måndag 24 juli 2023

Vetenskap och tro i förening

Besök gärna dessa länkar som presenterar den historiskt gångbara föreningen av tro och vetenskap i symbios. Framstående vetenskapsmän, forskare, författare och debattörer, m.fl möts i samtal och lägger fram rön som stärker både tron och vetenskapen ur ett nutidsperspektiv och med öppet sinne. 

>>https://vetenskapochtro.se/

Här läser vi bl.a: 
Vi menar snarare att kristen tro har lagt grunden för den moderna vetenskapen och att vetenskap och tro kompletterar varandra.

>>https://claphaminstitutet.se/

Här läser vi följande Avsiktsförklaring: 

När det gäller relationen mellan tro och vetenskap har stiftelsen Claphaminstitutet följande grundhållning:

Vi betraktar tro och vetenskap som två likvärdiga kunskapsformer, där vetenskap behandlar den verklighet vi kan uppfatta med våra sinnen, förstärkta med tekniska hjälpmedel, och tro den högre, andliga verklighet som ligger bortom den verklighet vi kan förnimma med våra sinnen, men som vi kan uppfatta genom andlig varseblivning, bortom förnuft och känslor.

Den ena kunskapsformen kan inte överordnas den andra. Vetenskapen är till sin natur konfessionslös och följer sina egna regler, såsom deduktiv och induktiv metod, och är fri från dogmatiska begränsningar. Kristen tro kan inte och får inte påverka vetenskapliga resultat, men kan påverka vilka frågeställningar man väljer. Axiom och hypoteser är i sig utryck för tro, om än av annat slag än gudstro, då de utgör förmodanden om den värld vi kan uppfatta med våra sinnen, vilken inte desto mindre är skapad av Gud.


Bild från pixabay.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar