fredag 16 december 2022

Byggnader (85): Kymlinge tunnelbanestation, Sundbyberg

Kymlinge är en ej färdigbyggd station i Stockholms tunnelbana inom Sundbybergs kommun. Den ligger mellan Hallonbergen och Kista på Blå linjens Akallagren, i skogsområdet Kymlinge med utsikt över Igelbäckens dalgång. Stationen ligger mitt i ett stort och lokalt välkänt motionsområde, Ursvik, och ett flertal motionsspår leder över och runt stationen.

När norra Järvabanan byggdes i slutet av 1970-talet fanns det planer på att bygga en stadsdel söder om Kista. Stadsdelen skulle huvudsakligen vara avsedd för statliga verk och myndigheter, som skulle flytta ut från Stockholms innerstad. Senare beslutades att vissa centrala statliga myndigheter skulle utlokaliseras till andra orter i Sverige och projektet fick förfalla. Projekteringen av stationen var redan påbörjad och för att försäkra sig inför ytterligare förändringar i framtiden byggdes den i råkonstruktion, det vill säga utan biljetthallar, rulltrappor, hissar och annan utrustning.

"Endast de döda stiger av vid Kymlinge" heter det i myten om Kymlinge som spökstation, ofta i samband med myten om spöktåget Silverpilen.

Denna mytomspunna tunnelbanestation förekommer i Lars Keplers bok Spindeln

(källa och läs mer: Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kymlinge_(tunnelbanestation)  )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar