måndag 31 augusti 2020

Toilet

Hittade denna lite humoristiska lapp på en av toalettdörrarna i kommunhuset. Innehållet (smelly) stämmer med verkligheten...


söndag 30 augusti 2020

10 medlemmar som garanterat finns i din församling

Ellinore Wolf och Joel Höglund skriver på dagen.se 2020-08-29:

Tekniska Tommy - Han är på plats i kyrkan redan kl 07 på söndagsmorgonen. Han pratar inte så mycket, och ingen vet exakt vad han gör, men när ljudet försvinner eller lamporna slocknar är det han som smyger fram och gör sin grej - och vips så funkar allt igen.

Missionären Mona - Hon har ett stort hjärta för ungdomar och har fler nummer till tonåringar inlagda i mobilen än församlingens ungdomsledare. Kramar, böner, goda råd och uppmuntrande ord tar aldrig slut, och fast hon är äldre än mormor finns hon på både Instagram och Tiktok.

(Något) Motvilliga Mats - Han ställer upp. Inte alltid med händerna i luften, men han ställer upp. Kyrkan ska städas, kyrkfika ska serveras, arbetsgrupper ska besökas och för (något) Motvilliga Mats är det viktigt att alla är delaktiga och gör sin plikt. Faktiskt.

Kämpen Klara - Småbarnmamman som alltid är sen, står upp i lovsången med minst tre barn på höften, jagar förrymda barn i kyrkgången och blandar välling åt både sina småttingar och andras. Känns igen på trött blick och eventuellt lite kräks i håret.

Organisten Ove - Om församlingslokalen fortfarande har en orgel är det han som spelar andäktigt på den när det vankas gudstjänst - och om orgeln är borta så är det han som pratar om den, och ibland till och med kan höras muttra om Segertoner när lovsångspasset är över.

Barnkära Berit - Jesus älskar alla barnen, Han är kungen i djungeln och Med Jesus i båten... Odödliga kyrkhits sjungs vecka efter vecka när outtröttliga Berit sitter i ring och leder barnsamlingar och söndagsskola, precis som hon gjort sedan tidernas begynnelse.

Entreprenören Erik - Han är en ung, drivande ledare som ständigt vill utveckla och förnya kyrkan. Espressomaskin vid kyrkfikat, livesändningar, minigolfbana i källaren ... allt vill han och allt fixar han. Jobbar eventuellt som säljare. Spelar troligen padel.

Bedjande Bo - Finns det en bönesamling i kyrkan är det ett som är säkert: Oavsett dag eller tid på dygnet är Bedjande Bo (och eventuellt hans fru) där. Med en tummad bibel i högsta hugg är han på plats först, och går sist.

Hälsande Hilda - Söndagarnas mål är att alla besökare ska bli sedda. Att stå vid entrén och glatt hälsa alla välkomna är hennes naturliga habitat, vare sig hon fått uppgiften tilldelad eller ej. Efter gudstjänsten står hennes hem alltid öppet för söndagsfika för den som vill.

Traditionella Ture - Han kommer alltid en kvart före gudstjänsten börjar, sitter alltid på samma plats och står först i kön till kyrkfikat för att norpa sin plats längst in i hörnet vid kyrkkaffet. Köper en kopp kaffe och en mandelkubb. Tycker inte om förändringar. Så värst mycket.

Bild från unsplash.com

torsdag 27 augusti 2020

Jeremia (del 1). Och ord som styrker och följer oss.

I Boken, i Jer. 1:4-10 läser vi följande ord som kom till en ung man, vid namn Jeremia:
Herrens ord kom till mig. Han sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig, och innan du kom fram ur modersskötet helgade jag dig. Jag satte dig till profet för folken.” 
 Men jag svarade: ”O, Herre Gud! Jag kan inte tala, för jag är för ung.”  Då sade Herren till mig: ”Säg inte: Jag är för ung, utan gå vart jag än sänder dig och tala vad jag än befaller dig.  Var inte rädd för dem, för jag är med dig för att rädda dig, säger Herren.”  Och Herren räckte ut sin hand, rörde vid min mun och sade till mig: ”Se, jag lägger mina ord i din mun.”
Vi möter dessa ord vilka ger - enligt bibelforskare ca 15 år gammal - Jeremia en grund att stå på för resten av sitt liv. Hans tjänst sträcker sig under många år framöver. Bibelforskarna har räknat ut att hans tjänst varade under ca. 40 år. Jag tänker så här: vilken stor betydelse det har vad vi får till oss i ord och annan behandling i unga år. Det kan forma vår framtid på ett bra eller dåligt sätt. Vi har nu chansen att ge goda ord och uppmuntran till unga människor, så att de får möjligheten att ta detta med sig under livet.

Livet kommer påminna dem om våra ord, när de som bäst behöver dem. Så har jag själv upplevt ord som jag fått av personer som - nästan uteslutande - varit äldre än jag själv. Dina ord fyllda med livsvisdom och värme följer människor.

Läs mer om denne intressante person Jeremia:
http://www.alltombibeln.se/bibelfakta/jeremia.htm 

Lyssna även till Patricia Tudor Sandahls mycket givande predikan om Jeremia under temat Sänd mig.
https://sverigesradio.se/avsnitt/1525953 


tisdag 25 augusti 2020

Beråd

Synonymer till ordet beråd kan vara:
  • ambivalens
  • bryderi
  • dilemma
  • obeslutsamhet
  • tvekan
  • tvivel
  • vankelmod
  • Bild från pixabay.com. Klicka för större bild.
  • villrådighet
Jag tänker idag på ordet beråd för att det finns med i en sång jag lärde mig ganska nyligen när vi skulle medverka i en gudstjänst i Karlskrona, som även sändes i P1 på radio nu i sommar. Och det där ordet dröjer sig kvar inom mig. Sången heter Hörnsten och detta är versen som av olika skäl etsat sig fast inom mig denna sommar, och jag delar den med dig, kära läsare:

När jag är trött och i beråd
Jag finner vila i Hans nåd
När stormen yr kring strand och skär
Har jag mitt säkra fäste där
Har jag mitt säkra fäste där

Jag ger dig också Jesu ord från Matteus evangelium, kap. 11:

Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.  Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar,  för mitt ok är milt och min börda är lätt.

söndag 23 augusti 2020

Veckans dagar: lördag

Lördag är en veckodag som i Norden fått sitt namn efter den fornsvenska traditionen att bada; löga sig (från urgermanskans laugō – 'vatten, vattenfall') på denna dag, lögardagen. Att bada på lördagskvällen var även vanligt i andra länder i början av 1900-talet, men avtog i mitten av 1900-talet när det blev standard att badkar fylldes med vatten från en kran och likaså duschhandtag i duschen. Lördag kommer efter fredag och före söndag. Lördagen är sedan 1973 veckans sjätte dag.

Lördagar är generellt sett ledig dag i skolor och de flesta arbetsplatser i Sverige och i de flesta andra länder. Detta infördes mestadels på 1960-talet i Sverige. Innan dess var lördagen vanligen (förkortad) arbetsdag, undantaget helgdagsafton. Butiker har fortsatt att ha öppet på lördagar och på senare år[när?] är det stora flertalet butiker öppna även på söndagar.

Under 1950-talet blev lördagsgodis ett begrepp i Sverige, i syfte att begränsa barns intag av godis till just lördagar. 1982 beslutade regeringen att Systembolaget skulle hålla stängt på lördagar. Först år 2000 blev det lördagsöppet igen.

Namnet lördag med mindre avvikelser används på alla nordiska språk. På engelska heter lördag Saturday, vilket kommer från det latinska dies Saturni, vilket betyder Saturnus dag, vilket kommer från den romerska guden Saturnus. I flera språk har lördagen namngivits efter sabbaten, till exempel franskans samedi. Kyrkan beslutade under den tidiga medeltiden att byta namn på lördagen (och fler veckodagar) på latin från det hedniska dies Saturni till Sabbatum, vilket kommer från det hebreiska ordet Shabbat (שַׁבָּת).

I många muslimska länder är fredag och lördag arbetsfria dagar, medan söndag är arbetsdag.

(Wikipedia) 


lördag 22 augusti 2020

Veckans dagar: fredag

Fredag är en veckodag som i Norden är, enligt vissa forskare, uppkallad efter den fornnordiska guden Odens hustru Frigg. Andra forskare menar dock att den uppkallats efter gudinnan Freja, som eventuellt var samma gudinna som Frigg.

I länder med latinska språk, såsom Frankrike och Spanien, förknippas dagen med den grekiska mytologins Venus (gudinna).

Fredag kommer efter torsdag och före lördag.

Då USA köpte området Alaska från Ryssland 1867 följdes fredagen den 6 oktober omedelbart av fredagen den 18 oktober eftersom USA använde den gregorianska kalendern medan Ryssland då fortfarande använde den julianska kalendern. Normalt bibehåller man veckodagarna i obruten följd vid kalenderbyte, men vid det här tillfället flyttade man även datumgränsen till att gå väster om Alaska.

  • I kristen tradition är fredagen en fastedag, eftersom Jesus blev korsfäst en fredag. Särskilt högtidlighålls Jesu korsfästelse på långfredagen, fredagen före påsk.
  • Fredag ansågs förr som en dag som var olämplig att börja med ett större arbete på, till exempel så sin gröda. Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre resa till sjöss.
  • Fredagen den trettonde är enligt skrock en otursdag.
  • Black Friday är en dag som infaller första dagen efter Thanksgiving, då julhandeln officiellt inleds.
  • Muslimerna har sin fredagsbön denna dag.
  • I Daniel Defoes roman Robinson Crusoe kallar huvudpersonen sin infödde följeslagare för "Fredag".
  • Fredag nämns ofta i musiken bland annat i Nancy Sinatras Friday Child, the Cures Friday I'm in love och Rebecca Blacks Friday.
  • Greta Thunbergs Skolstrejk för klimatet har ofta genomförts på fredagar, och rörelsen kallas också Fridays for Future.
  • I modern svensk folkkultur förekommer fredagsmys på fredagskvällar, då man brukar koppla av, umgås samt äta middag och tilltugg tillsammans med övriga familjemedlemmar eller andra närstående.

(Wikipedia)


torsdag 20 augusti 2020

Veckans dagar: torsdag

Torsdag är en veckodag som kommer efter onsdag och före fredag. Enligt äldre uppfattning veckans femte dag, men sedan internationell standard infördes 1973 räknas torsdagen som veckans fjärde dag.

Torsdag är den veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska åskguden Tor. På latin kallad dies Jovis, vilket betyder Jupiters dag. I Norden jämställde man Tor med de romerska gudarnas konung, Jupiter. Torsdagskvällen och den därpå följande natten var enligt folktro en vanlig tid för handlingar som hade med magi och trolldom att göra. Ville man lära sig att spela av näcken eller tillverka en bjära, så skulle det ske tre torsdagar i följd. Åtgärder mot sjukdomar skulle vidtas under torsdagsnatten.

  • Ärtsoppa äts traditionellt på torsdagar i Sverige och Finland. Denna torsdagstradition tros grunda sig på att fredagen under medeltiden var en fastedag, man behövde sålunda ett ordentligt mål mat kvällen innan.
  • Skärtorsdagen är den torsdag, tillika högtidsdag, som inleder påskhelgen, det vill säga dagen före långfredagen. Enligt kristendomen firade Jesus den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar, även kallad Den sista måltiden vilket har lett till det inom kristendomen vanliga nattvardsfirandet. 
  • Enligt folktron är skärtorsdagen den dag då häxorna återvänder till Blåkulla.
  • Svarta torsdagen kallades torsdagen den 24 oktober 1929, det var denna dag som inledde Wall Street-kraschen.
  • I boken Liftarens guide till galaxen så förintas jorden på en torsdag i lunchtimmen.
(Wikipedia)

onsdag 19 augusti 2020

Veckans dagar: onsdag

Onsdag (fornsvenska: óðins- dagher) är den veckodag som kommer efter tisdag och före torsdag. Enligt äldre uppfattning veckans fjärde dag, men sedan internationell standard infördes 1973 räknas onsdagen som veckans tredje dag.

Onsdagen kallas ibland "lillördag", vilket kommer ifrån "piglördagen", som inföll på onsdagar, det var då pigan enligt traditionen hade ledigt eftersom hon inte fick vara ledig på den riktiga lördagen.

Onsdagen är i Norden uppkallad efter den fornnordiska guden Oden. På latin heter onsdagen dies Mercurii, det vill säga Mercurius dag. Oden jämställdes nämligen med den romerska guden Mercurius. Oden är den ene krigsguden och den äldste, främste och visaste av asagudarna.

I tyska dialekter undantränges ett äldre Wodanstag av Mittwoch (veckans mellersta dag) på 900-talet, och kom senare att bli allenarådande inom tyska språk. Troligen lånades namnet från det ryska namnet på dagen, sreda.

  • Askonsdagen kallas inom kristendomen onsdagen efter fettisdagen. Det är askonsdagen som inleder den egentliga fastetiden. Under askonsdagen strödde man aska över huvudet på de som ber om syndernas förlåtelse. Askonsdagen inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskafton.
  • Dymmelonsdagen kallas onsdagen under stilla veckan. Det var nämligen under denna onsdag som Judas Iskariot förrådde Jesus. Under medeltiden ersatte man klockringningen med dova slag av en träkläpp, även kallad dymmel från onsdagen och fram till påskdagen. Denna tradition lever till viss del kvar i vissa katolska länder.
  • Onsdagspredikan hölls i enlighet med 1686 års kyrkolag varje onsdag. 
  • Onsdagen har blivit en vanlig dag för många kristna att fasta på, framför allt under adventstid.

(Wikipedia)


tisdag 18 augusti 2020

Veckans dagar: tisdag

Tisdag är en veckodag som kommer efter måndag och före onsdag. Enligt den klassiska definitionen är tisdagen veckans tredje dag, men sedan internationell standard infördes 1973 räknas tisdagen som veckans andra dag.

I Norden är tisdagen uppkallad efter den fornnordiska guden Tyr, (på fornsvenska kallad Ti). På latin heter tisdag dies Martis vilket betyder Mars dag. Tyr identifieras ofta med den romerska krigsguden Mars. I Europa under medeltiden ansågs tisdagen som en lämplig dag att inleda krig på, då detta var krigsgudens dag. Även svärdssmide och andra krigsförberedande aktiviteter utfördes vanligtvis på tisdagar.

  • I USA används dagen ofta för politiska val, till exempel supertisdag, presidentval och kongressval ("mellanårsval").
  • Fettisdagen, tisdagen efter fastlagssöndagen, dag då semlor traditionellt äts.
  • Vita tisdagen kallas tisdagen i Stilla veckan, på grund av att detta var den sista dagen i fastlagen och den sista dagen som man fick förtära vitt mjöl och ägg före fastan. I Skåne även pannkaketisdagen, då det förr i tiden gjordes pannkakor till allt husfolk.
  • Tisdagsklubben var en hemlig antinazistisk sammanslutning som grundades 1940 av författaren Amelie Posse. Klubben skulle verka förberedande för en svensk motståndsrörelse. Under andra världskriget deltog journalister och författare i klubben som en protest mot den dåvarande samlingsregeringen. I Tisdagsklubben deltog bland andra Vilhelm Moberg, Pär Lagerkvist, Marika Stiernstedt och Gustaf Stridsberg. 
  • Tidigare var tisdagen given speldag för UEFA-cupen.
  • Den numera insomnade European Hockey League använde tisdag som speldag.
  • Tisdagarna med Morrie är namnet på Mitch Alboms kritikerrosade bok från 1997.
(Wikipedia)

måndag 17 augusti 2020

Veckans dagar: måndag

Måndag är första veckodagen som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska guden Måne. Fornsvenska manadagher. På latin dies Lunae, Lunas dag, efter den romerska mångudinnan Luna.

Måndag kommer efter söndag och före tisdag och är sedan 1972 officiellt veckans första dag i Skandinavien. Måndagen är för många kulturarbetare en ledig dag, då flera stora teatrar inte ger några föreställningar på just måndagar.

Svarta måndagen (eng. Black Monday) kallas måndagen den 19 oktober 1987, då Dow Jones industriaktieindex sjönk med hela 22,6% på en och samma dag. Även måndagen efter påsk kallas för Black Monday i Storbritannien, då Edvard III denna dag 1360 intog Paris, vilket ledde till döden för många av hans soldater.
  • Blåmåndagen är en dag i fastlagen och ligger mellan fastlagssöndagen och fettisdagen. 
  • Måndagsläsare kallas den student som hela tiden säger sig ska börja plugga på måndag.
  • Måndagssjuka är benämningen på yrkessjukdomar som ger sig till känna först efter några dagars bortavaro från arbetet. Den vanligaste måndagssjukan är metallfrossa som är ett influensaliknande tillstånd vilket drabbar personer som inandas metallrök. Uttrycket måndagssjuka används även för bakfylla eller allmän seghet på måndagar, då det är den dag då flest sjukskrivningar sker. Förr även kallat frimåndag, något som användes av hantverksgesäller och förbjöds 1669.
  • Måndagsexemplar kallas ett dåligt eller felaktigt konstruerat exemplar av en vara.
  • Måndagsparad var något som förr hölls på borggården i Stockholms slott varje måndag.
  • Måndag hela veckan är en film med Bill Murray, där han varje morgon vaknar upp och det visar sig vara samma dag (en måndag) han upplever gång på gång.
(Wikipedia)


söndag 16 augusti 2020

Gudstjänst i P1 från Karlskrona kl. 11.03 idag

Just idag, kl. 11.03, sänds gudstjänst från Pingstkyrkan i Karlskrona på P1. Man kan förstås lyssna på den i efterhand också. Sångare, musiker och pastorer medverkar under temat: Det handlar om Jesus.

Här är länken: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1526809?programid=945





Och här en bild på oss som medverkar:

Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio.

Veckans dagar: söndag

Söndag är en veckodag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. På fornnordiska hette dagen sunnudagr (Sols dag). Liksom för de flesta andra veckodagar anses man i Norden "översatt" romerska veckodagsnamn genom att ge dem namn efter nordiska gudar som liknade de gudar som fanns i de romerska veckodagsnamnen, i detta fall från latinets "Dies solis", "solens dag".

Söndag kommer efter lördag och före måndag. I den svenska almanackan är söndag numera veckans sjunde och sista dag, sedan detta blev internationell standard 1972, men i både traditionell judisk och kristen tideräkning är den däremot veckans första dag.

Traditionellt har butiker varit stängda på söndagar i kristna länder, enligt principen om vilodagen. På 1970-talet släpptes öppettiderna fria i Sverige, efter att ha varit styrda av lagar. Matbutiker började vara öppna på söndagar, och efterhand fler butiker. I många länder till exempel Tyskland är det fortfarande lag på att butiker ska vara stängda på söndagar, något som är kopplat till arbetstidsregler.

(Wikipedia)

lördag 15 augusti 2020

Ampes

Ordet ampes är ett dialektalt ord från Ångermanland. Att ampes. Det skulle kunna översättas eller ersättas med att ta ansvar, att vara vaksam åt ett särskilt håll, t.ex. ampes du för att dörren blir låst? ampes du för att det blir gjort? Men ordet och uttrycket är också ofta nära sammankopplat med att det är fråga om ett kärt bekymmer som man ansvarar för. Det kan gälla omsorg om en sjuk anhörig eller vän som har bekymmer.  Ampes du för denne? Ett kärleksfullt bekymmer.


onsdag 12 augusti 2020

Pro bono

Pro bono publico eller pro bono (latin: 'till godo för samhället') är en juridisk term från den romerska rätten som syftar på oegennyttiga handlingar för samhällets bästa.

I USA:s rättssystem syftar det i synnerhet på förhållandet att rättslärda ägnar någon tid åt att utan ersättning bistå medellösa personer i rättstvister.

USA:s advokatsamfund i delstaten Louisiana rekommenderar sina medlemmar att arbeta åtminstone 50 timmar pro bono per år. 

tisdag 11 augusti 2020

Stille-ben


Min kompis föreslog bildtexten: Still Leben.
Och det stämmer ju.

måndag 10 augusti 2020

Rogers Arena

Rogers Arena är en arena i Vancouver i British Columbia, Kanada. Rogers Arena är till vardags hemmaarena för NHL-laget Vancouver Canucks. Arenan har en publikkapacitet på 19 700 vid basketmatcher, 19 000 vid konserter samt 18 890 vid ishockeymatcher. Under ishockeymatcherna vid de Olympiska vinterspelen 2010 hette anläggningen "Canada Hockey Place".

Arenan har tidigare hetat "General Motors Place" från det när den byggdes fram tills den 6 juli 2010 när Rogers Communications köpte namnrättigheterna fram till 2020. Arenan fick då namnet "Rogers Arena".

Detta är en av fyra arenor där nu NHL:s slutspel avgörs, utan publik.


lördag 8 augusti 2020

Om en psalms tillkomst

Hur kom denna psalm till? Christina Lövestam berättar om hur en text i skrivbordslådan blev en älskad psalm. 

Jag tror på en Gud, som är helig och varm, som ger kampglöd och identitet, en helande Gud som gör trasigt till helt, som stärker till medvetenhet. Jag tror på en Gud, som gråter med mig, när jag gråter så allting är gråt, en tröstande Gud som kan trösta likt den, som väntar tills gråten gått åt. Jag tror på en Gud, som bor inom mig och som bor i allt utanför, en skrattande Gud som vill skratta med mig, som lever med mig när jag dör. 


torsdag 6 augusti 2020

Karl X:s mur, södra Öland


Wikipedia:
Karl X Gustavs mur, även Stora muren, är belägen i Mörbylånga kommun på södra Öland. Den uppfördes 1653 på uppdrag av Karl X Gustav som vid tidpunkten var tronföljare. Året därpå efterträdde han drottning Kristina på Sveriges tron. Muren ligger norr om Ottenby kungsgård och sträcker sig i öst-västlig riktning tvärs över Öland. Dess syfte var att stänga in de kungliga dovhjortarna och på det viset garantera en tät viltstam vid den kungliga jakten. Den är fem kilometer lång och endast genombruten av de båda landsvägarna.

onsdag 5 augusti 2020

Orter på södra Öland: bl.a Kvinnsgröta

Jag körde förbi dessa orter igår, vid ett besök på den lugna delen av Öland, den södra delen. Den trippen söderut på västra sidan och norrut på östra sidan, rekommenderas varmt! Bl.a dessa intressanta ortsnamn passerades, och de lockade till fördjupad research om deras betydelser och ursprung. Läs mer på länkarna nedan.

Kvinnsgröta: http://www.isof.se/download/18.3540d5a5143fb94a0d1458d/1529494357949/Folketymologier.%20Om%20ortnamnens%20meningsskapande%20funktion..pdf

Här handlar det tydligen om att danska soldater anlänt till byn för att hemsöka Öland och Sverige. Kvinnorna i byn lär då ha gett dem så mycket gröt så att soldaterna somnade på kuppen. Och när de väl somnat, gick kvinnorna runt och skar halsen av dem. Det ni. Värsta action-scenen från en modern actionrulle. Fast utan bakgrundsmusik och flashiga kläder.

Bårby: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=&ved=2ahUKEwio9c65qYPrAhUEAxAIHWoGA3gQFjAJegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fwww.alltpaoland.se%2Fplatser%2Fbarby-borg%2F&usg=AOvVaw10nAjkarjciRE4wnFaumyK

Den enda fornborgen på Öland som utnyttjar en naturlig bergbrant som skydd. Borgen består av en mäktig halvcirkelformig vall mot landborgskanten, som har utgjort ett naturligt skydd mot väster. Borgens diameter är 150 m.

Dörby: Namnet (1369 Dudherby), taget från kyrkbyn, består av förledet dudhr var betydelse är oklart men återfinns i orter vid vatten. Efterledet är by. (Wikipedia)


Och några till (källa: se översta länken ovan):

Brunneby
Byn som brunnit.

Frösslunda, Gösslunda och Ebbelunda
Har namn efter tre bröder Fröss, Jöss och Äbben.

Gårdby och Sandby
Har namn efter två prinsessor Gårda och Sanda.

Ottenby
Odens by.

Porskärr
Anses (felaktigt) ha varit ett posthemman.

Resmo
Resarnas (jättarnas) hem.

Runnsbäck
Ska ha namn av en rönn.

Rösslösa
Har uppfattats som ’Ryss-lösa’. När ryssarna härjade på ön ska de ha missat
byn, som ligger gömd nedanför landborgen.

Össby
Har namn efter en drottning Öda.

tisdag 4 augusti 2020

Är du den person som du ville bli?

Denna text publicerades här första gången i maj 2012. Rubriken har igen aktualiserats inom mig i mötet med människor och nya situationer som gett mig en del funderingar och nya perspektiv.

Är du den person som du ville bli?
Den frågan fick Mitch Albom av den i ALS döende filosofiprofessorn Morrie Schwartz när Mitch hälsade på honom i hans hem i Boston. Frågan ställdes till Mitch efter många år av lysande karriär inom TV-branschen som populär intervjuare av all världens – och speciellt USA:s – sportstjärnor. Alla ställde upp i hans TV-show. Den tidens och USA:s svar på Fredrik Skavlan här i Sverige.

Är du den person du ville bli?

Frågan ställde allting på sin spets för den framgångsrike journalisten och den stunden och de möten Mitch hade med sin gamle vän, innebar en total förändring för honom i hans liv och för hans framtid. Han beskriver mötena i boken Tisdagarna med Morrie.

Jag har skrivit om den boken tidigare: http://bjornolof.bloggsida.se/personligt/tisdagarna-med-morrie

Frågan finns inom mig också. Den här rubriken har legat här länge i väntan på sin brödtext. Mats Svegfors har skrivit en biografi om Dag Hammarskjöld – den förste moderne svensken och där finns många citat från Hammarskjölds olika texter, framförallt ur hans tankväckande livsdagbok Vägmärken, bl.a. detta:

En man som blev det han kunde
och som var den han var 

Hammarskjöld skrev om sig själv, eller åtminstone en förhoppning om sig själv. Och jag tar till mig dessa rader idag, denna dag i maj 2012, och känner stor längtan efter att få vara just detta: en man som blev det han kunde och som var den han var. Är inte det livets mening? Och svar på frågan i rubriken: Är du den person som du ville bli? So help me God.

Kanske kan denna dag – och denna sköna majhelg - få innebära en stark upplevelse för dig i ditt liv, då saker läggs till rätta, vägen öppnar sig och du åter ser en mening i ditt liv. Haruki Murakami skriver om ett ögonblick under en basebollmatch då han beslutar sig för att skriva en roman:

När Hiltons slagträ lyckades träffa den snabba bollen, ekade ett skarpt ljud över hela basebollstadion. Spelaren rundade snabbt första basen och nådde fram till andra basen. Det var i det ögonblicket jag tänkte: ”ja, just det, man kanske skulle försöka sig på att skriva en roman”.  Än i denna dag minns jag den molnfria himlen, känslan att ligga på gräset som precis hade återfått sin gröna färg och det kraftfulla ljudet från slagträet. Just då föll något stilla ner från himlen och jag tog emot det”

Ofta är svaret närmare än du tror på frågan om du är den du vill vara. I ett ögonblick av nåd i sol eller stilla regn, i lyssnande och öppenhet visar det sig.


måndag 3 augusti 2020

Perspektivförskjutning över tid

När barnen är små är det viktigaste att lära barnen gå och prata.

När de blivit större, är det viktigaste att få barnen att sitta still och hålla tyst. 


söndag 2 augusti 2020

Hålla-sig-hemma-nationalism

Den bulgariske författaren Ivan Krastev kallar det vi just nu upplever i  Europa för Hålla-sig-hemma-nationalism. ”Främling är inte längre den person som inte är född här, utan den som inte befinner sig här just nu” skriver han i nya boken.

– På längre sikt kommer det att bli mycket intressant att se om återvändarna kommer att vilja stanna. Om stängda fabriker och arbetslöshet väntar i Västeuropa. Särskilt om man förväntar sig mer protektionism, att vissa industrier kommer att flytta från Kina till Europa. Då blir Östeuropa attraktivt på grund av billigare arbetskraft, säger han.

Artikeln inleds med orden: ”Idéer är som virus – de behöver fysisk närhet”

(Läs mer från källan:
https://www.dn.se/kultur-noje/ivan-krastev-ideer-ar-som-virus-de-behover-fysisk-narhet/)