onsdag 14 december 2022

Visste du detta (81)? Grönlingen

Grönlingen (Barbatula barbatula) är en taggfenig benfisk. Andra namn på den är gråmört, sandkrypare, smerler, smärling, smörling, stengrönling.. Namnet "grönling" tros vara en förvanskning av det västgermanska ordet gründling, vilket betyder 'grundlevande'.

Grönlingen förekommer i sötvatten i större delen av Europa, från Irland (där den är inplanterad) till Ryssland, utom på den Iberiska halvön och utom på Apenninska halvön. I bräckt vatten i Östersjön finner man den i Skärgårdshavet i sydvästra Finland och även söder om Edsviken i Stockholms län. I Asien sträcker sig utbredningsområdet från Ryssland i väster till Kina i öster, men grönlingen förekommer inte i södra Asien eller i Japan. Den föredrar strömmande vatten i bäckar och åar med stenig botten.

Den svenska grönlingen blir cirka 10–15 cm lång. Fiskerekordet kommer från Igelbäcken*, Solna. Det exemplaret var 14,9 cm och vägde 28 g. I de nordöstra delarna av sitt utbredningsområde kan grönlingen uppnå en storlek av 21 cm och väga 200 g.

(källa: Wikipedia)

*Den ligger väldigt nära spökstationen Kymlinge (tunnelbanestation), som bara är blev halvfärdig på 1970-talet, då bygget stoppades för att den tänkta bebyggelsen med ca 5000 bostäder aldrig realiserades. Och att de statliga verk som planerade att flytta dit, utlokaliserades till andra orter i landet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar