lördag 3 augusti 2024

Sorgsen

Ur Håkan Nessers bok Det kom ett brev från München läser vi denna humoristiska skildring av ett bostadsområde där det till största delen bor enbart frånskilda kvinnor och en poliskollega vid namn Borgsen:

Kriminalinspektör Lars Borgsen var frånskild sedan några år och bodde numera ensam i en trerumslägenhet på Tussilagovägen i en nybyggd stadsdel där gatorna alla hade namn efter blommor.

Vilka unisont lyste med sin frånvaro en grådimmig januarimorgon som den här, noterade Gunnar Barbarotti när han körde in i området. Det hette egentligen Kvarnbo efter en gammal kvarn som en gång stått här. I folkmun bar det dock namnet Pittlösa, eftersom de flesta som bodde här var frånskilda kvinnor. Den första tillflykten efter ett havererat äktenskap.

Och så herr Sorgsen då, lätt omdöpt på grund av sin melankoliska aura. Om han planerar att gifta om sig behöver han i alla fall inte gå över ån efter vatten, tänkte Barbarotti när han äntligen lyckats hitta rätt till en parkering för besökande.

Men det planerade han säkert inte. Åtminstone inte så länge han led av sviterna efter covid-19 och förmodligen inte senare heller. Det vilade något inåtvänt och hämmat över Sorgsen, de hade arbetat under samma tak i mer än tjugo år, och ändå kunde inte Barbarotti påstå att han kände sin kollega.
--------------------------

En mycket spännande bok, med krocketklubbor i centrum! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar