torsdag 29 juni 2017

The Internet of Things

Sakernas internet (från engelskans The Internet of Things) är vardagsföremål som hushållsapparater, kläder och accessoarer, men även maskiner, fordon och byggnader, som har försetts med inbyggda elektroniska delar, såsom sensorer, datorer och internetuppkoppling vilket gör att föremålen kan sammankopplas fysiskt eller via trådlöst nätverk och därefter utbyta data.

Nätverket gör att sakerna kan kontrolleras och delge information från andra platser vilket underlättar för den fysiska världen att integreras närmare med datasystem och kan resultera i högre effektivitet, exakthet och ekonomiska fördelar. När sakernas internet innehåller sensorer och ställdon blir det ett exempel på cyberfysiska system, dit också intelligenta hus, smarta elnät och intelligenta transportsystem hör. Inom modeindustrin kan kläder förutom att ge praktisk information, som ett tryck på axeln åt vilket håll bäraren ska gå i en korsning efter en vägbeskrivning, även ladda ner och byta mönster med hjälp av insydda lysdioder och fibrer samt till exempel skicka en kram över internet till en bärare av ett plagg som kan ändra form.

Förutom vardagsföremål kan termen också syfta på generella system av enklare komponenter som kommunicerar med varandra, till exempel större affärssystem som moderniserats genom att delas upp i flera hårdvaruenheter som samverkar.

Experter uppskattar att sakernas internet kommer att bestå av mellan 20,8 och 50 miljarder saker år 2020.

(källa: Wikipedia)

--------------------------------
Den nya lagen General Data Protection Regulation, GDPR, ersatte Personuppgiftslagen, PUL, redan i våras. I Sveriges döptes den snabbt om till Dataskyddsförordningen och från och med 2018 kan företag som slarvar med kunders och anställdas personliga information bötfällas med upp till fyra procent av omsättningen. Vilket kan betydande svindlande höga bötesbelopp för många storföretag.

– Lagen ska skydda vår integritet, men den förändrar också i grunden vårt sätt att arbeta. Alla måste med på båten, men det är vi som ska se till att skapa infrastrukturen som underlättar för våra kunder, men samtidigt skyddar känslig information.

Johan Christenson erkänner att det inte är helt lätt att förklara vad detta betyder för oss vanliga dödliga människor. Vad som däremot är säkert, och även självklart för den yngre generationen, är att framtidens medborgare alltid är uppkopplade mot någon form av nätverk.

– Se på barnen som växer upp just nu. Sjuåringar söker information på Google, snackar med sina kompisar via chatprogram och spelar spel med vänner på andra orter via nätet. Nästa stora revolution blir ”The Internet of Things”, säger Johan Christenson.

”Sakernas internet" innebär att vardagsföremål i allt större utsträckning blir digitalt sammansvetsade med nätet. Experter menar att upp till 50 miljarder enheter, allt ifrån hushållsapparater till fordon och till och med implantat i våra kroppar är uppkopplade till internet år 2020.

– Bilarna är redan på väg och där finns många etiska frågeställningar. Vem får informationen? Försäkringsbolagen som kan prissätta premier på hur du kör bilen? Vägverket som kan planera underhåll av de mest trafikerade vägarna? Eller polisen som teoretiskt kan få info om fartsyndare i realtid?

Johan Christenson har inga svar på sina egna funderingar.Alla ska med på båten trots att ingen vet var nästa hamn ligger. Bara att den finns där. Ingen kan blunda för teknikens utveckling.

(saxat ur BLT:s nättidning 2017-06-28)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar