torsdag 26 april 2018

Namn att förundras över...

Vet du vad Kinas sämsta idrottare heter?
Do Ping.

Vet du vad Kinas fattigaste biljardspelare heter?
Tji Peng.

Panik (ishockeyspelare i Chicago)
Subban (ishockeyspelare i Nashville)
Mononen - typisk soloåkare (finsk längdskidåkerska)

🌝

Kyllönen - typisk ja-sägare  (finsk längdskidåkerska)
Dhopade S. Swapnil (indisk schackspelare)
Lydia Ko (koreansk golfspelare)

Galen Rupp (amerikansk maratonlöpare)
Sjur Röthe (norsk längdskidåkare)

🌝

L. Ten Dam (Belgisk cyklist i Tour de France)
Kassa Getnet (etiopisk, kvinlig 3000-meterslöpare)

Kolena (juniorhockeyspelare, Slovakien)
Ana Drev (kvinnlig utförsåkare från Slovakien)
Nick Garlic (Polis inom Europol, mot läggmatcher)

van Fluiten (uttal: flöjten) (polsk kvinnlig cyklist)
Fransceska Chaos (polsk kvinnlig cyklist)
🌝

lördag 21 april 2018

onsdag 18 april 2018

Frid i april

Min frid ger jag er. Inte ger jag er den frid som världen ger. 
Era hjärtan behöver inte frukta och vara rädda.

(Jesus)



lördag 14 april 2018

Jabboks vad

Livet är ibland som en brottningsmatch. Det kan vara frågor på jobbet man brottas med. Det kan vara inom en släkt som brottningen pågår, det kan vara andra relationer. Understundom är frågan om utbildning - både att påbörja en sådan eller att fullfölja den - en brottningskamp mellan (minst) två olika intressen eller aktörer. En människa kan också bära en brottningskamp inom sig. Mellan det goda och det onda. Mellan hämndbegär eller att kunna förlåta. Att hålla fast eller släppa taget. Att ge med sig underdånigt eller stå på sig och stå för sin sak, sin person. Att säga ja eller nej. Att våga tro sig om att klara av sitt liv eller att falla till föga för den andra rösten som säger: du är värdelös. Brottningen mellan att tro på sig själv eller att tvivla på sig själv. Eller brottningen som på sistone synts i media: vem har rätt och vem har fel i Svenska Akademin? Vem ska gå och vem ska vara kvar? Och det finns många beskrivningar i litteraturen av hur människor brottas med olika relationer eller med sina egna personliga frågor. 

En sådan brottning - som jag ser som en viktig och naturlig del av livet för oss alla - genomlever en man i den gamla Boken, hans namn är Jakob. (1 Mos 32) 
Han föddes som tvilling till Esau. Esau var luden, Jakob var slät. Esau kom ut i solens ljus först, sedan kom Jakob. Det var viktigt på den tiden vem som föddes först, det hade med arvsgrejer att göra: förstfödslorätten gavs till den pojke som var äldst. Även om det bara var minuter mellan de båda, så avgjordes ens ekonomiska framtid bara så där. Man kan ana att många kände avundsjuka och det fanns gott om fall där splittring inom familjer kom som ett brev på posten. Även så mellan Esau och Jakob. På många och levande sätt beskrivet i Boken, blev det en skilsmässa mellan bröderna och Jakob måste fly till fjärran länder efter att ha lurat sin pappa Isak och lurat av Esau sin förstfödslorätt. På sin resa kommer han till en avgörande punkt. Eller rättare sagt: en avgörande plats. Det berättas om han kommer till ett vadställe över en å, där han en hel natt brottas med en ängel. Och på ett sätt förlorar han brottningen, och på ett sätt vinner han. Han märks för livet genom ett slag på höften, så att han resten av livet går haltande.  Ett minne av brottningsmatchen. I denna brottningsmatch får han berätta vad han heter. Han hette Jakob (betyder den som håller i hälen, det kan också översättas bedragaren), men efter brottningskampen säger ängeln att du ska inte heta Jakob, utan ditt namn ska vara Israel, ty du har kämpat med Gud och med människor och vunnit seger. Konsekvensen av denna brottning - som lika mycket var en brottning med sig själv och sitt eget liv - blev flerfaldig; men en av de viktigaste följderna i hans liv blev att han återvände hem och försonades med sin bror och sin familj, ja hela sitt förflutna. Israel betyder Guds kämpe

Och vad hette platsen där Jakob brottades med ängeln, dvs. platsen där hans livs viktigaste brottning ägde rum? Jabboks vad. 

Och gissa om min förvåning när jag stannade en kort stund i Hörbytrakten i mars månad på väg mot Malmö, och jag får syn på denna skylt med texten: Jabboks vad recovery. Ett behandlingshem mitt i Skåne. Jag kan tänka mig att där genomlever många sitt livs stora kamp. 



torsdag 12 april 2018

Löften

O människa, jag besvär dig, behandla icke Guds löften såsom om de vore sällsyntheter, avsedda för ett museum, utan använd dem såsom dagliga tröstekällor. Förtrösta på Herren närhelst en nödens stund är inne. — C. H. Spurgeon (född 19 juni 1834 i Kelvedon i Essex, död 31 januari 1892 i Menton)
(källa: http://www.eaec-se.org/blandat/kallor_i_oknen/aug/08-12.htm )

"Vår Gud giver löften, vår Gud håller ord, 
Hans utsagor kunna ej vika. 
Om trångmål och nöd mig än möta på jord, 
Gud aldrig sitt löfte kan svika.

Den sökande finner, den bedjande får 
långt mera, än ord kunna säga. 
Jag aldrig förgäves till Frälsaren går. 
Kan skönare lott jag väl äga?

Guds ord som en klippa i väl och i ve 
står fast, om än bergen de vika. 
Om blott du vill tro, så skall du få se, 
Gud aldrig sitt löfte kan svika."

lördag 7 april 2018

En källa som porlar

Djupt inom varje människa porlar en källa. Hos många är källan övertäckt med massor av skräp. Men skräpet kan avlägsnas. [...] Den som glömmer att han har en hemlighetsfull källa inom sig blir inte vederkvickt. Han törstar ihjäl trots att han har det livgivande vattnet inom räckhåll. [...] 

Din och min plats är mellan Fadern och Sonen, mitt i det obeskrivliga kraftfält och de strömmar av levande vatten som är den helige Ande (Joh. 7:38-39). Sonen placerar oss mellan sin Fader och sig själv, så att Fadern inte kan se Jesus utan att också se oss. Det innebär en alldeles särskild glädje att befinna sig där och veta att man är innesluten i ett kärlekssamtal som övergår allt vad man kan fatta. 

Man känna sig hur fattig, torftig och tomhänt som helst. Ändå är man ett litet jublande stoftkorn där inne.

(Stinissen, Vandring till sanningen) 

torsdag 5 april 2018

Rumi

I closed my mouth 
and I spoke to you 
in a hundred silent 
ways

(Rumi, persisk poet och mystiker)

onsdag 4 april 2018

Eduardo Galeano-citat

Bild från pixabay.com
Begreppet KOM IHÅG: kommer från latinets re-cordis; 
att passera genom hjärtat igen

En hjärtesak
Att ta en sak genom sitt hjärta igen.

Det är att komma ihåg.

måndag 2 april 2018

söndag 1 april 2018

Sol som är upphov till så mycket

solkatter
solhundar
solbarn
solvuxna
solmänniskor
solstolar
soldagar
solmånader
solbränna
solstrålar
soldäck
soldynor
solklar
solig
solkräm
soltimmar
soltorkad
soltak
solresa

solist
soloprestation
solosång
solo
solitär
solidaritet
sold
soldat
solkig