söndag 15 september 2024

Shangri-La

Shangri-La Hotels and Resorts är ett multinationellt gästfrihetsföretag, grundat 1971 av tycoonen (pampen) Robert Kuok och bär namnet på ett mytiskt land av tillfredsställelse i Fjärran Östern som skildras i romanen Lost Horizon från 1933. Shangri-La.

Lost Horizon är en roman från 1933 av den engelske författaren James Hilton. Boken blev filmatiserad 1937. Filmen har samma namn: Lost Horizon, och är regisserad av Frank Capra. En påkostad musikalisk remake gjordes 1973 av producenten Ross Hunter med musik av Burt Bacharach. Boken och filmen är bäst ihågkomna som ursprunget till Shangri-La, ett fiktivt utopiskt kloster som ligger högt uppe i Tibets berg.

Citat ur Anne Holts bok Tolv otämdja hästar:

Ebba Braut satt vaken i det stora vardagsrummet på Kruses gate, i en lägenhet som tills nyligen hade varit en tillflyktsort. Ett Shangri-La, en vänlig fristad, långt från allt annat som utgjorde Ebbas övriga tillvaro. I nattens tystnad var det som om hon kunde höra ekot av samtalen runt bordet. Treenigheten Nefis, Ida och Hanne. 
Henrik och Ebba, två utomstående som hade blivit en del av familjen i den stilfulla lägenheten som nu hade blivit alldeles, alldeles för stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar