söndag 18 september 2022

Visste du detta (64)? Fågel Fenix

Bild från pixabay.com
Fenix (av grekiskans φοῖνιξ (phoinix), "purpurfärgad"), även Fågel Fenix, är en mytisk fågel med en rad legender från olika kulturer förknippade med sig, och var en helig fågel i det forntida Egypten. Den sägs återfödas ur askan av elden den brann upp i.

Historia 

Fenix avbildades lik en örn, med röda och gyllene fjädrar. Dess hemvist var, enligt Herodotos, i Arabien, varifrån den vart 500:e år begav sig till Heliopolis i Egypten för att i solgudens tempel begrava sin faders döda kropp, som den medförde i ett ägg av myrra. Enligt andra sagor tillreder den sig, när den kommer upp i hög ålder, ett näste ur vilket en ny fågel Fenix träder fram så snart den gamla dött. Andra sagor berättar att Fenix bränner sig själv på ett bål för att ur dess aska uppstå i föryngrad gestalt. Den gällde därför såsom en sinnebild av odödligheten.

I sin bok Om fåglarna, som skrevs under det första århundradet efter Kristus, skriver Plinius den äldre att Fenix (phoenix) är stor som en örn och har en gyllene ring om halsen, att dess kropp är purpurfärgad medan stjärten är blå med rosa prickar och att den har tofsar på halsen och en fjäderplym på huvudet. Plinius skriver vidare att när Fenix är nära att dö bygger den ett bo runt sig där den dör och att av dess märg och ben avlas en larv, vilken därefter förvandlas till en ny fågel Fenix. Plinius tillägger sedan att Fenix måhända tillhör fablerna. (källa: Wikipedia)

Min tanke om människor vilka är som fågel Fenix

Jag har mött människor under mitt liv, som liknar fågel Fenix. Inte i yttre bemärkelse förstås, utan i deras varande och existens. När de är slagna till marken, fullständigt och ur mänskligt hänseende utslagna, så reser de sig igen. De liksom "återuppstår" i en liknande skepnad som tidigare, eller i en märkbart förändrad skepnad. Det framträdande är att det verkar som om ingenting kan förgöra dem. Antingen är de väldigt ytliga, och lätt skakar av sig det som hänt, eller så är de oerhört djupa och i anden starka, att de efter en ganska kort tid återvänder till sitt "normala liv" utan att verka särskilt berörda. Oavsett vilket, framstår de för mig som fågel Fenix, som synbarligen "bränt sig till ett intet", men som ändå återuppstår, återvänder, i den gamla tappningen, eller i en något annorlunda skepnad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar