torsdag 26 januari 2023

Visste du detta (87)? Gasskas

Gasska Njoatsosjávrre, enligt tidigare ortografi Kaska Njåtjosjaure, är en sjö i Jokkmokks kommun i Lappland och ingår i Luleälvens huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,309 kvadratkilometer och ligger 872 meter över havet. Gasska Njoatsosjávrre ligger i Sarek Natura 2000-område. Sjön avvattnas av vattendraget Njoatsosjåhkå.

Delavrinningsområde

Gasska Njoatsosjávrre ingår i det delavrinningsområde (745744-156600) som SMHI kallar för Utloppet av Lulep Njåtjosjaure. Medelhöjden är 1 215 meter över havet och ytan är 25,44 kvadratkilometer. Det finns inga avrinningsområden uppströms utan avrinningsområdet är högsta punkten. Gamájåhkå som avvattnar avrinningsområdet har biflödesordning 3, vilket innebär att vattnet flödar genom totalt 3 vattendrag innan det når havet efter 339 kilometer. Avrinningsområdet består mestadels av kalfjäll (92 procent). Avrinningsområdet har 1,8 kvadratkilometer vattenytor vilket ger det en sjöprocent på 7,1 procent. Delavrinningsområdet täcks till 0,63 procent av glaciärer, med en yta av 0,16 kvadratkilometer.

I denna kommun (Jokkmokk) utspelas den sjunde boken i bokserien Millennium, Havsörnens skrik, skriven av Karin Smirnoff. En mycket spännande och välskriven kriminalroman. Smirnoffs skrivarstil liknar Stieg Larssons, mer än vad David Lagerkrantz´ texter gör. Två böcker till från hennes hand är att vänta, i samma serie. Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist är förstås huvudpersoner, och en trettonåring (Svala, brorsdotter till Lisbeth) finns med i centrum av storyn. Ortens tidning heter Gaskassen (eller Gasskassen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar