Baskernas heliga träd, Gernikaträdet, är en ek.
Eken är kanske ett av de mest karakteristiska träden, och det som mest tillbetts som heligt under religiösa former i Europa. Namnet på de keltiska läromästarna, druiderna, kommer från det grekiska ordet för ek, Dryas, eftersom det påstods att keltiska druider alltid hade med sig ekblad vid offer och dylikt.
Kända ekar i Sverige:
- Kvilleken, även kallad Rumskullaeken, i Norra Kvill i Småland anses vara den äldsta eken i Sverige. Åldern har beräknats till cirka 1 000 år. Dess omkrets är 14 meter.
- Birger jarls ek står mitt i Essingeledens trafikplats Kristinebergsmotet på västra Kungsholmen i Stockholm. Eken är uppemot 800 år gammal och därmed lika gammal som Stockholm, och bär därför namnet efter stadens grundare Birger jarl. Eken har fortfarande lite liv i sig, som visar sig i en grönskande gren och utgör numera högsta naturvärde, naturvärde klass 1, vilket motsvarar naturreservat.
- Eken vid Karl XI:s fiskartorp, populärt kallad Eken i väggen, är en ek inom området Fiskartorpet i Kungliga nationalstadsparken på Norra Djurgården i Stockholm som antas började växa samtidigt som Karl XI uppförde sitt lilla fiskartorp i det inre av Husarviken omkring år 1680. Eken som nu är omkring 320 år har växt in mot väggen på torpet, och hotar flytta hela huset, även om det kommer att ta tid. Avverkningsförbud av ekar inom parken och bevarande av kulturminnesvärda hus har således betytt alldeles speciella utmaningar för Djurgårdsförvaltningen vid underhållet av huset.
- Prins Eugens ek är en mäktig ek på Södra Djurgården i Stockholm som växer i parken vid Waldemarsudde. Eken anses vara den största levande på Djurgården. Den var ursprungligen trestammig. 2006 var Prins Eugens ek 21 meter hög med en omkrets av 9,2 meter och en volym på 45 kubikmeter. Åldern uppskattas till mellan 300 och 400 år – enligt vissa källor till och med 1 000 år.
- TV-eken kallades den månghundraåriga ek på Oxenstiernsgatan, Östermalm i Stockholm. Namnet härrör från ekens placering utanför TV-huset. Ett tidigare namn var Radiohuseken. Eken sågades ner under natten den 25 november 2011 under stora protester.
- Snapphaneeken i Sölvesborg, en gammal ek, som enligt sägnen lär ha använts för hängning av snapphanar.
Källa och läs gärna mera om eken: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ek
Och här ett klipp med Stina Ekblad:
Hon talar om sin bok: Här brusar strömmen förbi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar