tisdag 30 juni 2020

Charmerande skärmar. Digitalisering (2)

En artikel i DN.se handlar om Så gick det till när skärmarna charmade skolan. Journalisten Katarina Bjärvall diskuterar i artikeln om nyttan eller onyttan med alla skärmar som flödar in i svenska klassrum och skolor. På inrådan av EU, Skolverket och - tror vi - kravet från omvärlden.

Bild från pixabay.com
Artikeln är kritisk, inte samhällsfrånvänd, utan ger en realistisk bild av svensk skola, där principen en-till-en råder. Varje elev, varsin dator. Det kan vara en Ipad, en annan sorts läsplatta, en Chromebook eller en PC. Allt beror på upphandlingar och det ekonomiska läget i den kommun där en-till-en ska praktiseras och genomföras.

Under ca 15-20 år har denna satsning pågått. Bjärvall ställer några kritiska frågor: har denna satsning förbättrat för elevernas kunskapsinhämtning? Har klassrum och skolor på ett traditionellt vis egentligen blivit överflödiga? Börjar all kunskapsinhämtning hos barn och unga vuxna på bokstaven G? G som i Google.

Och jag själv börjar vackla. Vill jag verkligen vara en del av detta? Digitaliseringen? Skärmhysterin? Modeller och prestanda, molntjänster och e-tjänster? Var tar människan vägen i allt detta? Har vi något val? Det personliga mötet? Förmågan och viljan att välja bort det digitala och istället ägna sig åt det lågmälda samtalet, det nära samtalet, det viktiga samtalet?

måndag 29 juni 2020

Joan Baez

Joan Chandos Baez, född 9 januari 1941 på Staten Island i New York, är en amerikansk folkmusiker, gitarrist, kompositör och aktivist för medborgerliga och mänskliga rättigheter.

Joan Baez debuterade på en festival i Newport år 1959. Hon fick sitt genombrott i början av 1960-talet. Jämte Bob Dylan var hon under denna tid en av förgrundsfigurerna inom amerikansk folkmusik. Till skillnad från Dylan skrev hon väldigt få låtar själv, utan återuppväckte i början av sin karriär amerikanska folkvisor utan kända ursprungsförfattare, för att sedan göra egna versioner av andra jämlika artisters låtar. Albumet ''Baez sings Dylan'' är ett album där alla låtar är skrivna av Bob Dylan. Love is just a four-letter word är en av dessa. Denna låt släpptes aldrig av Bob Dylan, utan gavs bort till Joan Baez som sedan stod som originalartist.

Baez är känd för sin höga, ljusa och klara stämma och ackompanjerar sig själv på akustisk gitarr. Bland hennes mest kända inspelningar märks ''Silver Dagger'', ''Farewell Angelina'', ''Donna Donna'', ''The Night They Drove Old Dixie Down'' och ''Diamonds and Rust''. Hon talar spanska flytande, och har spelat in spanska låtar som den välkända folkvisan ''Guantanamera''. Hon är känd för sitt politiska engagemang, bland annat för medborgerliga och mänskliga rättigheter, pacifism samt inom miljörörelsen.

Som många andra folkmusiker på denna tid var hon även starkt engagerad i politiska frågor som rörde rassegregeringen i USA och Vietnamkriget. År 1963 deltog Baez, med bland annat Bob Dylan, i Marschen till Washington för arbete och frihet, där flera freds- och protestlåtar framfördes, samt Martin Luther King höll sitt berömda tal ''I have a dream''. (Wikipedia)

Lyssna på Joan som sjunger Dylanlåtar:




söndag 28 juni 2020

Digitalisering

Digitalisering är ett begrepp som innebär att material av skilda slag omformas för att kunna bearbetas i dator. Det latinska ordet digitus betyder finger. Ibland räknar man på fingrarna som då motsvarar siffror. Därför betyder digitalisering att exempelvis text och bilder omvandlas till siffror.
(källa: ne.se)

I Wikipedia läser vi:

Digitalisering (av engelskans digitization, mer sällan digitalization) avser ursprungligen och i tekniska sammanhang omvandling från analog till digital representation av information med nollor och ettor, exempelvis genom sampling av ljud och mätsignaler eller genom skanning av bilder. På senare tid avser informationsdigitalisering även manuell avskrift av dokument, avritning av ritningar med digitaliseringsbord samt maskinläsning av text, i syfte att kunna lagra, överföra eller bearbeta informationsinnehållet med datorer eller annan digitalteknik.

Principen är att representera siffror (engelska digits av latinets "fingrar") binärt med ett bas-2-baserat numeriskt system, bestående av endast två värden: antingen en 1 eller 0, för att kunna utföra beräkningar och bearbeta data med hjälp av elektriska komponenter såsom reläer.

Digitalisering (av engelskans digitalization) har börjat användas i överförd betydelse inom samhällsvetenskap, politik och informatik om digital transformation, det vill säga genomgripande verksamhetsomvandling i samband med ökad användning av modern informationsteknologi. Samhällen, organisationer och branscher kan digitaliseras genom fortsatt övergång till informationssamhället. Syftet kan vara att ersätta pappersblanketter, att automatisera manuella rutiner, att rationalisera bort administrativa arbetsuppgifter, distributionsled, resor och yrken samt att kunna erbjuda förbättrad informationsförsörjning och tillgänglighet oavsett tid och plats.

Denna verksamhets- eller processdigitalisering innefattar ändrade arbetsmetoder, organisationsprocesser, affärsmodeller, samhällsstrukturer och kompetenskrav. Digital transformation kan innebära IT-strategi för utveckling och införande av nya webb- och appbaserade e-tjänster och informationssystem. Denna nya användning av ordet digitalisera har uppstått till följd av behovet av en verbform av IT, jämförbar med "IT-fiera", och är ett trendord som är betydelsenära med det äldre begreppet datorisering.

Vissa som använder ordet i denna nya betydelse försöker istället introducera begreppet digitisering (av engelskans digitization) om ordets tekniska och ursprungliga betydelse (det vill säga om informationsdigitalisering), men det begreppet har ännu inte slagit igenom i svenskspråkig facklitteratur inom elektronik och datateknik. Även det tekniska begreppet digital har fått överförd icketeknisk betydelse, ofta som icke pappersbaserad, i uttryck som "det digitala samhället", "digitalt berättande", "digitala rättigheter", "digital mognad/kompetens", "digital agenda", "digital ekonomi" och "digital delaktighet". Motsatsordet analog har i samma kontext kommit att avse användning av pappersdokument, fysiska möten och fysiska pengar.

Läs mer: >>https://sv.wikipedia.org/wiki/Digitalisering 

Bild från pixabay.com

lördag 27 juni 2020

Digitalis purpurea

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea) har fått sitt namn av att blommorna är klocklika och passar på ett finger likt en fingerborg. Blomman kallas ibland också digitalis efter det vetenskapliga namnet. Blommorna kan vara violetta, rosa eller vita, fläckiga invändigt, och sitter i ensidig klase på den cirka 1-1,5 m höga stjälken.

Fingerborgsblomman tillhör biennerna, de tvååriga växterna, men uppträder också som flerårig. Första året bildas en bladrosett som övervintrar och kan blomma nästa år. Den är en vanlig prydnadsväxt i trädgårdar och självsår sig lätt. Pollinatörer är oftast humlor och bin.

På Korsika förekommer underarten subsp. gyspergerae och i Portugal finns subsp. amandiana.

Hela växten är giftig och 2-3 blad är dödlig dos för en vuxen. Digitalis har medicinsk användning som hjärtmedicin. Bladen utgör drogen Folium digitalis. De i drogen verksamma ämnena består av s.k. glykosider, av vilka den viktigaste är digitoxin. I fröna finns en annan verksam glykosid, digitalin.

(källa: Wikipedia)

(Denna artikel publicerad här första gången 17 juli 2015)

Digitalisering är ett begrepp som innebär att material av skilda slag omformas för att kunna bearbetas i dator. Det latinska ordet digitus betyder finger. Ibland räknar man på fingrarna som då motsvarar siffror. Därför betyder digitalisering att exempelvis text och bilder omvandlas till siffror.

(källa: ne.se)

torsdag 25 juni 2020

Dvala (2)

Tjocksvansmakin 
Wikipedia:

Dvala under kalla perioder, som hos exempelvis många kräldjur, kallas ofta för vinterdvala, hibernation eller kölddvala medan dvala i varmare klimat, företrädesvis under torrperioder, kallas estivation (estivering).

På Madagaskar lever tjocksvansmakin (Cheirogaleus medius), som varje år går i ide under sju månader, trots att den lever i tropiskt klimat med dagstemperaturer som överstiger 30 °C. Det är det enda däggdjur i tropikerna (och den enda primaten) som uppvisar ett sådant beteende.
 

onsdag 24 juni 2020

Dvala

Tillåt mig att citera Tomas Sjödin, som i sin tur lånar ord och tankar från boken Sabbath av Wayne Muller om fenomenet och tillståndet dvala och vad som händer i det osynliga under tider av - just det: dvala. Det handlar om hans perenner.

När köld eller torka slår till tar dessa plantor inte emot sina signaler från den yttre omgivningen, de vänder sig inåt och låter sig ledas av en uråldrig inre rytm. [...]

För en yttre betraktare kan dessa blomlösa perioder se ut som minskad avkastning, men tvärtom ingår de i en livsrytm som är designad för långsiktig och hållbar växt.

--------

Är det inte bra sagt?!!!!! Och hur viktiga är inte dessa tider av dvala?! En bön att stilla bedja: låt mig inte bara läsa om detta och resonera om hur viktigt detta är, utan att också praktisera det i mitt liv, och låta det bli verklighet i mina tankar och handlingar, i mina val och prioriteringar. Att omvärdera och att inte låta mitt värde sitta i perioderna av produktion, effektivitet och synliga attribut.

måndag 22 juni 2020

Bokstaven U

Det vanligaste uttalet av bokstaven U i världens språk är det som också fonetiskt skrivs [u]. I svenskan skrivs detta ljud emellertid med bokstaven o, som i till exempel bo. De svenska u-ljuden är ovanliga i världen.

Från början var bokstaven "U" bara en variant av bokstaven "V", då "U" bara användes mitt i eller i slutet av ett ord, medan "V" användes i början av ord. Först på 1300-talet började man se dem som två olika bokstäver, varav den ena var en vokal och den andra en konsonant. Liksom bokstäverna "V", "W" och "Y" härstammar "U" från den grekiska bokstaven "ypsilon", som i sin tur härstammar från den feniciska bokstaven "waw", som ursprungligen föreställde en krok eller en klubba.

Versalt U
  • Länsbokstav för Västmanlands län.
  • Kemiskt tecken för grundämnet uran. Se även periodiska systemet.
  • Förkortning för Utbildningsdepartementet.
  • Storhets-symbol elektrisk spänning (tyska Unterschied, "differens", "skillnad") i fysikaliska formler (som till exempel Ohms lag). SI-enhet är volt (V).
  • Burmesisk hederstitel (jfr U Thant och U Nu).
  • Beteckning för höjdenhet som används i elektronikrack.
  • Beteckning för värmegenomgångskoefficient för en byggnadsdel. Enhet W/m²·°C.
  • U-sväng likt bokstavens form.
  • Inom sport prefix för efterföljande siffra vilken anger högsta ålder, ex U16, U17, U19 anger under 16, 17 och 19.

Gement u
  • Masstal för elementarpartiklar. Se atommassenhet.

(Källa: Wikipedia)


söndag 21 juni 2020

Nuet

Frukt av det förflutna, havande med framtiden är nuet likväl alltid i evigheten - alltid i evigheten som en skärningspunkt mellan tiden och trons tidlöshet i frihet mot förflutet och framtid.

(Dag Hammarskjöld, Vägmärken)


torsdag 18 juni 2020

Facit

Bild från pixabay.com
Facit (från latinets facit, "det gör", av facere, "göra") är en samling svar till övningsuppgifter. 

Facit finns ofta i kurslitteratur, antingen som en del av boken, eller som ett separat häfte för läraren. 

Begreppet har ursprungligen syftat specifikt på räkneuppgifter.

tisdag 16 juni 2020

Semper fi

Semper fidelis är en latinsk fras som betyder "alltid trofast" eller "alltid lojal" och används som motto i USA:s marinkår, nedkortat till Semper fi. Det används även som motto för städer, familjer, skolor och militärförband.

Det tidigaste noterade användningen av semper fidelis är som motto för den franska staden Abbeville sedan 1369. Det har även använts av andra städer, såväl som diverse europeiska familjer sedan 1500-talet och möjligen sedan 1400-talet eller tidigare.

Den tidigaste noterade användningen av semper fidelis av ett militärförband är hertigen av Beauforts regemente till fot, som bildades i sydvästra England 1685. Detta är uppenbarligen relaterat till dess användning som motto av staden Exeter sedan 1660. Därefter har flera militärorganisationer antagit mottot.

Även Örgryte IS supporterklubbar använder en variant av uttrycket.
(källa: Wikipedia) 


fredag 12 juni 2020

Bokstaven T

Versalt T
  • tesla, en måttenhet för magnetiskt flöde.
  • storheten temperatur i fysikaliska formler.
  • nationalitetsbeteckning för motorfordon från Thailand.
  • tera, SI-prefix för faktorn 1012.
  • länsbokstav för Örebro län.
  • I Stockholm används ett versalt T för att markera en station i Stockholms tunnelbana. I Boston finns en liknande markering vid tunnelbanestationerna, men där står T:et för "transportation".
  • Farkostteknikinriktningen på Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Stockholm.
  • Inom de svenska bibliotekens klassifikationssystem SAB är T signum för matematik, se SAB:T.
  • Namn på en specifik kroppsform på en elgitarr.
  • Betecknar diesellok i det svenska litterasystemet för järnvägsfordon.
Gement t
  • storheten tid i fysikaliska formler.
  • ton (massenhet motsvarande 1000 kilogram).
  • Internationella fonetiska alfabetets symbol för tonlös alveolar klusil.
  • spårvidden 1067 mm i svenska littera för järnvägsfordon.
Historia

Till det latinska alfabetet kom bokstaven T från det grekiska alfabetets tau, som i sin tur härstammar från den feniciska bokstaven "taw", som ursprungligen föreställde ett kryss.

(källa: Wikipedia)



tisdag 9 juni 2020

Färgprakt, alldeles nära

Färgprakt jordnära
vardaglig enkel skönhet
doftande betagande levande
finns där en tid, finns där för alltid
just nu


måndag 8 juni 2020

Skvaller - klaustrofobi

Om skvaller och spionverksamhet (citat från Anne Holts deckare Blind gudinna):

Karen Borg var uppväxt på Kalfaret i Bergen. Det hade varit en uppväxt präglad av de hemmagåendes sofistikerade spionverksamhet, agenter som kikade fram bakom gardinerna, alltid till fullo informerade om allas göranden och låtanden, från otvättade golv till mänskliga relationer och förhållanden. 

Efter två dagars besök hemma ett par gånger om året greps Karen alltid av en outhärdlig klaustrofobi som hon inte riktigt kunde förklara, i synnerhet som hon faktiskt aldrig hade haft något att dölja.

För Karen Borg var följaktligen Grünerløkka en fristad. Nils och hon hade stannat där och hade inga tankar på någon förändring.

söndag 7 juni 2020

Turn and burn

Detta är militär jaktpilots jargong. När den sista missilen avfyras eller när den har tappats /släppts på målet är det dags att snabbt komma ur området för verksamheten. Piloten vänder sitt plan mot basen och byter till efterbrännaren (som ger extra energi och fart åt jetplanet). Piloten ger alltså järnet och bränner det sista av bränsle för att ta sig hem igen. Så snabbt som det bara går.

Detta har sedan antagits av civilsamhället för att betyda när ett beslut har fattats, särskilt om det var ett dåligt beslut, du glömmer det och fortsätter med nästa fas i uppdraget.

I restaurangvärlden beskriver denna fras den metod som en servitör försöker med för att få en kund ur restaurangen så snabbt som möjligt. Denna metod är särskilt användbar när man dealar med kunder som inte spenderar mycket pengar och därför inte lämnar mycket dricks.

torsdag 4 juni 2020

Brasklapp

Uttrycket brasklapp kommer från den svenske biskopen i Linköping, Hans Brask, som satt i riksdagen år 1517. Riksdagen beslutade då att straffa ärkebiskopen Gustav Trolle och riva fästningen Stäket.

Det berättades dock att Brask i hemlighet placerade en lapp under sitt sigill, där han protesterade mot beslutet med formuleringen: "Till denna besegling är jag nödd och tvungen" (vanligast används numera: "Härtill är jag nödd och tvungen"). Brask menade att han blivit tvingad att delta i beslutet.

Tre år senare, vid rättegången som föregick Stockholms blodbad, sägs det att biskop Brask klarade sig undan dödsdomen, genom att plocka fram sin lapp ur sigillet. Historien kan vara påhittad och sigillet har inte återfunnits. Berättelsen har även tolkats som en historisk anekdot för att karakterisera biskopen Brask som person.

(källa: Wikipedia)

onsdag 3 juni 2020

Paramount

Ordet paramount betyder: Av största vikt.

Berget Artesonraju 

Artesonraju är en av cirka femtio toppar i bergskedjan Cordillera Bianca, som är en del av de peruanska Anderna. Artesonraju är framför allt känd för sina exceptionella bergsklättringsmöjligheter. Höjden över havet är 6 025 meter. Toppen bestegs första gången av H. Hein och E.Schneider den 19 augusti 1932.


Höjden från basen till toppen är totalt 1 025 meter, vilket bergsklättrarna brukar klara på cirka 8–12 timmar, tur och retur. Enligt den franska svårighetsskalan är toppen klassificerad som TD+ (Mycket svår +) längs den södra leden "Arista", och D (Svår) för den "normala" leden.

Bergets speciella utseende i form av en pyramid och helt täckt med is och snö året runt, är en udda skönhet bland bergspassen mellan Macizo de Santa Cruz i norr och Parón i söder.

Berget betraktas ofta som förebild för det "ikonberg" som filmbolaget Paramount använder, och visas i början av filmerna.

(källa: Wikipedia)


måndag 1 juni 2020