söndag 20 november 2022

Visste du detta (75)? Platanträd (Där kräftorna sjunger)

Platansläktet (Platanus) är det enda släktet i familjen platanväxter. Platanerna är stora träd som kan bli mellan 30 och 40 meter höga. Det finns sex arter som samtliga är hemmahörande på norra halvklotet. De används ofta som prydnadsträd i offentliga miljöer.

Platansläktets arter är lövfällande (utom Platanus kerrii). Bladen är femflikiga och liknar lönnblad. Karakteristiskt för platanerna är att barken flagnar, något som sker året om men (särskilt i kalla miljöer) är mer omfattande vintertid; barken är tunn och skör och hanterar inte den snabba tillväxten i stamvolym. 

Blommorna är små och oansenliga och sitter i runda samlingar. Platanerna är sambyggare, det vill säga blommorna är enkönade, men det finns både han- och honblommor på samma träd. Pollinering sker med vinden. När hanblommorna har släppt i väg sitt pollen faller de från trädet. Honblommorna sitter däremot kvar och bildar frukterna, som är små nötter.

Det finns fossil från plataner som är så gamla som 115 miljoner år.

Platanträd finns som ett framträdande inslag i boken Där kräftorna sjunger.

På adlibris.se läser vi om denna bok:
En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kaya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kaya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar