Rubicon (Rubicō, Italienska: Rubicone) är en 29 km lång flod i norra Italien. Floden flyter från Apenninerna, genom de södra delarna av Emilia-Romagnaregionen, genom städerna Rimini och Cesena till Adriatiska havet. Floden har ändrat sitt lopp flera gånger sedan antiken, så det är inte helt klarlagt om denna flod är den ursprungliga som Julius Caesar korsade.
Att korsa Rubicon har blivit ett uttryck av att man stålsätter sig och inte ämnar eller kan vända om. Floden var under Romarriket gränsflod mellan den romerska provinsen Gallia Cisalpina och Italien, som utgjorde rikets hjärtpunkt. Julius Caesar korsade floden medvetet år 49 f.Kr., och startade därigenom inbördeskrig. Den romerske historikern Suetonius skriver att Caesar vid detta tillfälle yttrade de nu berömda orden alea iacta est, "tärningen är kastad". Detta har sedan denna tidpunkt signalerat att ett oåterkalleligt steg tagits. (källa: Wikpedia)
Jag såg en kille igår som jobbade som servitör på en restaurang och han hade dessa klassiska ord tatuerade på sin ena underarm. När jag kommenterade hans arm och sa hejdå med de latinska orden, sken han upp och berättade en snabbversion av det som står högst upp här i texten (som jag hittade på internetkällan Wikipedia). Det skulle vara intressant att höra killen berätta mer om orsaken till att han ville ha orden: "tärningen är kastad" synliga på sin vältränade arm. Han föreföll vara påläst och medveten om historien bakom. Kanske han i någon mening eller i något avseende valt något som han ville stå för, något drastiskt, kanske något vågat, eller något - för honom radikalt - vad vet jag? Tanken slog rot hos mig och orden lämnade mig inte. Vilka viktiga ord! Och ännu mer: vilka viktiga tankar och beslut och förhållningssätt som kan ligga bakom sådana ord. För Ceasar innebar orden att ett krig började. För någon annan kan de nog innebära att ett krig slutar. Eller att våga vara sann mot sig själv. Att våga vara mer öppen. Att våga vara den man är. Innerst inne. No matter what they say. (som Bob Dylan och Sting sjunger).
alea iacta est
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar