söndag 28 augusti 2022

Visste du detta (56)? Cumbria

Cumbria är ett grevskap i nordvästra England. Det gränsar till Lancashire, North Yorkshire, County Durham och Northumberland i England, samt Dumfries and Galloway och Scottish Borders i Skottland. Huvudort är Carlisle.

Nationalparken Lake District, som har inspirerat generationer av konstnärer, författare och musiker, ligger i grevskapet. Grevskapets (och Englands) högsta punkt är Scafell Pike, som ligger 978 m ö.h. Bergskedjan Penninerna sträcker sig längs grevskapets östra gräns. Hadrianus mur går genom den nordligaste delen av grevskapet, i och runt Carlisle. 

I detta grevskap utspelar sig flera av M W Cravens kriminalromaner med kommissarie Washington Poe och hans protegé Tilly Bradshaw. Mycket spännande händer där! Och de är ett skönt par, totalt olika, men funkar som par. 

Ett fenomen i Cumbria och andra grevskap är de s.k. Stenringarna. Dessa har en framträdande betydelse i Cravens bok Brännaren.

Stencirkeln vid Castlerigg ( alternativt Keswick Carles , Carles , Carsles , Castle-rig eller Druids' Circle) ligger nära Keswick i Cumbria , nordvästra England . En av cirka 1 300 stencirklar på de brittiska öarna och Bretagne , den konstruerades som en del av en megalitisk tradition som varade från 3300 till 900 f.Kr., under senneolitikum och tidig bronsålder. 

Olika arkeologer har uttalat sig positivt om skönheten och romantiken i Castlerigg-ringen och dess naturliga miljö. I sin studie av stencirklarna i Cumbria kommenterade arkeologen John Waterhouse att platsen var "ett av de mest visuellt imponerande förhistoriska monumenten i Storbritannien." 

Varje år reser tusentals turister till platsen, vilket gör den till den mest besökta stencirkeln i Cumbria. Denna platå utgör det upphöjda mitten av en naturlig amfiteater skapad av de omgivande fjällen och inifrån cirkeln är det möjligt att se några av de högsta topparna i Cumbria: Helvellyn , Skiddaw , Grasmoor och Blencathra. 

(källa: Wikipedia - det mesta alltså)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar