fredag 19 januari 2018

Igelkottens elegans (2)

Igelkottens elegans är namnet på en bok jag läser nu (snarare: lyssnar på). Den är skriven av Muriel Barbery. Det förefaller vara så att denna författare mer eller mindre redan är kultförklarad i litterära kretsar. Denna bok har sålt i över 4 miljoner exemplar, och detta utan att vara en spänningsroman, thriller eller deckare. Sett ur ett världsvitt perspektiv, är det en bragd. Den handlar om en portvakt i en fin byggnad i Paris. Eller hon är snarare portvaktsänka, men efter makens död tog hon över uppdraget som portvakt åt de rika som populerar fastigheten - några stora, ytterst fashionabla våningar och lägenheter på sisådär 200 kvm vardera. Portvakten Renée Michel är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever i en pseudotillvaro i många stycken, och berättar levande - som bokens jag - om sitt liv, sina drömmar, och framförallt om dem som bor i huset. Hon både betjänar dem, bedömer dem och i samma andetag, berikar sig själv själsligen (eller berövar hon sig sin positiva syn på livet?).

Vad skriver hon mer om? Det är inte så lätt att sätta fingret på. Det är en enda röra av person- och miljöbeskrivningar, filosofi, fenomenologi, Marx, gastronomi, katter, pudlar, mat, kaffe- och tedrickandets betydelse, statliga tjänstemän och filosofiutbildade fruar och deras män, ytliga tankar om livet och djupa tankar (hon kallar dem så själv). Nämn vad som helst som finns runt omkring dig, eller inom dig - det är det hon skriver om, Muriel. Eller hellre: som Renée berättar om. En charmig, smårolig bok (om än lite svår att hänga med i understundom), om allt och inget. Vet inte varför jag fortsätter att lyssna, men den har något som tilltalar mig. Kanske är det den överintelligenta 12-åriga Paloma som har märkliga planer för kommande sommar, som håller mitt intresse vid liv? Och vad menas egentligen med boktiteln? Har igelkottar elegans?

Ett kan jag säga med bestämdhet, och det är att boken handlar om högt och lågt, djupt och ytligt. Det gäller för läsaren att hänga med i svängarna och inte tappa tråden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar