onsdag 3 juli 2024

Paradigm (paradigmskifte): etymologi

Ordet ”paradigm” förekommer i dag i många sammanhang, inte minst i sammansättningen ”paradigmskifte”. Man talar till exempel i dag om programmeringsparadigm inom datalogin, om paradigmskiften i modevärlden liksom om skiftande paradigm vad gäller politisk retorik eller andra samhällsfenomen. Stiftelsen Forska Utan Djurförsök kan uppmana till ett paradigmskifte inom toxikologin genom att utveckla nya kemikalier utan att använda djurförsök, och inom området fysik kom tidigare i år boken Förenad materia: ett paradigmskifte i fysiken. Detta bara som ett litet axplock – exemplen kunde mångfaldigas. (källa: https://signum.se/artikelarkiv/paradigmatiska-paradigm/ )

Paradigm är en förebild, ett idealexempel eller mönster inom vetenskapen.
Termen myntades av fysikern och vetenskapshistorikern Thomas Samuel Kuhn. Enligt Kuhn avgör ett paradigm bland annat: vilka frågor som skall ställas och inte ställas.

Kuhn avlade doktorsexamen i fysik vid Harvard University 1949 och undervisade sedan i vetenskapshistoria vid detta universitet mellan 1948 och 1956. Därefter undervisade Kuhn vid, i tur och ordning, University of California, Berkeley, Princeton University och Massachusetts Institute of Technology, till dess han pensionerade sig 1991.

Mest känd är Kuhn för sin bok De vetenskapliga revolutionernas struktur, i vilken han lägger fram idén att vetenskapen genomgår en stegvis utveckling där en fas utgörs av vetenskapsteoretiska revolutioner, av Kuhn kallade paradigmskiften. [...]
(källa: Wikipedia)

Ännu ett paradigmskifte kan utläsas ur dessa ord från Bergspredikan (Matt. 5:28-35):

 Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand.  Jag (Jesus) säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.  

Om någon vill dra dig inför rätta och ta din tunika, så låt honom få manteln också.  Om någon tvingar dig att gå med en mil, så gå två mil med honom.  Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig.

 Ni har hört att det är sagt: Du ska älska din nästa och hata din fiende.  Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er.  Då är ni er himmelske Fars barn, för han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar