrkans ännu ej påbörjade huvudfasad.

Den i ett modernt perspektiv mycket långa byggtiden beror till stor del på att de enda medlen som bekostar bygget av kyrkan utgörs av privata donationer i kombination med inträdesavgifterna (som av stiftelsen betraktas som donationer), inga andra former av finansiering tillåts. Gaudí själv var av åsikten att byggandet skulle pågå under flera hundra år (inte helt olikt många gotiska katedraler). I takt med att turismen i Barcelona ökat kraftigt, har donationerna till stiftelsen som bygger kyrkan ökat så mycket att bygghastigheten idag inte längre är begränsad av bristen på ekonomiska medel vilket tidigare var fallet.
(källa: Wikipedia)

Det står om denna plats och mäktiga byggnad i Dan Browns senaste bok Begynnelse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar