tisdag 30 juni 2015

Inte besviken

Tjugo år från nu 
kommer du att vara mer besviken 
över de saker du inte gjorde än över de saker du gjorde.
Segla iväg från en säker hamn
Fånga förliga vindar i dina segel
Utforska
Dröm
Upptäck

(Mark Twain)



fredag 26 juni 2015

Djuriskt

Ibland hittar även en blind höna ett korn, sa halta hönan Lotta till teddybjörnen Fredriksson som anade ugglor i mossen eller de intet ont anande fiskmåsarna som ger skri över öppna landskap och där lärkan drillar högt i sky, för våren är ju alltid ny, sa den ena kamelen innan han pucklade på dromedaren, som såg räven raska över isen i India land där det händer lustiga saker ibland och lejonen ryter och en och annan tiger. Älgarna demonstrerar och se: en hägring. För att inte tala om loppans muntra gång på rullgardinen. Surt sa räven. I fablernas värld eller med mors lilla Olle som i skogen gick. Brum. Brum. Sa strutsen som hade stoppat huvudet i sanden som hade varit guld. Och detta hände i maj när göken gol. Koko, koko... Har du förresten sett herr Nilsson, som dansar en mazurka med en viss herr Gurka? Mitt i djungeln, den djupa djungeln, där sover lejonen. Sluta maska! Då missar du fjäriln vingad som syns på Haga. Där alla snubbar ju vill vara Cat. Vet du förresten var apan går för att dansa? Till apoteket. För högt i ett träd i Californien, där satt en liten näktergal och sjöng fallerrallanlej. Hej. Tack Elvis för the djungleroom.


torsdag 25 juni 2015

Morgonkaffet

Sitter med min gråblå kaffemugg, ensam på jobbet, vid mitt skrivbord och smuttar på kaffet. 80% kaffe, 20% mjölk. Perfekt. Så skönt att dagen får och kan ta sig denna början. Innan alla ord, mail och telefonsamtal börjar översvämma mig, alla tyckanden och tänkanden. Och allt jag själv behöver tycka och tänka om. Kaffet når min tunga, och rinner stilla ner genom matstrupen ner till magen och det  smakar så gott. Jag kan inte skilja på om det är kaffet i sig självt eller själva stunden som smakar godast. Stillheten och ron och ensamheten. Tranströmer menade att han måste ha 10 min. på morgonen och 10 min. på kvällen (minst) för sig själv, för att fungera. Jag är benägen att hålla med. Den som inte har något eget liv, kan ju inte dela liv med någon annan. Man kan ju inte dela någonting man inte har. Morgonkaffet smakar gott. Stunden är oumbärlig.


söndag 21 juni 2015

Plogfåra


Sätt din hand till plogen, se dig ej tillbaka.
Plöj den nya fåran, bländande och raka.
(Nils Bolander)

onsdag 17 juni 2015

Ögonblick

Vänta inte på det perfekta ögonblicket
Ta detta ögonblick och gör det perfekt

(okänd)


måndag 15 juni 2015

Disparat möte

Igår lärde jag mig ett nytt ord: disparat. Först trodde jag att tryckfelsnisse varit framme och fått till ett i och ett a istället för två e, fick för mig att det kanske skulle stå desperat. Men det visade sig vara helt korrekt. Meningen i boken jag läste använde detta uttryck: disparat möte. Och det stod i ett sammanhang där en talare möter en publik som - vilket egentligen alltid är fallet - i en sammankomst där alla - både talaren och publikum - har med sig olika upplevelser, förkunskaper, skiftande erfarenheter, personliga problem och intressen, och då blir förstås varje sådant tillfälle en enorm utmaning för talaren. Man kan då kalla detta ett disparat möte. Det betyder: olikartad, oförenlig, klart åtskild. I en mening en väl stor uppgift att i en kort stund förena alla dessas tankar, funderingar, värderingar, åsikter, upplevelser, förkunskaper, tvivel, tro, och ha något som kan tillföra något - helst positivt - till var och en i publiken.

I en vidare mening kan vi nog med fog påstå att alla möten är disparata möten. Åtminstone till en början, innan man lärt känna varandra, lärt sig varandras språk, både det guturala och kroppens språk, ögonens språk, den erfarenhetsbas, de sår och de positiva upplevelser vi bär på med in i samtalet. Efter hand kan mötena få en ny karaktär, om öppenhet, villighet, intresse, god vilja och lyssnande och givande förenas. Då blir mötena verkliga möten mellan två människor, två universum, två världar, som berikar och utvecklar. Leder framåt.

Istället för disparat blir mötet parat (med betoningen på sista stavelsen och det betyder: beredd, redo, färdig, klar, rustad).

Tänk vad mycket ett ord kan betyda.


söndag 14 juni 2015

Ord från en vän:

If you´re lost.....find yourself.
If you´re in pain....let it go.
When you get older......you realize how short life really is.
Make sure to live it and live it well.



fredag 12 juni 2015

Bryggan

Sitter på bryggan i den vackra kvällen. Mina ben hänger fritt och joggingskorna nuddar nästan det vindstilla vattnet. Jag vet inte om jag stör svalorna som sveper förbi mig gång på gång. Kanske har de ett dolt bo under den brygga jag sitter på. Ladusvalornas ungar väntar förmodligen på mat från sina föräldrar. Där bryggan börjar har dess upphovsmän skrivit sina namn i betongen och årtalen då bryggan byggdes. Där står Bengt och Erik. Jag känner båda männen, eller snarare kände, de har båda lämnat detta jordeliv. Bryggan och upplevelsen denna kväll blev för mig en ut- och inandningsplats efter en mycket hektisk dag, fylld av jobbiga människor, konflikter och möten på jobbet (som förhoppningsvis leder till något gott).

Bryggan blev som en väg ut i friden, stillheten och ron. Vattnet som en spegel, svalornas dans över vattenytan, det stillsamma, den fasta punkten som jag befann mig på, betongfundamentet som gav stabilitet. Och vet du förresten att betong på engelska heter concrete... Det blev en kväll då både det stabila, stadiga, lite otillgängliga förenades med liv, lust, glädje, dans och stillhet. Allt på en enda gång. Det blev så konkret för mig att detta är livet, allt på en gång. Hemligheten är väl att se det, upptäcka det, få andas in det. Att få välja det som gör mig gott.

torsdag 11 juni 2015

Verkligheten

"Att kämpa mot verkligheten är arbetsamt, 
men att bejaka verkligheten medför alltid lättnad och befrielse."

(Wilfrid Stinissen)


måndag 8 juni 2015

Coach i babypottning

I fredags lärde jag mig ett nytt ord och begrepp: coach i babypottning. Det var en kvinna som fanns med i ett inslag i Rapport som var  just det som jag skrev: coach i babypottning.

Nya rön visar att man kan börja träna barnen att sitta på potta redan före 1 års ålder. Så fort de är stabila i nacken kan träningen inledas. Och det funkar visst, så små barn kan tydligen lära sig vad man ska göra på (eller snarare: med) en potta. Begreppet lät lite festligt, nästan lite underligt.

Kanske någon känner för att omskola sig till detta? Coach i babypottning!


söndag 7 juni 2015

Stängd dörr, eller öppen

När en dörr stängs öppnas en annan. 
Men  ofta ser vi så länge och ångerfullt på den dörr som stängs 
att vi inte ser den som öppnar sig för oss.

(Alexander Graham Bell)


fredag 5 juni 2015

Sommarfägring


En vänlig grönskas rika dräkt, har smyckat dal och ängar...

torsdag 4 juni 2015

Utveckling

Sakta, men säkert, mognar insiktens olika skikt. Det är precis som med ett embryo som  växer och utvecklas, eller som ett ägg som blir en larv, som blir en puppa, som blir en vacker fjäril. Puppan ser inte grann ut för blotta ögat, men den rymmer en oändlig skönhet, livskraft och skörhet. Fjärilen har blivit fjäril.

På Wikipedia läser jag följande:
"Fullständig metamorfos betyder att alla de fyra olika stadier som ingår i metamorfosen finns med.
Det första stadiet av de fyra är ägget som kan läggas antingen i vatten och på land beroende på vilken insekt det handlar om (vissa lägger också i kadaver och i skinnet på levande djur).

Innan ägget kläcks har den blivande insekten förvandlats till det som skall komma att bli nästa stadium, nämligen larven.

Efter larvstadiet kommer det tredje stadiet, puppa. Då omges larven av ett hårt skal och inuti detta förvandlas den sedan till det fjärde stadiet, fullvuxen (som oftast är den formen vi känner igen hos insekten).

Fullständig metamorfos genomförs av olika insektsarter. Till exempel flera olika flugor, en del gräshoppor, en del sländor och fjärilar."

Utvecklingen måste få tid, eftersom den tar tid. Får den processen inte tid på sig, blir inte utvecklingen sund, hållbar och som den var tänkt. Bråttom? Nej, livet har inte bråttom. Det är bara i våra dagar man kommit på att "driva upp saker" hastigt för att snabbt se resultatet, få del av det man åstundar. "Drivbänk" - vilket hemskt ord. I mina öron låter det nästan som en sträckbänk för att snabbt göras längre. Inte konstigt att det blev ett tortyrredskap. Livet måste få ta tid på sig. Vårdas. Mogna. Precis som insikterna om mig själv, om andra, om Livet.

Och så skönt att få vila i det. I livskraften.


tisdag 2 juni 2015

alea iacta est

Rubicon (Rubicō, Italienska: Rubicone) är en 29 km lång flod i norra Italien. Floden flyter från Apenninerna, genom de södra delarna av Emilia-Romagnaregionen, genom städerna Rimini och Cesena till Adriatiska havet. Floden har ändrat sitt lopp flera gånger sedan antiken, så det är inte helt klarlagt om denna flod är den ursprungliga som Julius Caesar korsade.

Att korsa Rubicon har blivit ett uttryck av att man stålsätter sig och inte ämnar eller kan vända om. Floden var under Romarriket gränsflod mellan den romerska provinsen Gallia Cisalpina och Italien, som utgjorde rikets hjärtpunkt. Julius Caesar korsade floden medvetet år 49 f.Kr., och startade därigenom inbördeskrig. Den romerske historikern Suetonius skriver att Caesar vid detta tillfälle yttrade de nu berömda orden alea iacta est, "tärningen är kastad". Detta har sedan denna tidpunkt signalerat att ett oåterkalleligt steg tagits. (källa: Wikpedia)

Jag såg en kille igår som jobbade som servitör på en restaurang och han hade dessa klassiska ord tatuerade på sin ena underarm. När jag kommenterade hans arm och sa hejdå med de latinska orden, sken han upp och berättade en snabbversion av det som står högst upp här i texten (som jag hittade på internetkällan Wikipedia). Det skulle vara intressant att höra killen berätta mer om orsaken till att han ville ha orden: "tärningen är kastad" synliga på sin vältränade arm. Han föreföll vara påläst och medveten om historien bakom. Kanske han i någon mening eller i något avseende valt något som han ville stå för, något drastiskt, kanske något vågat, eller något - för honom radikalt - vad vet jag? Tanken slog rot hos mig och orden lämnade mig inte. Vilka viktiga ord! Och ännu mer: vilka viktiga tankar och beslut och förhållningssätt som kan ligga bakom sådana ord. För Ceasar innebar orden att ett krig började. För någon annan kan de nog innebära att ett krig slutar. Eller att våga vara sann mot sig själv. Att våga vara mer öppen. Att våga vara den man är. Innerst inne. No matter what they say. (som Bob Dylan och Sting sjunger).

alea iacta est