måndag 1 januari 2024

Kultiverad kultur

Verbet kultivera:

kultivera - Om jord bruka, uppodla, odla.
kultivera - Göra bildad; frambringa kultur.
kultivera - Utveckla, förädla.

Kultur:
Ordet kultur kommer från latinets cultura som betyder ungefär 'bearbetning', 'odling' och 'bildning' och som i sin tur härstammar från colo 'odla'. Begreppet har fått en väldigt vid betydelse och avser i vid bemärkelse all mänsklig aktivitet. Kultur har dock främst två betydelser: andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster. Inom kulturgeografi – studiet av relationen mellan människor och platser – används den bredare betydelsen som all mänsklig aktivitet. Den ursprungliga betydelsen 'odling' förekommer i till exempel bakteriekultur.

Kultur definieras även som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats "levnadssättet hos ett helt samhälle". Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna. Kultur refererar ofta till en universell mänsklig kapacitet för att klassificera och kommunicera erfarenheter materiellt och symboliskt. Den höga kulturella förmågan har betraktats som en definierande egenskap hos människan. (källa: Wikipedia)

Så även med sinnet. I en bibelparafras (The Message) står det: I have cultivated a quiet heart. Det borde betyda att sinnet - hjärtat, den inre hos en människa i själslig bemärkelse - kan förädlas, förfinas, förskönas, utvecklas och komma fram till en harmoni, både utåt och inåt. Att göra val i den riktningen. Att välja bort annat. Att medvetet välja, så att det till slut innebär att även omedvetna val ytterligare kultiverar hjärtat, sinnet, det inre. 

Javisst. Vi är inte bara i händerna på trendsättarna, influencers, denna tidsålders anda, utan det finns en möjlighet att påverkas inifrån och ut. (från det osynliga "hjärtat" till det synliga livet). 

Rom. 12 inleds ungefär så här (enligt The Message): Bli inte så välanpassade till samhället ni lever i så att ni passar in utan att tänka. Ha istället alltid Gud i tankarna. Då kommer ni att förändras inifrån. Frågan jag ställer mig idag är: varifrån hämtar jag viljan, styrkan, riktningen, innehållet, atmosfären, vattnet som släcker törsten, förebilderna, andan; och allt som ger mitt liv sin egentliga och avgörande inriktning? Jag säger till mig själv: den källan finns inom dig. Om du söker den. Den fylls på ju mer du gräver fram den ur allt som försökt slamma igen den. Jesus säger: Den som tror på mig, av hans innersta ska det strömma fram en levande källa av porlande vatten! Och detta sa han om Anden, som alla de som tror på honom får ta del av. Kom till mig och drick! Du som är törstig. Du som längtar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar