fredag 30 juli 2021

Se det goda

Stinissen:

Det goda  är alltid mer sant än det onda. Den som ser den djupa sanningen om en annan, ser alltid att han är skapad till Guds avbild, till att älska och bli älskad. 
[...] 

De fel man upptäcker hos andra är ofta en projektion av ens egna fel. Det som som du inte vill se hos dig själv överför du på någon annan… som gör att vi skriver våra egna dåliga sidor på andras räkning… det är mycket möjligt att flisan hos den andre är ett återsken av din bjälke. De fel du lägger märke till hos den andre kan lära dig mycket om dig själv.
[...]

Ju mer du lever i kärleken, desto mindre fäster du dig vid andras skavanker… En människa utvecklas mer av att få sina goda sidor bejakade än av att få sina fel utrotade. Du blir också själv ojämförligt mycket gladare när du ser till det goda i din omgivning än när du ser till det onda. 

Luk. 6:37-41
 Döm inte, så blir ni inte dömda. Fördöm inte, så blir ni inte fördömda. Förlåt, så blir ni förlåtna.  Ge, så ska ni få. Ett gott mått, packat, skakat och rågat, ska ni få i er famn. Med det mått som ni mäter med ska det mätas upp åt er."
 Han gav dem också en liknelse: "En blind kan väl inte leda en blind? Faller inte båda i gropen?  En lärjunge står inte över sin lärare. Men när han är fullärd blir han som sin lärare.
 Varför ser du flisan i din broders öga, men märker inte bjälken i ditt eget öga?  Hur kan du säga till din broder: Broder, låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga. Då ser du klart nog att ta bort flisan ur din broders öga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar