W [dubbel-ve] är den tjugotredje bokstaven i det moderna latinska alfabetet. Bokstaven räknades i den svenska versionen av detta alfabet fram till 2006 som en variant av V, enligt Svenska Akademien. Det innebar bland annat att V och W sorterades tillsammans vid alfabetisk ordning. Detta ändrades i 2006 års upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, bland annat till följd av bokstavens mer utbredda användning i etablerade lånord som ”webben”, som stundom uttalas såsom på engelska; tyska lånord som stavas med W uttalas dock precis likadant som om de stavades med V. Det finns ett fåtal exempel på minimala ordpar där man i uttal och definition kan skilja på V och W, som tvist och twist.
Historia
Bokstaven W är ursprungligen en ligatur (två sammanskrivna tecken) av två V:n. Den började först användas av anglosaxiska skribenter på 600-talet, för att beteckna halvvokalen [w], och upptogs senare i tyskan, där det på den tiden uttalades på samma sätt. U och V var fram till 1500-talet bara skilda stilar för att skriva samma bokstav, vilket är anledningen till att man på engelska kallar "W" för ”double u”.
Versalt W
- Länsbokstav för Dalarnas län.
- Kemiskt tecken för grundämnet volfram. Se även periodiska systemet.
- Förkortning för watt, enheten för effekt i Internationella måttenhetssystemet.
- Symbol för den fysikaliska storheten mekaniskt arbete, energi.
- Smeknamn, öknamn och kampanjnamn för USA:s före detta president George W. Bush. Uttalas då vanligen på amerikanskt sydstatsvis (det vill säga Texas) som ”dubya”, eftersom det är vad Bush själv gör.
- En film om den amerikanske presidenten George W Bush av Oliver Stone, se W (film).
- Den statistiska kategorin Vinst i baseboll.
Gement w
Betecknar i det internationella fonetiska alfabetet en koartikulerad fon, en tonande labialiserad velar approximant.
(källa: Wikipedia)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar