En aptonym är ett personnamn som visat sig kunna förknippas med personens egenskaper eller yrke, som diktaren Elmer Diktonius.
Ordet är sammansatt av apt- (’lämplig, passande’, latin aptus) och -onym (’namn’). Det är en nytt ord och det är inte en vedertagen term. Sannolikt bildades det i USA (engelska), alternativt skapats som det franska aptonyme av den kanadensiske universitetsprofessorn André Bougaïeff.
Aptonym och yrkesefternamn
Det finns yrken som tilldelats utövaren som efternamn, vilket varit vanligt i ett antal europeiska språk. Detta inkluderar tyska (Becker, 'bagare'; Schmidt, 'smed'; Schuster, 'skomakare'), engelska (Smith; 'smed', Taylor; 'skräddare', Miller; 'mjölnare' ), franska (Pottier; 'krukmakare', Charpentier; 'snickare') och spanska (Zapatero; 'skomakare', Botero; 'båtbyggare'). I Danmark är Møller; 'mjölnare', det vanligaste efternamnet som inte slutar på "-sen". I Sverige finns soldatnamn, ofta en- eller tvåstaviga adjektiv som Rask och Lustig. Dessa namn var inte aptonymer av den första bäraren, men för senare bärare där namnet, men inte yrket gått i arv, kan en aptonym skapas.
Svenska
Under säsongen 2024–2025 av teveprogrammet På spåret, noterades att Gry Forsells förnamn kunde tänkas vara en aptonym för någon som är programledare för morgonsändningar i radio. I avsnittet efter kom programledarna till insikt om att Kristian Luuk förde tankarna till tåglok, från vilka programmets frågefilmer ofta skapas.
Andra exempel är:
Elmer Diktonius, finlandssvensk poet.
Björn Sprängare, före detta ordförande för LKAB.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Robert Tennisberg, sportjournalist
Engelska
William Wordsworth, brittisk poet.
Usain Bolt, jamaicansk sprinter ("bolt" betyder ungefär "blixt" eller att "störta iväg")
Karin Slaughter, deckarförfattare
Karin Slaughter, deckarförfattare
(källa: mestadels Wikipedia)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar