tisdag 28 februari 2023

Har du ron att stanna på bron

Slow down, my child, be still; be still and wait for the Spirit of the Lord,
slow down and wait, and hear His voice, and know that he is God.

 Skrev så här denna morgon:

Har du ron att stanna på bron
har du tid att lyssna på den ton
som ljuder i stillheten?
har du modet att stanna på bron
och se ljuset som blänker
och fåglarna som svävar
nära spegelblank vattenyta,
i grupp, åt samma håll, mot samma mål,
har du viljan att bromsa in
för att inte missa detta som Finns.
Just nu. 



söndag 26 februari 2023

Ljusets alla nyanser

Bild från pixabay.com
I Matt. 5:14 läser vi (enligt The Message på svenska):

Ni ska vara ljuset som gör alla Guds färger synliga.

Tänk på regnbågen som gör just detta: den gör alla färger synliga. Det vita ljuset är bara vitt, men när det bryts genom regndropparna, ser vi vad ljuset egentligen är: en sammanfattning av alla färger. När Guds ljus bryts genom våra liv, ser vi alla nyanser, alla färger, alla toner, ljust och mörkt, grundfärger och pastellfärger. Alla. 

På liknande sätt - menar Tomas Sjödin - kan vi lysa på och locka fram ljusets olika nyanser i varandra. 

lördag 25 februari 2023

Amos Decker i boken I lagens skugga

 Hon tystnade och det enda Decker hörde var hennes lugna, jämna andetag, så olika hans egna.

”Alex, jag vet inte om jag klarar det här.”

”Det gör du definitivt, bara du vill göra det. Och om du inte vill så är det inget fel i det heller. Jag kommer att finnas där och stödja dig. Men jag känner dig och om du lägger av med det här nu så kommer du att vakna i morgon och må tio gånger sämre, oavsett vad det är du känner. Jag kan inte påstå att jag vet allt om dig. Det gör ingen om någon annan. Men jag känner dig bättre än någon annan levande människa. Och jag vet att jag har rätt i det här fallet. Och det gör du också.”

Ännu en lång tystnad följde.

”Tack, Alex”, sa Decker.

”En sak vill jag att du ska veta, Amos. En viktig sak. Något jag tror på av hela mitt hjärta.”

”Vad då?”

”Jag behöver dig. Och det gör resten av världen också.”

(Mänskligt och varmt ur boken I lagens skugga om och med Amos Decker, skriven av David Baldacci)

torsdag 23 februari 2023

Kungariket

 Jo Nesbö har skrivit en bok som heter Kungariket. Huvudpersonerna är två bröder som är uppväxta tillsammans högt upp i den norska fjällvärlden. En spänningsroman, med många personporträtt, fylld av mörk humor.

Detta citat får mig att le en smula. Den ene brodern driver en bensinmack, och en av hans anställda heter Egil:

Jag hade satt upp ett anslag på personaltoan så att det hängde mitt framför ens ansikte när man satt ner. ”GÖR DET SOM MÅSTE GÖRAS. ALLT HÄNGER PÅ DIG. GÖR DET NU.” Även om Egil antagligen trodde att meddelandet handlade om att få ur sig skiten, hade jag också sagt ifrån så många gånger om städning och att ta ansvar att man skulle tro att Egil förstod denna verbala fint om en hektisk natt. Men Egil var inte bara trött, han var en enkel grabb på tjugo som blivit fintad så mycket av livet att han inte brydde sig så mycket längre. Och det är klart, om man vill ha minsta möjliga motstånd är det inte den sämsta taktiken att låtsas som att man förstår lite mindre än man gör. Så Egil var kanske inte så dum trots allt.  

onsdag 22 februari 2023

Pendang

Pendang (latin pendere, hänga ned) är egentligen något som hänger och som är ett motstycke till en annan sak, till exempel ett örhänge (franska pendant d'oreille). 

Det kan också vara ett prydnadsföremål eller ett konstverk som är avsett att hänga i par eller mitt emot ett annat. Uttrycket vara en pendang till något kan därför användas i betydelsen par, make, motsvarighet till exempel om en byggnad, en person, en bok eller en företeelse.

Exempel:
  • Man lät uppföra stadens nya och vackra rådhus som en pendang till residenset.
  • Mankell har skrivit utkastet till en roman, en pendang till "Comédia infantil" i svensk miljö.
  • Pendant betyder hängande på franska och skrevs på svenska veterligen första gången i en bouppteckning år 1749.
(källa: Wikipedia)





tisdag 21 februari 2023

Visste du detta (91)? Bodens fästning

Bodens fästning (ibland kallat "Låset i norr") 

är en tung fästning anlagd på och i ett flertal berg runt staden Boden i Norrbotten i Sverige. Den är belägen cirka 35 kilometer från kusten. Fästningen har fungerat som en strategisk försvarsställning och skyddad förrådsplats. 

Främsta syftet var att avskräcka Ryssland och Sovjetunionen från invasion över land från finländska fastlandet samt i någon mån mot anfall över Bottenviken och då i samverkan med kustartilleriet i Luleå och Töre. Bodens fästnings storlek, komplexitet och slagstyrka gör att den saknar motsvarighet i Norden.

(källa och läs mer: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bodens_f%C3%A4stning)

måndag 20 februari 2023

Andens frukter

Kärleken från Gud är grunden för allt. I vår brist och i den nåd vi får ta emot från vår Fader, kan vi läsa om de frukter som kan växa fram i våra liv i gemenskapen med Honom. 
Gal. 5:22-23 i Nya Testamentet.

Andens frukt är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet, självbehärskning. 

Så här skulle man kunna tänka:

glädje är kärleken som sjunger
frid är kärleken som vilar
tålamod är kärleken som tar ett steg i taget 
vänlighet är kärlekens bemötande
godhet är kärlekens generositet
trohet är kärlekens avgränsningar
mildhet är kärlekens attityd
självbehärskning är kärleken som viskar 

lördag 18 februari 2023

Älska sig själv


Att älska sig själv är början till en livslång romans.

(Oscar Wilde)


onsdag 15 februari 2023

Visste du detta (90)? Skvattram

Skvattram, regionalt heter det getpors, (Rhododendron tomentosum) är en art i det stora och variabla släktet Rhododendron i familjen ljungväxter.

Tidigare har skvattram ansetts höra till det egna släktet Ledum, till vilket också några snarlika nordamerikanska arter räknats, men senare forskning har visat att Ledum är så pass nära besläktade med Rhododendron att de bör räknas till samma släkte.

Skvattram är en upprätt vintergrön grenig buske med brunhåriga grenar, som brukar bli från ett par decimeter upp till en och en halv meter hög. Växten är vanlig på fuktiga och magra torvmarker som tallmyrar, myrkanter, sumpskogar och skogskärr. Norrut finns den även på torra tallhedar.

(Källa: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skvattram) 

fredag 10 februari 2023

Visste du detta (89)? Joshua Tree

Joshua Tree nationalpark ligger i sydöstra Kalifornien och har fått sitt namn efter yuccaträden (Joshua trees) som växer i Mojaveöknen. Här finns gott om vandringsleder som bjuder på fantastiska vyer och en stening terräng som lockar mängder av klättrare. 

Nationalparken har därför blivit ett välbesökt mål för äventyrslystna av olika slag. Gillar man hellre att titta på stjärnorna blir man heller inte besviken. Natthimlen är lika fascinerade som naturen.


torsdag 9 februari 2023

Soluppgången

Denna underbara skildring av en soluppgång återfinner jag - lite otippat - i en Jack Reacher-kriminalroman (Tvinga mig, författare Lee Child). Vi kan med fog säga att även i den sortens litteratur finns det skönhet.

Luta dig tillbaka och läs; så här beskrivs soluppgången:

Från stålbron uppe på den gamla betongjätten var gryningen vidsträckt, avlägsen och oändligt trög. Den östra horisonten var svart som natten och förblev så tills man med intensivt stirrande ögon äntligen tyckte sig kunna uttyda något som inte var fullt så svart, som en kolbit, som blev gråare under långa utdragna minuter och lövtunt spred sig utåt och uppåt, likt trevande fingrar mot något yttre membran av atmosfären, hopplöst avlägset, stratosfären kanhända, som om ljuset färdades fortare där eller nådde dit tidigare.

Världens rand uppenbarade sig långsamt, i alla fall för de intensivt stirrande ögonen, avtecknad i stora drag i grått på grått, oändligt svagt, oändligt subtilt, nästan inte där överhuvudtaget, lite inbillning, lite önsketänkande. Sedan trevade matta gyllene fingrar utforskande över det grå, vidare, överjordiskt, som i valet och kvalet. För att sedan breda ut sig, sätta fyr på något tunt och avlägset membran, en molekyl åt gången, en lumen, tände det långsamt, lyste upp det och gjorde det transparent, inte vitt och kallt utan med en varmare nyans.

Ljuset förblev glåmigt, men nådde allt längre för varje minut som gick, tills hela himlen var gyllene men matt, inte tillräckligt för att kunna se i, för svagt för att kasta ens den vekaste skugga. Så spirade varmare stråk, tände fyr på horisonten, och till sist steg solen, omöjlig att stoppa, i ena ögonblicket röd och vredgad som en solnedgång, i nästa trygg i ett varmt gult sken som fick horisonten att nästan klarna och kasta omedelbara skuggor, till en början från horisont till horisont, sedan bara milsvida. Himlen skiftade från matt gyllene till matt blå, så att världen ovanför fick ett djup på nytt, för att inte tala om en oändlig höjd och en oändlig vidd. Nattens dagg hade tämjt dammet och tills det torkat skulle luften förbli kristallklar. Utsikten var ren och klar åt alla håll.




måndag 6 februari 2023

söndag 5 februari 2023

Omnivor

Allätare, omnivor, är ett djur som hämtar sin föda från både växt- och djurrikena. 

Exempel på allätare är grisar, rävar, merparten björnar, vissa gnagare och vissa primater, däribland människan. Bland fåglarna kan nämnas vissa kråkfåglar, och småfåglar som äter frön, frukt, bär och insekter (vissa mesar, trastar och finkar). Bland vattenlevande djur är kräftor, sköldpaddor och pirayor exempel på allätare.



lördag 4 februari 2023

Visdomsord.

 Lyssna gärna i stillhet. Pausa oftare än du brukar.
Ta till dig det du kan ta till dig.
Det förunderliga med ord är att de faktiskt betyder något.

torsdag 2 februari 2023

Visste du detta (88)? Elritsa

Elritsa (Phoxinus phoxinus) är en art i familjen karpfiskar.

Elritsan är en ganska liten fisk med en maxlängd på 14 cm. Honan är något större än hanen. Färgerna varierar beroende på miljöförhållandena, men ryggen och sidorna är oftast olivgröna, med en lätt bronsglans och buken är gul eller vit. Elritsan är slankare än de flesta andra karpfiskar. Under lektiden i juni och juli får hanen en rödaktig nyans på buken medan ryggen blir nästan svart. Båda könen får dessutom små, hårda vita knölar på huvudet och främre delen av kroppen i samband med leken.

Utbredning
Elritsan är vanlig och finns i nästan hela Europa, utom i södra Spanien, Portugal, södra Italien och Grekland. Vidare förekommer den i norra Asien till Berings hav, utom i arktiska områden.

Ekologi
Elritsan föredrar svalt strömmande vatten med hög syrehalt.[1] Den äter alger, växtdelar, blötdjur, kräftdjur och insekter. Själv är den viktig föda för större rovfiskar och fåglar. För att undvika predatorer är elritsan snabb, noga med att gömma sig och bildar gärna stim, även tillsammans med andra arter.

Arten blir könsmogen vid 2 års ålder. Som mest kan den bli 11 år gammal.

Leken sker i rent vatten i områden med grusbotten under april till juni då honan kan lägga uppemot 1 000 ägg, som klibbar fast vid botten och som sedan kläcks efter 6 till 12 dygn.

Elritsa och människan
Elritsa kallas också kvidd. Andra folkliga svenska namn på elritsa är alkuva, alkutta, alekula, alkura, bälefisk, kur, äling, sabbik, elling, ärling, glirr, gli, blindsill, budd, hamntorsk, hundgädda, hunnagädda, iggling, im, laxbådd, lortbuk, mjolpus, mudd, myrsik, spragg, stensil, görkänga, skinnfisk, skinnäling, plump, agn, ölkytt och örkytt.

Kallas på Kronobergska för bäckasill. Elritsa är Dalarnas landskapsfisk. 
(källa: Wikipedia)