onsdag 31 augusti 2022

Visste du detta (58)? Skotten i Cumbria

Skotten i Cumbria var en serie mord som ägde rum den 2 juni 2010 i grevskapet Cumbria i Nordvästra
England, Storbritannien, när taxichauffören Derrick Bird på egen hand under en period på fyra timmar sköt 23 personer, varav 12 dödades och övriga skadades.

Massmordet tog sin början på förmiddagen i byn Lamplugh och därefter Frizington, Whitehaven, Egremont, Gosforth och slutligen Seascale.

Gärningsmannen, den 52-årige taxichauffören Derrick Bird, hittades senare död i ett skogsparti strax utanför byn Boot efter att ha tagit sitt eget liv. Vid Birds kropp hittades två vapen som antogs ha använts under dåden. Totalt rörde det sig om trettio olika brottsplatser att utreda.

(Källa och läs mer:  
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Skotten_i_Cumbria

tisdag 30 augusti 2022

måndag 29 augusti 2022

Visste du detta (57)? Scafell pike

Scafell Pike är det högsta berget i England, 978 meter högt. Toppen ligger i the Lake District National Park i Cumbria.

Området donerades 1919 till National Trust av Charles Wyndham, 3:e baron Leconfield, till minne av de män från Lake District som "föll för Gud och konungen, för friheten, freden och rätten, i det stora kriget" (första världskriget).

Berget består av stelnad magma från perioden Ordovicium.

(källa: Wikipedia)

Scafell Pike var också en svensk-brittisk musikgrupp på 70-talet.

De spelade in bland annat The first time that I saw you, Skagerack, Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen m.fl. 

söndag 28 augusti 2022

Visste du detta (56)? Cumbria

Cumbria är ett grevskap i nordvästra England. Det gränsar till Lancashire, North Yorkshire, County Durham och Northumberland i England, samt Dumfries and Galloway och Scottish Borders i Skottland. Huvudort är Carlisle.

Nationalparken Lake District, som har inspirerat generationer av konstnärer, författare och musiker, ligger i grevskapet. Grevskapets (och Englands) högsta punkt är Scafell Pike, som ligger 978 m ö.h. Bergskedjan Penninerna sträcker sig längs grevskapets östra gräns. Hadrianus mur går genom den nordligaste delen av grevskapet, i och runt Carlisle. 

I detta grevskap utspelar sig flera av M W Cravens kriminalromaner med kommissarie Washington Poe och hans protegé Tilly Bradshaw. Mycket spännande händer där! Och de är ett skönt par, totalt olika, men funkar som par. 

Ett fenomen i Cumbria och andra grevskap är de s.k. Stenringarna. Dessa har en framträdande betydelse i Cravens bok Brännaren.

Stencirkeln vid Castlerigg ( alternativt Keswick Carles , Carles , Carsles , Castle-rig eller Druids' Circle) ligger nära Keswick i Cumbria , nordvästra England . En av cirka 1 300 stencirklar på de brittiska öarna och Bretagne , den konstruerades som en del av en megalitisk tradition som varade från 3300 till 900 f.Kr., under senneolitikum och tidig bronsålder. 

Olika arkeologer har uttalat sig positivt om skönheten och romantiken i Castlerigg-ringen och dess naturliga miljö. I sin studie av stencirklarna i Cumbria kommenterade arkeologen John Waterhouse att platsen var "ett av de mest visuellt imponerande förhistoriska monumenten i Storbritannien." 

Varje år reser tusentals turister till platsen, vilket gör den till den mest besökta stencirkeln i Cumbria. Denna platå utgör det upphöjda mitten av en naturlig amfiteater skapad av de omgivande fjällen och inifrån cirkeln är det möjligt att se några av de högsta topparna i Cumbria: Helvellyn , Skiddaw , Grasmoor och Blencathra. 

(källa: Wikipedia - det mesta alltså)

lördag 27 augusti 2022

Visste du detta (55)? Tjudring

Tjudring, av engelska tethering som ännu är det vanligast använda ordet, innebär att man använder en mobiltelefon för att tillhandahålla internetdelning till en annan enhet som annars är oansluten, genom att använda mobiltelefonen som ett modem. Detta kan ske trådlöst via blåtand, Wi-Fi eller via till exempel en USB-kabel.

Tjudring har använts för att ansluta mot internet ända sedan mobila enheter började få tillgång till internet via sina mobiloperatörer, men har på senare år blivit allmänt förekommande tack vare möjligheten till internetanslutning av bärbara datorer med hjälp av en mobiltelefon.

(källa: Wikipedia) 

Bild från pixabay.com

torsdag 25 augusti 2022

Böcker och läsning (6)

 Teresa av Avila skrev på 1500-talet:

Läsning av goda böcker är lika viktigt för själen, som födan är för kroppen.

onsdag 24 augusti 2022

Visste du detta (54)? Berättelsen om deckarnas deckare: Sherlock Holmes

Se denna fascinerande och lärorika dokumentär om Sir Arthur Conan Doyle och hans fiktive figur som fick eget liv. Sherlock Holmes. Beundrad i mer än 100 år över hela världen. Här är historien bakom och omkring detektiven och hans skapare. Visste du att Doyle varit boxare, snookerspelare och cricketspelare? Och att han uppfann slalom, flytvästen och gummibåten? 

Intressant dokumentär väntar dig. 

https://www.svtplay.se/video/25973428/conan-doyle-fast-i-sherlock-holmes 

Bild från svtplay.se


tisdag 23 augusti 2022

Böcker och läsning (5)

”Det enda viktiga i en bok är den betydelse den har för dig.”
(William Somerset Maugham)

”Ledighet utan läsning är som att dö och begravas levande.”
(Seneca d.y.)

"Böcker ska blänka som solar
och gnistra som tomtebloss.
Medan vi läser böckerna 
läser böckerna oss. 

Kan böckerna läsa människor?
Det kan de förstås!
Hur skulle de annars veta
allting om oss?" 
(Lennart Hellsing)

måndag 22 augusti 2022

Visste du detta (53)? Ortolansparv

Ortolansparv (Emberiza hortulana) är en fågel i familjen fältsparvar. Trivialnamnet och dess vetenskapliga namn ortolan och hortulana härstammar från latinets hortulus, vilket ungefär betyder "trädgårdsfågeln" från hortus, som betyder "trädgård". Fågeln minskar i antal, i Sverige så pass kraftigt att den nu anses vara akut hotad. 

Ortolansparven är en slank fältsparv, med ganska lång stjärt, ganska litet rundat huvud och en rätt lång och svagt krökt näbb. Den mäter 15-16,5 cm på längden och väger 17-28 gram. I alla dräkter har den en tydlig gulvit orbitalring, kraftigt mörkstreckad mantel på gråbrun botten, och gråbrun rygg och övergump. De breda tertialbrämen är rödbruna och bredare på mitten. 

Dock finns det en tragisk aspekt på just denna lilla fågel:
Ortolansparven har i södra Europa, och främst inom det franska lantliga köket, ansetts som en delikatess och där traditionellt jagats i stor utsträckning under fågelns höstflyttning till Afrika. Traditionellt fångas fåglarna i nät och hålls sedan i täckta burar eller lådor, där de får äta upp sig på spannmål, vanligtvis hirs. Denna tradition finns beskriven sedan romartiden men idag är jakten förbjuden i hela EU.

Ett klassiskt recept beskriver hur fågeln avlivas genom att dränkas i Armagnac och sedan rostas för att ätas hel med benen först.

Enligt tradition har franska gourmander, medan de ätit fågeln, täckt både händer och ansikte med en stor servett eller handduk. Syftet är omdiskuterat. Vissa säger att det är för att uppleva smaken, några har hävdat att det är ett sätt att skydda sig mot Guds ögon, som annars skulle se den dekadenta och skamliga akten. Andra menar att handduken bara finns där för att dölja att matgästen spottar ut benen. Det sägs att en präst som var vän till Jean Anthelme Brillat-Savarin var den första att börja använda handduk.

Läs mer om ortolansparven: >>klicka här!

söndag 21 augusti 2022

Böcker och läsning (4)

 ”Skaffa ditt hus en boksamling, och du skaffar din kropp en själ.”

(Latinskt ordspråk)

”Det är ur böckerna de vise hämtar tröst i livets motgångar.”

(Victor Hugo)

lördag 20 augusti 2022

Sänd mig!


Du är inte sänd för att du kan något. Du kan något för att du är sänd.

(Stinissen)


fredag 12 augusti 2022

Till och med det

même les bourreaux ont une âme

(även bödlarna har en själ)
(Maïti Girtanner)

tisdag 9 augusti 2022

Det ogjorda


"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". 

(R M Rilke)

måndag 8 augusti 2022

Att gå framåt

Erik Varden skriver
(i boken Allt som är värt att minnas, sid. 126):

"Han (Anden) går koherent (sammanhängande) tillväga: han tröstar genom att skapa harmoni; han vägleder oss till sanningen genom att dra oss ut ur våra individuella celler och in i ett gemensamt minnesvårdande som skänker en tacksamhetens sötma också åt de bittraste minnena. 

Med hans hjälp kan vi gradvis ta oss från det uppstyckade till det hela. I denna process är häpnadsväckande nog framtiden lika indragen som det förflutna." 

(Sanningen ande ska låta er veta vad som kommer att ske, säger Jesus och fortsätter: Han ska förhärliga mig, ty av mig ska han ta emot och låta er veta.)
(Joh. 16:13-14). 



fredag 5 augusti 2022

Visste du detta (52)? Batyskaf

Batyskaf är en tidig undervattensmaskin uppfunnen år 1938 av Auguste Piccard. Batyskafen är byggd för att klara av det enorma trycket på stora djup. Batyskafen Trieste var den första farkost att nå botten av Marianergraven 1960. Farkostens mekanism påminner om en luftballongs, den saknar framdrivningsmaskineri och klarar av att dyka till betydligt större djup än ubåtar. Batyskafen fungerar i princip som en varmluftsballong. Batyskafen kan bara göra ett dyk och en uppstigning, därefter måste den laddas om med ballast och fotogen.

Auguste Piccard konstruerade namnet batyskaf av de gammalgrekiska orden βαθύς bathys ("djup") och σκάφη skaphē ("skepp").

(källa: Wkipedia, läs mer: >>https://sv.wikipedia.org/wiki/Batyskaf)



onsdag 3 augusti 2022

Visste du detta (51)? Pyrrhusseger

Vad är en pyrrhusseger?

Helt enkelt: en alldeles för kostbar seger. Ordet pyrrhus kommer från den grekiske kungen och fältherren Pyrrhus som 280 f.Kr. kallades till den  grekiska staden Taras (nuvarande Taranto) i Syditalien för att hjälpa sina landsmän mot romarna. Han besegrade dem i flera fältslag, och använda bl.a en ny krigsteknik i form av stridselefanter. Detta hade romarna aldrig mött tidigare. Dock förlorade Pyrrhus och hans armé så många soldater vid ett av slagen så att Pyrrhus utropar: en sådan seger till och jag är förlorad!

(källa: Bevingat, sammanställt av Hellsing, Hellquist, Hallengren)
...........................

Ibland kämpar vi oss blodiga för "att få rätt"; att segern vi vinner kostar så mycket av våra liv och resurser så att det i slutändan mer är att betrakta som en förlust, än en seger. Värdet att få "vinna" i sak, uppväger inte slutresultatet. Att min stolthet får sig en knäck är uppenbart, men i den stund jag kan överge mitt behov av "seger" i striden, i munhuggningen, i konflikten, i rättstvisten, och överlämna mitt liv - med både det förflutna, nuet och framtiden - i Guds händer, tror jag att den största segern är vunnen. Segern över mig själv. Segern över stoltheten. Segern över hämnden. Striden har en tendens att suga ur mig all energi och vilja till annat. 

Vita elefanter (bild från pixabay.com)

tisdag 2 augusti 2022

Om livet och tiden: just breathe

Lyssna på Sommarprataren Susanne Dahl, studentpräst i Umeå. Tänkvärt och öppet om livet och tiden. 
https://sverigesradio.se/avsnitt/susanne-dahl-sommarprat-2022 





Och Willie Nelson: Just breathe