tisdag 13 december 2022

Visste du detta (80)? Spirulina

 Vad är spirulina?

Spirulina är en typ av ätbar blågrön mikroalg som växer i både sötvatten och saltvatten. Algen tillhör en grupp bakterier som kallas för cyanobakterier och har en spiralliknande form.

Du kanske har hört talas om cyanobakterier tidigare. I sådana fall är sannolikheten stor att du gjort det i kontexten algblomning. Ungefär en tredjedel av alla cyanobakterier som blommar är giftiga. Men som vi ska se i den här artikeln tillhör inte spirulina den tredjedelen.

Tvärtom! Den spiralformade bakterien är inte bara ofarlig, den har länge konsumeras flitigt och anses av många att vara en så kallad “super food”. Inte konstigt med tanke på att den är fylld med ämnen som är bra för dig. Algens hälsoeffekt backas även upp av en hel del forskning. Denna pekar på att det kan vara bra för dig att få i dig spirulina regelbundet. Men mer om det strax.

Har använts länge 

Även om spirulina är något som kan vara något nytt för dig har algen länge använts i andra delar av världen. Den lilla mikroalgen har länge används i matlagning och konsumerades bland annat av Aztekerna i Mexico och beskrevs så tidigt som 1492 även av Christoffer Columbus efter att han landstigit på Kuba. Men algen har även länge används i andra delar av världen som till exempel i Centralafrika där den bland annat skördats i Tchadsjön. Så även om det är ett nyare inslag i våra butikshyllor är det ett livsmedel som använts länge.

Algen hittar du som sagt både i sötvatten såväl som i saltvatten. Den som finns i affären är oftast (om inte alltid) odlad på konstgjord väg och säljs sedan som ett spirulina kosttillskott i torkad pulverform. Den finns alltså inte att köpa färsk eller som plattor vilket nori (algen som används i sushi) ofta gör. Spirulina kostillskott finns som kapslar, tabletter och i pulverform. Vanligast är spirulinapulver och det är just pulvret du oftast hittar i butiken.

Smaken

Det bästa sättet att få i sig algen är att blanda i spirulinapulver i olika typer av mat och dryck. Du kan till exempel blanda det i smoothies och juicer. Du kan även toppa din gröt eller sallad med spirulina. Vi har till och med sett att det används som popcornkrydda.

Men kom ihåg att det är en alg du har att göra med vilket innebär att smaken kan vara, men behöver inte vara ganska specifik. Vi har bland annat hört begreppet “kallsup i sjön” användas för att beskriva smaken. Så är du känslig för udda smaker kan vi rekommendera dig som ”spirulina nybörjare” att blanda den i en god juice eller smoothie. Varför inte testa blanda i lite spirulina i en acai bowl, i en ingefärsshot eller en en grönkål smoothie?

Det är ett jätte bra sätt att få bort en smak du kanske inte tycker om men fortfarande dra nytta av alla fördelar med spirulina. Nu kanske vi har skrämt upp dig lite vad gäller smaken. Det har inte varit meningen för de flesta tycker smaken är helt okej, vissa känner inte av den nästan alls och vissa gillar den väldigt mycket till och med. Antagligen varierar det från person till person och det må dock vara en förvärvad smak så vet du av dig att du är känslig blanda i den i en smoothie för att vara på den säkra sidan.

Nu när du vet lite mer om vad spirulina är, hur den smakar och hur du kan få med den i din kost ska vi titta på vad spirulina är bra för. Men innan vi för det för vi ett kort avstamp och tar en titt på spirulina näringsinnehåll för att se vad som egentligen finns gömt i den här super fooden....

Källa och läs mer: https://axelsons.se/spirulina/ 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar