onsdag 30 november 2022
tisdag 29 november 2022
måndag 28 november 2022
Skylla på någon annan
lördag 26 november 2022
fredag 25 november 2022
Små saker och småsaker
kan samverka till det bästa.
Att varje liten sak som vi gör av kärlek,
oavsett om den syns eller inte,
oavsett om någon människa vet om det
eller inte,
så betyder den något.
Den lilla handlingen,
det lilla (i kronor räknat) jag ger,
eller gör i omsorg och kärlek
har ett oändligt värde.
Idag vill jag tänka så
och fortsätta att tänka så.
Att göra det lilla jag kan
även om andra inte vet om det.
Jag minns små traktater
och små häften jag “råkade” glömma
lite här och där på gymnasiet
där jag gick.
Jag tänkte: någon hittar nog den här
och läser, och blir påverkad i positiv riktning
kanske till och med i riktning mot vår Herre.
torsdag 24 november 2022
onsdag 23 november 2022
tisdag 22 november 2022
Visste du detta (76)? Demarkationslinje: Spanien och Portugal
måndag 21 november 2022
söndag 20 november 2022
Visste du detta (75)? Platanträd (Där kräftorna sjunger)
Platansläktets arter är lövfällande (utom Platanus kerrii). Bladen är femflikiga och liknar lönnblad. Karakteristiskt för platanerna är att barken flagnar, något som sker året om men (särskilt i kalla miljöer) är mer omfattande vintertid; barken är tunn och skör och hanterar inte den snabba tillväxten i stamvolym.
Blommorna är små och oansenliga och sitter i runda samlingar. Platanerna är sambyggare, det vill säga blommorna är enkönade, men det finns både han- och honblommor på samma träd. Pollinering sker med vinden. När hanblommorna har släppt i väg sitt pollen faller de från trädet. Honblommorna sitter däremot kvar och bildar frukterna, som är små nötter.
Det finns fossil från plataner som är så gamla som 115 miljoner år.
Platanträd finns som ett framträdande inslag i boken Där kräftorna sjunger.
På adlibris.se läser vi om denna bok:
En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kaya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kaya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.
lördag 19 november 2022
Visste du detta (74)? Maverick
Ok, detta om detta, men vad betyder egentligen ordet maverick?
Maverick- omärkt kalv
Maverick - ensamvarg
fredag 18 november 2022
torsdag 17 november 2022
Mörkret förebådar Ljuset
Jesus säger: Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. (Joh. 8:12)
onsdag 16 november 2022
tisdag 15 november 2022
Att vaka
Man kan vara vaken av olika skäl. Man kan ligga vaken av oro för något personligt bekymmer eller för att världsläget är som det är. Man kan också ligga vaken av glada skäl, kanske nästa dag är fylld av roligheter av alla de slag, och förväntans glädje håller en vaken.
Jesu uppmaning till att vaka eller att vara vaken, utgår från en positiv och glad tanke om att Brudgummen kommer. Det ska bli fest och glädjeyra. Allt ordnar sig. Allt läggs tillrätta. Av kaoset som råder, framföds ordning och harmoni.
Allting grundas på dessa nådens ord från Rom. 5:1-5:
När vi nu har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus. Genom honom har vi också tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi gläder oss i hoppet om Guds härlighet. Men inte bara det, vi gläder oss också mitt i våra lidanden, för vi vet att lidandet ger tålamod, tålamodet fasthet och fastheten hopp. Och hoppet sviker oss inte, för Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande som han har gett oss.
I Joh. 14:27 säger Jesus:
Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet.
måndag 14 november 2022
söndag 13 november 2022
Höstfruktan
fredag 11 november 2022
torsdag 10 november 2022
onsdag 9 november 2022
tisdag 8 november 2022
I din närhet
måndag 7 november 2022
Visste du detta (73)? The blue marble
Den blå pärlan (engelska: The Blue Marble, "Den blå spelkulan") är ett berömt fotografi av planeten Jorden, taget 7 december 1972 av Harrison Schmitt som tillhörde besättningen på Apollo 17, under flygningen från Jorden till Månen.
Fotografiet togs från en distans på omkring 29 000 kilometer. Bilden, vars beteckning är AS17-148-22727, togs med en Hasselbladskamera med ett 80-millimeters objektiv.
Namnet har också använts av NASA för att beteckna en modern bildserie över jorden med en relativt hög upplösning. Bilderna, som visar en nästan molnfri jord, har skapats av ett antal ihopfogade satellitbilder. Liksom många andra bilder framställda av medarbetare vid Nasa är denna bild i public domain, det vill säga fri att publicera i de flesta sammanhang. (källa: Wikipedia)
söndag 6 november 2022
Visste du detta (72)? Den cirkadiska rytmen
Den cirkadiska rytmen: Därför ska vi lyssna på kroppens rytm
Källa och läs mera om detta på denna länk:
https://ki.se/forskning/darfor-ska-vi-lyssna-pa-kroppens-rytm
Där läser vi bl.a:
Vår inre klocka styr oss mer än vi anar. Om upptäckten som belönades med Nobelpriset 2017 får ökat genomslag kan det ändra allt från när skoldagen ska starta till vilka mediciner vi tar och när.
Människor, djur, växter och till och med vissa bakterier och encelliga organismer har alla en inre klocka. Ett 24-timmarssystem som reglerar funktioner i cellerna så att de sker vid rätt tidpunkt för organismen. Detta kallas av forskarna för den cirkadiska rytmen efter latinets cirka diem – ”ungefär en dag”. (latinets circa dies, "ungefär en dag")
– Det är en anpassning till omgivningen. Vi har jordens rotation som skapar ljusa och mörka cykler och den cirkadiska rytmen har utvecklats för möjliggöra för organismerna att förutse och anpassa sig till dessa cykler, säger Anita Göndör, forskare vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet.
lördag 5 november 2022
Höstljus över Almö Sandvik
fredag 4 november 2022
torsdag 3 november 2022
Visste du detta (71): Kräftskiva
Wikpedia lär oss:
Begreppet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter 1931. Ordet "skiva" syftar här på bordsskiva, ett bord dukat med mat och dryckesvaror.
Ända sedan medeltiden har man ätit kräftor i Sverige, impulsen kom troligen från Centraleuropa. Från 1500-talet och framåt blev kräftan festmat för kungligheter. Första gången kräftor omnämns i skrift i Sverige var 1562 i ett brev från Erik XIV till fogden på Nyköpingshus. Där krävde kungen att man skulle skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Man vet även att kung Erik odlade kräftor i de vattenfyllda vallgravarna runt Kalmar slott. På den tiden serverades kräftorna inte hela och kalla, utan de var varma då de var huvudingrediens i olika sorters färser och stuvningar.
I Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet finns recept på hur man lagar kräftkaka, kräftkorv och stuvade rudor med kräftstjärtar. Först mot slutet av 1800-talet etablerades kräftätandet i samband med kräftfisket där man serverade kokta kräftor varma, direkt från grytan, eller kalla och hela. Det skedde ofta i samband med ”kräftsupen” som var ett sätt att ta farväl av sommaren och välkomna den annalkande hösten.