måndag 10 juni 2024

Auto-Brewery Syndrome

Vad är Auto-Brewery Syndrome (ABS)?

ABS innebär alltså att kroppen själv tillverkar alkohol. Detta sker i tarmarna och beror på en störning i bakteriefloran, som gör att det bildas en svamp i mag- och tarmkanalen som skapar en jäsning när personen äter kolhydrater, och etanol blir en restprodukt av jäsningen.

Bild från pixabay.com
Om personen äter stora mängder snabba kolhydrater kan mängden alkohol i blodet bli extrem, vilket har samma effekt på kroppen som för den som drucket alldeles för mycket. Även om det kan låta ”roligt” med ett inomkroppsligt bryggeri så ställer det till en hel del problem för den drabbade, som kanske ska köra bil eller något annat transportfordon, eller operera en patient eller fatta viktiga beslut. Eller tänk om det är en gravid kvinna som drabbas?

Auto-Brewery Syndrome uppstår oftare hos personer med diabetes, fetma eller Chrons sjukdom, men är lika vanlig hos kvinnor, män och barn. Sjukdomen tros även öka risken för att utveckla fettlever. Även om sjukdomen är ovanlig och det inte är många som får diagnosen varje år, så tror forskare att det finns ett mörkertal.

(källa: https://www.mabra.com)

En kvinna i Kanada svimmade och slog i huvudet i köksbänken. Läkarna konstaterade att hon hade höga halter alkohol i kroppen – trots att hon sade sig vara nykterist. Det visade sig att hon led av ett syndrom som gör att hennes mage tillverkar alkohol på egen hand, skriver CNN. (saxat ur dn.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar