lördag 29 januari 2022

Visste du detta (42)? Skaramissalet

Skaramissalet är en medeltida mässbok, som finns bevarad i Skara stifts- och landsbibliotek. Missalet är troligtvis den äldsta boken som finns bevarad i Sverige och det äldsta av sitt slag i Skandinavien. Forskare vid Lunds universitet har fastställt att bokens sidor är från 1150, ungefär från den tiden då Skara domkyrka invigdes. 

Skaramissalet är en katolsk mässbok skriven på latin, med texterna till den sjungna gudstjänsten. Den har även fina välbevarade bilder på sina sidor. Boken är ett fullmissale, vilket innebär att den innehåller både sång- och textpartier för att kunna genomföra en hel högmässa. Av de delar som finns bevarade finns texter som rör processionen på palmsöndagen, vigilior vid större helgdagar och ritualer vid begravning.

Missalet har vackert illuminerade sidor. Något som uppmärksammats är de målade begynnelsebokstäverna, de jämnt utformade bokstäverna, sirligt utformade not-tecken i sångerna och konsekvensen i illustrerandet. Här finns två helsidesbilder som visar korsfästelsen samt Gud som välsignar världen.

Det finns numera bara 44 blad (88 sidor) kvar av de ursprungliga drygt 300 pergamentbladen. Det är tillräckligt för att väcka en rad olika frågor om ursprung, användning och ålder.

Källa, och läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skaramissalet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar