tisdag 3 september 2024

Om barns och ungas medie- och skärmanvändning

Folkhälsomyndigheten har kommit med rekommendationer om hur barns och ungas användande av sociala medier och skärmar av olika slag ser ut.

AI-genererad bild. Klicka för en större version.
Läs rekommendationerna på denna >>länk! Där framgår med all önskvärd tydlighet att tillgänglig forskning på området visar tydligt på att restriktioner på detta område verkligen är att prioritera!

Barn och unga (och alla andra), behöver verkligen alternativ till skärmtid och tid på sociala medier. Själen behöver sitt, kroppen likaså -  inte bara stillasittande. Vi är skapade till rörelse. Till lek och motion. Både medveten och omedveten. Det ringde en tydlig larmklocka för någon tid sedan när SVT hade intervjuat barn och ungdomar om deras skärmtid, och i de flesta fall rörde det sig om 6-8 timmar/dygn framför en skärm. 

Och larmsignalerna gäller ju inte bara det rent fysiska - det rör även innehållet i vad man "matar" sig med. Vem finns bakom det som sänds ut till våra barn och unga? Vilka värderingar styr och presenteras? Vi alla, med små och stora barn - bör ta oss en rejäl funderare på hur vi ska göra i fortsättningen. Och förresten - vad tillåter vi påverka oss själva? Det kan ju vara som så att barnen, tonåringarna och de unga vuxna, ser på hur vi gör.... 

LEVE NATUREN!         LEVE MOTIONEN UTE I NATUREN!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar