tisdag 23 november 2021

Visste du detta (37): OnPrem

Vad betyder OnPrem/ on-premises ?

ofta: on-prem – lokal, i egna lokaler, i lokalerna. – Uttrycket syftar på it‑system som körs på bestämd hårdvara på en bestämd plats, till skillnad från i molnet. Van­ligt­vis i ägarens lokaler. 

Lokalt installerade program körs på datorer enligt premisser som bestäms av personen eller organisationen som använder programmen. I korthet innebär detta att du har lokalt installerade program på din lokala dator, till exempel mailprogram och ordbehandlingsprogram. Du sköter själv installation, uppdateringar, licenser och annat som hör till dina program.

Det kan också vara it‑system som visserligen körs någon annanstans än i ägarens egna lokaler, men ändå på bestämd hårdvara som ägaren för­fogar över (colocation). – Språkligt: Observera att det ska heta on‑premis­es. Formen on‑premise är fel. Ordet premis­es i betydelsen lo­kalen, fastigheten, egendomen är nämligen alltid plural.

Detta begrepp är väldigt vanligt idag med tanke på Schreems II-domen i juli 2020, där EU-domstolen förbjuder överföring av personuppgifter till "tredje land" (tredjelandsöverföringar), dvs. till länder utanför EU, och där servrar ägs av t.ex. USA, och nationell lagstiftning - t.ex. säkerhetslagstiftning - står över det som Dataskyddsförordningen (GDPR) i Europa bestämmer. 

Nu söker svenska myndigheter efter alternativa IT-lösningar där data inte lagras eller förs mellan servrar via "molnet utanför EU, och därmed även Sverige", utan att data med personuppgifter finns på lokala servrar, OnPrem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar