lördag 10 september 2022

Visste du detta (61)? déjà-vu

Vad är deja-vu?

De flesta människor har någon gång befunnit sig på en plats eller varit med om en händelse, som på ett underligt sätt känns bekant.

Det är ingen stark känsla utan mer en vag förnimmelse av att det är något som man upplevt tidigare.

Fenomenet kallas déjà-vu. Det är franska och betyder ”redan sett”. 

Bilder från Prag.
Déjà-vu beskrevs för första gången på 1880-talet. Sedan dess har man fört fram ett stort antal teorier, utan att man dock har kommit fram till någon egentlig förklaring.

Freud ansåg att déjà-vu uppträder, när en person plötsligt påminns om en fantasi. Andra har sett déjà-vu som ett symptom på dålig kontakt med verkligheten. Ingen av dessa uppfattningar har dock speciellt många anhängare idag.

De flesta anser att déjà-vu beror på spridda likheter mellan en nuvarande och en tidigare hågkommen situation.

Till exempel har den holländske psykiatrikern Herman Sno föreslagit att minnen lagras som hologram. Till skillnad från fotografier innehåller varje del av hologrammet den information som krävs för att skapa hela bilden.

Ju mindre bitar man har desto suddigare blir dock bilden. Déjà-vu uppkommer i så fall när en detalj i en aktuell upplevelse matchar en liten del av en tidigare, så att en suddig bild av gamla erfarenheter blandas med den nuvarande situationen.

Något som kanske talar för den teorin är att upplevelsen av deja-vu i regel är speciellt stark, om man är okoncentrerad, till exempel i samband med att man är mycket upphetsad, utmattad eller sjuk.

(källa: Illustrerad Vetenskap)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar