fredag 31 maj 2024

VINDEN BLÅSER VART DEN VILL

En vind blåser genom håret
den kastar mina hårstrån än hit, än dit
det är friskt
vinden ger syre åt mina lungor.

En vind blåser genom historien
den för med sig bråte och händelser
som kastar mina känslor än hit, än dit
ibland vacklar jag av dess framfart.

En kall vind blåser genom vårt samhälle,
en vind av rädsla för främlingar, en kall vind av hat och våld
den skrämmer och förskräcker
jag hör dess vinande ljud i varje gathörn.

En varm vind blåser i våra kyrkor och kapell
den talar om att det finns en varm uppåtrörelse
en behaglig framåtrörelse
jag anar dess kraft och välbehag.

En vind blåser in genom mitt hjärtas öppna fönster
den säger att det instängda kan vädras ut
den andas hopp och tro,
jag öppnar mig för den.

En vind rör sig inom mig,
fönster jag öppnat orsakar så kallat korsdrag,
det som korset står för: försoning, förlåtelse,
upprättelse mellan människa till människa, mellan Gud och människa.

En vind rör sig alltid, den är aldrig stilla
den rör sig framåt, aldrig bakåt, jag har aldrig sett en vind som rör sig bakåt -
som livet, som vårfloden, som möjligheterna.
Vinden rör sig och berör.

En vind drar fram just nu
och här
för vissa är det en risk
för andra en möjlighet.
Vindskyddsbyggare eller vindkraftsidkare. 
Valet är ditt.

En vind blåser in mitt ibland oss
denna dag, denna stund, detta nådens ögonblick,
Guds Ande svävade över kaoset i skapelsens morgon
och samma Ande vilar över oss i detta ögonblick.

(2019)
--------------------

Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den är på väg. Så är det med var och en som är född av Anden.
(Sa Jesus till Nikodemus, i Joh. 3:8)

torsdag 30 maj 2024

Eliptisk mördegskaka med glasyr

 
Eliptisk mördegskaka med glasyr.
Fylld med det folk sassar och brassar om.

tisdag 28 maj 2024

Diskrepans: etymologi

Synonymer till diskrepans:
avvikelse, brist på överensstämmelse, skillnad, deviation, disparitet, disproportion, olikhet, differens.

Motsatsord:
överensstämmelse, likformighet, enhetlighet.

Hur används ordet diskrepans i massmedia?

Det fick mig att se det en smula klarare i sin mäktigt natursköna diskrepans mot nordengelskt sotiga arbetarlängor.

Men böckerna liknar varandra i sin diskrepans mellan naivitet och teoretisk reflektion.

Att all olja inte kommer upp till ytan kan enligt tidningen förklara den diskrepans som finns mellan forskarnas beräkningar av hur mycket olja som läcker ut och myndigheternas uppgifter.

Sedan kan man tillsammans reflektera över detta och se om det finns en diskrepans mellan det patienten säger att hon vill och det hon gör.

Tolgfors talar uppenbarligen osanning och det finns en tydlig diskrepans mellan honom och utrikesministern.

(källa: synonymer.se)

SAOB:  olikhet, brist på öfverensstämmelse, afvikelse; meningsskiljaktighet; oenighet, misshällighet, stridighet.

Om orden och livet inte överensstämmer, då råder diskrepans.

fredag 24 maj 2024

Person: etymologi (ordets egentliga innebörd)

Gemenskapen gör oss till personer; det vill säga människor som når fram till varandra (det latinska ordet personare betyder “ljuda igenom”) i en sanning, en skönhet och en kärlek som är mäktigare, djupare och rikare än vi själva förstår. 

En persona (plural personae eller personas) är en strategisk mask av identitet i offentligheten, den offentliga bilden av ens personlighet, den sociala roll som man antar, eller helt enkelt en fiktiv karaktär. Den anses också vara "en mellanhand mellan individen och institutionen". Latinska etymologer förklarar att persona kommer från "per/sonare" som "masken genom vilken (per) ljuder (av skådespelaren).
(källa: Wikipedia, H Nouwen) 

AI-genererad bild från pixabay.com



onsdag 22 maj 2024

The Light of the World

Världens ljus (engelska: The Light of the World) är en oljemålning av den engelske konstnären William Holman Hunt. Den målades 1850–1853 och är utställd i Keble College i Oxford sedan 1895. 

Det finns även en mindre version (49,8 x 26,1 cm) från 1851–1856 som ingår i samlingarna på Manchester Art Gallery sedan 1912. 

Hunt målade en tredje version på äldre dagar, omkring 1900–1904, med bistånd från konstnären Edward Robert Hughes. Den inköptes och donerades av Charles Booth till Sankt Paulskatedralen i London.

Det bibelord som citeras under målningen är hämtat från Upp. 3:20 i Boken:

Se, jag står vid dörren och knackar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig.

Välkommen!

måndag 20 maj 2024

Hjälparen

Jesu ord om Hjälparen, den helige Ande (Joh. 14, 15 och 16):

Men jag säger er sanningen: Det är för ert bästa som jag går bort. För om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort ska jag sända honom till er.

Jag har mycket mer att säga er, men ni kan inte bära det nu. Men när han kommer, sanningens Ande, då ska han leda er in i hela sanningen. Han ska inte tala av sig själv utan bara tala det han hör, och han ska förkunna för er vad som kommer att ske. 

Han ska förhärliga mig, för han ska ta av det som är mitt och förkunna för er.  Allt som Fadern har är mitt. Därför sade jag att han ska ta av det som är mitt och förkunna för er.

 Om ni älskar mig håller ni fast vid mina bud. Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare som ska vara hos er för alltid: sanningens Ande. Världen kan inte ta emot honom, för världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, för han förblir hos er och ska vara i er. Jag ska inte lämna er faderlösa, jag ska komma till er. 

Han överger oss aldrig. Hans Ande är nära oss hela tiden.

onsdag 15 maj 2024

Bli stilla och vänta

Kanske har jag levt alldeles för fort, för rastlöst, för ivrigt, glömt att vara uppmärksam på det som sker här och nu, rakt under min näsa. 

Precis som en hel värld av skönhet kan upptäckas i en enda blomma, kan Guds rika nåd smakas i ett enda litet ögonblick.  Precis som att inga stora resor är nödvändiga för att se skapelsens skönhet, behövs ingen större hänryckning för att upptäcka Guds kärlek. 

Men du måste bli stilla och vänta så att du kan se att Gud inte finns i jordskalvet, i stormen eller i blixten, utan i den stilla bris med vilken han berör din rygg. 

(text från Henri Nouwens andaktsbok Ovillkorligt älskad)

onsdag 8 maj 2024

Prudentlig

Alternativa betydelser för ordet prudentlig överdrivet omsorgsfull, alltför noggrann, strikt, petnoga, petig, pedantisk, gammaldags siratlig, pimpinett

Användarnas bidrag: noggrann, överdrivet noggrann, sipp

Motsatsord: slarvig, vårdslös

Så här används ordet i pressen:

Han ser lite trumpen ut med en prudentlig fluga under hakan och en upprorisk basker på skulten.

Han är elegant som en klassisk essäist och prudentlig som en encyklopediredaktör.

I upprörda samtal avslöjade Trump intima detaljer om sig själv, allt prudentligt antecknat av en häpen FBI-chef.

(källa: synonymer.se)

Bild från pixabay.com (AI-genererad)

tisdag 7 maj 2024

Art déco

Art déco (kortform av franskans art décoratif, "dekorativ konst"), är en arkitektur-, konst- och formgivningsstil från tiden mellan 1920 och början av andra världskriget. Stilens höjdpunkt inträffade i och med världsutställningen i Paris 1925 Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes.

Art déco var en reaktion mot bland annat Bauhausskolans betoning av förenkling och industriell massproduktion. Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva och gör sig i Europa främst gällande inom inredning och möbeldesign under 1920-talet, medan stilen var populär i USA till i början av 1950-talet. I Miami finns det byggnader längs med Ocean Drive i art déco-stil. Motiven togs i första hand från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom. Öppnandet av Tutankhamuns grav (1922) och egyptologins storhetstid sammanfaller med art déco-epoken.

Art déco är en eklektisk stil som kombinerar traditionella hantverksmotiv med maskinålderns bildspråk och material. Den kännetecknas ofta av rika färger, djärva geometriska former och påkostad ornamentik.

(källa: Wikipedia + denna >>länk!)



måndag 6 maj 2024

Svanesång

Svanesång refererar till en mycket gammal föreställning om att knölsvanen (Cygnus olor) är helt stum under hela sitt liv, men att den är kapabel till att sjunga endast en oerhört vacker och hjärtskärande sång precis innan den dör. Dock kände man redan i antiken till att detta var en myt. Exempelvis skrev Plinius den äldre i sin encyklopedi Naturalis Historia från omkring år 77 i bok 10, kapitel 32: olorum morte narratur flebilis cantus, falso, ut arbitror, aliquot experimentis, "observationer visar att historien med den döende svanens sång är felaktig".

Historik
Trots detta har legenden varit så pass tilltalande att den dykt upp i ett antal konstnärliga verk genom århundraden. Några exempel är Aisopos fabel om "Svanen som misstogs för en gås" som alluderar på denna legend. Ovidius nämner svanesången i sin historia "Historien om Picus och Canens" i sitt samlingsverk Metamorphoses.Andra exempel är Orlando Gibbons i sin madrigal "En silversvan", Geoffrey Chaucer "The Ialous swan", Shakespeares i Köpmannen i Venedig, där Portia deklamerar "Let music sound while he doth make his choice;/Then, if he lose, he makes a swan-like end,/Fading in music.", Alfred Tennyson i sin dikt Den döende svanen och i Dan Anderssons En svanesång från diktsamlingen Kolvaktarens visor från 1915. Ett annat exempel är Carl Michael Bellman, som skaldar i Epistel N:o 1 av Fredmans Epistlar om att

Hela hjertat i mig klappar;
Bara ingen stopet :||: nappar;
Då gör jag min svane-sång.

I förlängningen har begreppet svanesång blivit ett idiom med innebörden ett sista teatralt eller dramatiskt uppträdande eller vilket sista uppträdande, verk eller prestation som helst. Ett exempel är Franz Schuberts samling av sånger som publicerades 1828, samma år som han dog, och som är kända under namnet Schwanengesang, vilket är tyska för Svanesång. Vanligtvis innebär begreppet att personer känner till att detta blir det sista han eller hon gör och därför gör detta sista uppträdande till en magnifik final. I Anton Tjechovs enaktare Svanesång (1887) beskrivs en åldrande skådespelare som grubblar över sitt förflutna när han sitter ensam i en nedsläckt teater.
(källa: Wikipedia)

Dessa verser brukar kallas Paulus' svanesång (från 2 Tim. 4:6-8):

Själv offras jag redan som ett dryckesoffer, och tiden för mitt uppbrott är inne.  Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.  Nu väntar mig rättfärdighetens segerkrans. Den ska Herren, den rättfärdige domaren, ge mig på den dagen, och inte bara mig utan alla som älskar hans återkomst. 
Bild från Pixabay

fredag 3 maj 2024

onsdag 1 maj 2024

För mig ut i vindens riktning

För mig ut i vindens riktning
upptagen helt av dig
Som ett barn bär leken i sig
låt din glädje bo i mig

Du är kraften som ger livet
Jag får vara vän med Gud
Ger den frid som viljan vänder
Och öppnar den för sanningen

Skugga mig under dina vingar
Ta mig helt nära dig
Som en gren bär våren i sig
Låt din skönhet bo i mig
Låt din skönhet bo i mig

(Text och musik: Bengt Johansson)