Fiatpengar är pengar som saknar ett inneboende värde. Fiatpengars värde grundar sig på att den institution som ger ut dessa pengar säger att de är värda något. Institutionen är i praktiken alltid en stat. Fiatpengar saknar myntfot eller sägs ha pappersmyntfot och har endast begränsad täckning av till exempel en guldreserv.
Ordet fiat kommer från latin och är en konjunktivform av verbet "göra". Betydelsen är ungefär "Låt det bli gjort." De flesta valutor i världen idag är fiatpengar, till exempel amerikanska dollar, euro och svenska kronor.
Men var kommer begreppet fiatvaluta från?
Ordet fiat härstammar ursprungligen från latin och betyder ungefär “att göra” eller “låt det bli gjort”. Lite svårt att kanske se den självklara och tydliga kopplingen till valutor, och varför toppskiktet av världens finansiella organ gemensamt beslöt att kalla det för just fiatvalutor – men någon smart tanke låg säkerligen bakom. En fiatvaluta är en valuta som inte är bunden till guld, silver eller någon annan speciell råvara. Eftersom valutan inte är värdefull i sig själv i samma bemärkelse som t.ex. en ädelmetall, grundar sig denna valutas värde på att den regering eller centralbank som ger ut valutan helt enkelt säger att den är värdefull. Dessutom spelar allmänhetens förtroende för utgivaren och i förlängningen för valutan, en mycket viktig roll för hur den värderas.
Bilmärket Fiat:
Fiat härstammar från den italienska bilfamiljen och står för Fabbrica Italiana Automobili Torino- själva ordet fiat däremot betyder låt det bli gjort.
(källa: Wikipedia och https://www.valutahandel.se/vad-ar-och-varfor-heter-det-fiatvaluta/ )
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar