lördag 12 augusti 2023

Att jämföra sig = att förneka det unika

I Gal. 5:26-26 (The Message) läser vi under rubriken VI FÅR INTE JÄMFÖRA OSS:

Har vi valt ett sådant liv, Andens liv, måste vi se till att det blir mer än bara en tanke eller en känsla, att det präglar hela vår livsföring. Det betyder att vi inte får jämföra oss med varandra  som om den ene vore bättre och den andre sämre. Vi har mer givande saker att göra med våra liv. Var och en av oss är unik.

Någon skrev: vi föds alla som original, men dör som kopior (det kanske var Mark Twain som sa de orden som första person, skulle inte förvåna mig).

Och någon annan lär ha sagt: Var dig själv, det finns redan så många av de andra. 

Sjödin skriver ungefär så här ang. orden i Gal. 5: Jämförandet är en frihetsberövande syssla, ett spel utan slut. Det börjar redan i förskoleåldern och letar sig in på våra arbetsplatser och äldreboenden. Där sitter människor som inte - under ett helt liv - kunna släppa sin känsla av underlägsenhet… och vidare: …ett underkännande av oss själva är egentligen ett underkännande av den Gud som skapat oss till original, till förstahandsutgåvor som inte ska eller bör kopieras…. Nyckeln till att undvika detta är att inbjuda den helige Ande att forma, vidga och välsigna ens sinne så att man ser andras höga värde, men också sitt eget. 

Be yourself, no matter what they say. (Sting)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar