tisdag 6 januari 2015

Livets Broadway

En nyttig sak med läsning är den allmänbildande aspekten. Många litteraturintresserade förfasar sig över hur andra litteraturintresserade personer kan "sjunka så djupt" att de läser deckare och spänningsromaner. Min erfarenhet av sådan läsning är dock att den är oerhört allmänbildande. Detta skulle jag vilja skriva mycket om och återkommer till ämnet. Vad jag vill dröja inför just nu är att jag i den senaste lästa deckaren lärde känna New York och dess centrala delar. Nu senast i boken Det ögat inte ser (skriven av Lee Child)Alla streets och avenues på Manhattan som bildar ett konsekvent rutmönster till exempel. 54th Street, 33rd och 34th street (där Empire State Building ligger) och 5th Avenue. Streets är gator från öster till väster och Avenues är gator från söder mot norr.

Dock finns det en gata som bryter mönstret och går snett från sydost mot nordväst och senare åt nordost och blir som en annorlunda linje i kartbilden. Den gatan heter Broadway. Den breda gatan. Den breda vägen. Den går från the Bronx i norr till södra änden av Manhattan. En av de största och längsta i New York. Mitt i värsta storstadsmyllret, som en artär eller ven i storstadens enorma blodomlopp. Du vet väl att artärer transporterar syrefattigt blod till hjärtat och venerna för ut syrerikt blod från hjärtat ut till hela kroppen? Det är kring Broadway USA:s mest kända teaterscener konkurrerar med varandra. Även själva teatern Broadway ligger förstås här. Denna enorma gata rymmer ett helt universum, men är kanske allra mest känt för sina teatrar, nöjeskvarter och finanskvarter med massor av pengar i omlopp. Varje dygn. Kanske inte riktigt lika stor som Wall Street när det gäller finanser, men ändå.

Under en lång promenad igår kväll (dock inte längs Broadway) kom tankar kring denna kända gata (väg). Så här tänker jag:

“Den stig är smal och den port är trång som leder till livet. Men den väg är bred som leder till fördärvet. Och många är de som går på den.” (Jesus)

Det är lätt att köra på en bred och fint asfalterad väg. Det lockar till hög hastighet och man kan lätt drabbas av tunnelseende. Många tar den vägen eftersom den är så bred att köra på och lätt att
hitta till och snabbt leder framåt. Bra skyltat och en strid ström av andra bilister runt omkring som ger en känsla av samhörighet och enkelhet. Lätt att hänga på liksom. Man behöver inte göra en massa stopp för att fundera över vart vägen leder. Den leder framåt helt enkelt. Det är inte så lätt att bara stanna upp eller börja backa om man skulle vilja. En sådan intention kräver en del av vilja, risktagande och överväganden. Och drastiska beslut för den fortsatta färden.

Frågan är: är jag beredd att lämna den breda vägen och välja den smala stigen?

Läs mer om Broadway (gatan):
http://sv.wikipedia.org/wiki/Broadway

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar