Alandhs sköna berättarröst, med typisk stockholmsdialekt, framställer en sammansatt människa som hela sitt korta liv - 51 år - kämpade mot demonerna. Om de inte hette mobbing i skolan, eller att hon var ganska utfrusen av sina systrar, så hette mobben "det etablerade" och de konservativa eller ortodoxa. Eller spriten. Ungefär som Jo Nesbös huvudperson, kriminalpolisen Harry Hole, som kämpar mot sin demon: Jim Beam.
Inger Svensson. Skärmdump från dokumentären. |
Men efter 2 år var hon tillbaka som präst. Och fortsatte sin alldeles personliga kamp för de dagliga sysslorna och många möten med människor. Andra berättade i dokumentären om Ingers förmåga att lyssna, att vara lyhörd och att visa empati för sina medmänniskor. Vid dop, bröllop och begravningar var hon visst en lysande officiant.
Växjö stifts första kvinnliga präst var hon. Och förblev så länge. På hennes lilla platta och liggande gravsten framför sin mammas och pappas betydligt mer påkostade gravsten, står det inget efternamn, ingen titel, det står bara: dottern Inger, 1945 - 1996. Inget mer. I sten inhugget. Betyget. Bedömningen. Det bestående intrycket. På en kall stenyta.
Programmet tog inte ställning till kvinnoprästmotståndet eller något annat heller för den delen, Ahlands mission är inte skjutjärnsjournalistens, utan vad han gör att är skildra människors liv och öden. På ett dramatiskt, enkelt, naturligt och äkta sätt. Så att både skratt och gråt stockar sig i halsen hos tittaren.
Programmets titel är talande: Och förlåt oss våra skulder... Finns det förlåtelse för en präst? Och för alla de andra? De som tog till orda och de som skrek högst? Vem är utan skuld? Han eller hon må kasta första stenen.
Se hela dokumentären: >> http://www.svtplay.se/video/1806646/och-forlat-oss-vara-skulder
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar