torsdag 22 februari 2024

Shinjuku

Shinjuku Station (新宿駅, Shinjuku-eki) är en stor järnvägsstation i Shinjuku- och Shibuya-avdelningarna i Tokyo, Japan. I Shinjuku är det en del av distrikten Nishi-Shinjuku och Shinjuku. I Shibuya ligger det i distrikten Yoyogi och Sendagaya.

Stationen fungerade som det huvudsakliga knutpunkten för järnvägstrafik mellan Tokyos specialavdelningar och västra Tokyo på intercity-tåg, pendeltåg och tunnelbana, och användes av i genomsnitt 3,6 miljoner människor per dag under 2018. Stationen i Shinjuku mäter en hel kilometer. Den består av sammanlagt fem våningar över och under jord. Fem olika järnvägsbolag trafikerar spåren, tre olika tunnelbanelinjer. Det är ett nav i västra Tokyo för all spårbunden trafik – intercitytåg, pendeltåg och tunnelbana, med tillsammans över 50 perronger. 

Invigningen av stationen i Shinjuku skedde år 1885 på vad som i dag är Yamanote-linjen. Trafiken växte kraftigt i början av 1900-talet när nya linjer kopplades till stationen. Nästan hundra år senare noterades år 2018 ett genomsnitt av 3,6 miljoner passagerare om dagen, vilket gör stationen till den mest trafikerade knutpunkten i världen. Men i den siffran ingår bara de som går igenom spärrarna – in eller ut från stationen. Inte alla passagerare som bara byter tåg på Shinjuku-stationen. (källa: Wikipedia)

Kolla själv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar