tisdag 30 juli 2019

Dödsdömd: Melvin Mars

Boken är skriven av David Baldacci och heter Dödsdömd: Melvin Mars. Det är den andra boken i ordningen av Baldacci som handlar om deckaren Amos Decker, en man som efter att ha fått en vansinnestackling i amerikansk fotboll, i sin första NFL-match, blir märkt för livet i den meningen att han - när han vaknar till liv igen - fått en förändrad hjärna och “drabbats” av hypertymesi, som innebär att han aldrig glömmer någonting. Han har också fått synestesi, som innebär att han ser olika skeenden och siffror i olika färger: blått, gult, rött osv.

Decker räddar Mars undan dödsstraff och de båda utvecklar en djup vänskap, män emellan. Båda har en bakgrund som spelare i amerikansk fotboll och förstår de metaforer som Decker använder i sitt utredningsarbete som detektiv. I denna andra bok om Decker tillhör han en specialgrupp inom FBI som tar sig an särskilda fall, s.k. cold cases, som andra utredare gått bet på och inte kunnat lösa. Decker och hans grupp tar sig an fallet Mars, den dödsdömde.

Det finns många bottnar i denna kriminalroman. Det är en oerhört spännande berättelse, där del fogas till del, och vändningarna överraskar hela tiden. Men den är också en berättelse om ett levnadsöde, där fragment av människors förflutna påverkar livet och för dem framåt mot både det omöjligas och det möjligas gräns. Just denna roman påverkar mig mycket vad gäller stora frågor om att försonas med sitt förflutna, och tar upp frågor som: kan man förlåta? Vad är kärlek till ett barn? Vad är kärlek till en kvinna? Hämnd eller att släppa taget om sin bitterhet? Finns en framtid efter många år av fängelsevistelse, kan man få en andra chans här i livet? Och hur uppkommer vänskap?

Jag rekommenderar boken Dödsdömd: Melvin Mars.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar