tisdag 4 juni 2024

Resiliens: etymologi

Resiliens betyder ordagrant förmågan att återhämta sig från eller motstå olika störningar.

Ordet 'resiliens' kommer av latinets resilire {uttal: resilli´re} 'studsa tillbaka'; av re- 'tillbaka' + salire {uttal: salli´re} 'hoppa'.

Ekologisk resiliens: För ett ekosystem, såsom en skog, kan detta innebära att klara av stormar, bränder och föroreningar, medan det för ett samhälle kan innebära förmåga till återhämtning efter till exempel en naturkatastrof eller politiska oroligheter. Minskad resiliens kan leda till oönskade förändringar i ett system, med exempel som savanner som förvandlas till busköknar, korallrev som förvandlas till algtäckta grushögar och sjöar som blir övergödda och hamnar i ett tillstånd med blomningar av giftiga alger och fiskdöd.

Social resiliens: är ett samhälles förmåga till återhämtning efter till exempel en naturkatastrof eller politiska oroligheter.

Organisatorisk resiliens: Inom affärsvärlden definieras resiliens som förmågan hos ett system eller ett företag att klara konsekvenserna av en katastrofsituation såsom ett strömavbrott, en brand eller en bomb.

Teknisk resiliens: att efter ett IT-haveri eller en IT-attack, kunna återställa system och funktionalitet och att återgången till "det normala" blir så smärtfri som möjligt, utan för stora förluster av data och säkerhet.

Resiliens i barn- och ungdomspsykologi: Inom barn- och ungdomspsykologi handlar resiliens om barns förmåga att klara en svår uppväxt. I boken Resiliens, risk och sund utveckling, skriven av Anne Inger Helmen Borge, presenteras ett citat av Michael Rutter som beskriver begreppet resiliens:

"Resiliens är processer som gör att utvecklingen når ett tillfredsställande resultat, trots att barnet har haft erfarenheter av situationer som innebär en relativt stor risk att utveckla problem eller avvikelse."

Pseudoresiliens: En del barn har mer konstnärliga anlag än andra barn. Pseudoresiliens beskriver hur kreativitet och konstnärlig förmåga kan vara ett sätt för barn med en svår barndom att utveckla resiliens.

(källa: Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar