(okänd)
Hellre barfota än boklös.
(okänd)
(okänd)
Hellre barfota än boklös.
(okänd)
Man har alltid en tendens att berömma en tjock bok, bara för att man tagit sig igenom den.
(Edward Morgan Forster)
Mina böcker är min bästa tröst i ensamheten. Ingenting ger mig så god hjälp mot sorgsna tankar som böcker, de fördriver dem och ger mig andra istället.
Bild från pixabay.com |
Jag tror att vi ska läsa böcker som sårar oss och genomborrar oss. En bra bok skall vara ishackan till den frusna sjön inom oss.
(Franz Kafka)
Läsning är för själen vad motion är för kroppen.
(Sir Richard Steele)
Bild från pixabay.com |
Denna gång (från boken Schack under vulkanen) är turen kommen till ordet impertinent. Smaka på det. impertinent. Synonymer till ordet lär vara: irrelevant, näsvis, oförskämd, påträngande, uppnosig, ovidkommande.
Här några exempel på hur ordet impertinent kan användas:
Varför så impertinenta frågor?.
Den vedervärdige journalisten Ångström hade ringt i början av veckan och ställt en rad impertinenta frågor om Projekt Kalle.
Hon slår ner blicken och öppnar munnen för att säga något, och jag antar att hon försöker formulera en ursäkt för sin något impertinenta fråga.
Och nu: varsågod och använd det och berika ditt språk! 😋
Bild från pixabay.com |
(Sydney Smith)
Jag betraktar livet som en god bok. Ju längre man läser, desto mer begriper man handlingen.
(Franz Kafka)
En fönsterglugg i Österrike |
Goda Dagar På Riktigt
Glöm Det Pressande Racet
Godhet Dagligen På Resan
Glimmar Dagarna Påtagligt Rosenröda
Glömska Där Principen Råder
Gör Det Präktiga Rimligt
Härmsångare (Hippolais icterina) är en fågel som tillhör familjen rörsångare (Acrocephalidae) som tidigare ingick i familjen sångare. Den häckar från Centraleuropa och Skandinavien österut genom Asien till Altaj. Vintertid flyttar den till tropiska Afrika. Arten är mycket lik och nära släkt med den västligare polyglottsångaren. IUCN kategoriserar den som livskraftig. På engelska heter den mockingbird.
Härmsångaren är en medelstor sångare som mäter 12–13,5 cm och väger 14–20 gram. Den har ganska stort huvud, långa vingar och ganska kort, tvärt avskuren stjärt. Könen är lika tecknade med grågrön ovansida och jämnt ljusgul undersida. Den har blygrå ben och lång bredbasig näbb med orange undre och grå övre näbbhalva. Härmsångaren är till utseendet mycket lik polyglottsångaren som ersätter dess utbredningsområde i sydvästra Europa.
Förutom skillnader i sång har härmsångaren mycket längre handpenneprojektion (lika lång som tertiallängden), tydligt ljuskantade armpennor som skapar en ljus vingspegel på den hoplagda vingen och polyglottsångaren har brunaktiga eller gråbruna ben. Juvenilen om hösten har en något ljusare fjäderdräkt.
Härmsångarens lockläte på häckningsplats låter ungefär "tä-tä-hyi" och vid oro ger den ifrån sig korta serier med "tä tä tä..." Dess sång är snabb (dock långsammare än kärrsångaren) och ljudlig och den väver in härmningar av andra arters sång. Trots sitt namn är den dock inte lika skicklig imitatör som exempelvis kärrsångaren. Ett återkommande sångläte är nasala gnälliga toner "gie gie gie" som kan associeras med lätet från en delfin. Den väver även in sitt igenkännbara lockläte i sången. Eftersom den tillbringar vinterhalvåret, i Afrika, kan den även under sommartid i Sverige väva in härmningar från afrikanska fågelarter vilket gör att fågelskådare med stor kunskap om fågelsång i vissa fall kan utröna var i Afrika en individ övervintrat.
Källa och läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rms%C3%A5ngare
Stinissen skriver om detta:
Men helighet utesluter inte rädsla. Istället för att dansa fram till himlen kan man också darra sig fram dit. Och det är inte säkert att det är mindre fullkomligt. Gud har själv valt att vara svag och sårbar.
Ett mod som säger: jag vågar darra.
Jesus själv ängslades och ropade ut sin nöd och ångest. Han förväntar sig inte att vi med överlägsen oberördhet ska gå våra smärtor till mötes
Bild från pixabay.com |
Historia
Fenix avbildades lik en örn, med röda och gyllene fjädrar. Dess hemvist var, enligt Herodotos, i Arabien, varifrån den vart 500:e år begav sig till Heliopolis i Egypten för att i solgudens tempel begrava sin faders döda kropp, som den medförde i ett ägg av myrra. Enligt andra sagor tillreder den sig, när den kommer upp i hög ålder, ett näste ur vilket en ny fågel Fenix träder fram så snart den gamla dött. Andra sagor berättar att Fenix bränner sig själv på ett bål för att ur dess aska uppstå i föryngrad gestalt. Den gällde därför såsom en sinnebild av odödligheten.
I sin bok Om fåglarna, som skrevs under det första århundradet efter Kristus, skriver Plinius den äldre att Fenix (phoenix) är stor som en örn och har en gyllene ring om halsen, att dess kropp är purpurfärgad medan stjärten är blå med rosa prickar och att den har tofsar på halsen och en fjäderplym på huvudet. Plinius skriver vidare att när Fenix är nära att dö bygger den ett bo runt sig där den dör och att av dess märg och ben avlas en larv, vilken därefter förvandlas till en ny fågel Fenix. Plinius tillägger sedan att Fenix måhända tillhör fablerna. (källa: Wikipedia)
Min tanke om människor vilka är som fågel Fenix
Jag har mött människor under mitt liv, som liknar fågel Fenix. Inte i yttre bemärkelse förstås, utan i deras varande och existens. När de är slagna till marken, fullständigt och ur mänskligt hänseende utslagna, så reser de sig igen. De liksom "återuppstår" i en liknande skepnad som tidigare, eller i en märkbart förändrad skepnad. Det framträdande är att det verkar som om ingenting kan förgöra dem. Antingen är de väldigt ytliga, och lätt skakar av sig det som hänt, eller så är de oerhört djupa och i anden starka, att de efter en ganska kort tid återvänder till sitt "normala liv" utan att verka särskilt berörda. Oavsett vilket, framstår de för mig som fågel Fenix, som synbarligen "bränt sig till ett intet", men som ändå återuppstår, återvänder, i den gamla tappningen, eller i en något annorlunda skepnad.
Viktiga tankar från Owe Wikström, i boken Ikonen i fickan:
1600-talsfilosofen Pascal beskriver den centrifugala och centripetala rörelsen. Arbetsnarkomanen har ett sätt att distansera sig från sig själv - han anträder aldrig resan inåt. Han är till slut så jagad av yttre stimuli - han slängs bort från sig själv - att den inåtgående rörelsen och uppmärksammandet av mjuka intryck aldrig får en chans.
Genom att förbereda, färdas - och sedan minnas sin resa - blir man synlig, slipper försvinna i mellanmjölkens vaga landskap. Fartvinden gör att tillvaron är påtaglig, den känns. Kanske är de djupt ambivalenta till att deras egna vuxenpoäng långsamt växer.
Ju mer människan inser att hennes eget liv är förbiilande och kort, att tiden är förvirrad, desto viktigare blir det att regelbundet förbinda sig med platser där det Heliga har manifesterat sig. Pilgrimen söker sig mot orter som är mättade med ett högre VARA.
(intressant är att ordet religion går tillbaka till religiere, som betyder foga samman, föra ihop)
En annan metafor rör människans behov av att vara sedd, bekräftad, efterlängtad. Det hebreiska ordet för blick - ajin - betyder samtidigt källa. Och jag tänker åter på den ikons blick som jag bär med mig i fickan. Hur långt man än färdas kan man aldrig resa ifrån sig själv. Samtidigt, i närheten av ikonen är man alltid i närheten av sig själv, bekräftad av “den andres blick”. Eller - med en annan symbol - man kan dricka sig otörstig vid livets källa. *
Tomas Tranströmer kallar det inre i oss för “inomhuset”.
Termen adagio används ofta som tempoföreskrift i långsamma satser i flersatsiga orkesterverk och kammarmusikaliska verk. Den står i sådana fall ofta som rubrik för satsen ifråga (även särskilda ensatsiga stycken kan bära titeln "Adagio").
Mätt med metronom anses adagio motsvara 66-76 slag per minut, vilket är en aning snabbare än largo och larghetto men långsammare än andante.
Tillämpningsområdet är därmed brett och omfattar bland annat kulturyttringar, trafiksignaler, sjukdomssymptom och cellers kommunikation.
Symboler, till exempel det verbala språket, trafikljusets färger, musikens noter, vissa gester, logotyper och grafiska märken. Det logiska sambandet mellan uttryck och innehåll baseras här på överenskommelser, konventioner och kulturella vanor.
Att studier behövs av tecken som vårt medvetande använder sig av insågs redan av John Locke som i slutet av 1600-talet uttryckte behovet av en ”doctrine of signs”. Tidigare i historien fanns tecken-teorier kopplade till teologi och medicin (tecken på gudsexistens respektive tecken på sjukdom).
Källa och läs mer: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Semiotik
Vad är deja-vu?
De flesta människor har någon gång befunnit sig på en plats eller varit med om en händelse, som på ett underligt sätt känns bekant.
Det är ingen stark känsla utan mer en vag förnimmelse av att det är något som man upplevt tidigare.
Fenomenet kallas déjà-vu. Det är franska och betyder ”redan sett”.
Bilder från Prag. |
Freud ansåg att déjà-vu uppträder, när en person plötsligt påminns om en fantasi. Andra har sett déjà-vu som ett symptom på dålig kontakt med verkligheten. Ingen av dessa uppfattningar har dock speciellt många anhängare idag.
De flesta anser att déjà-vu beror på spridda likheter mellan en nuvarande och en tidigare hågkommen situation.
Till exempel har den holländske psykiatrikern Herman Sno föreslagit att minnen lagras som hologram. Till skillnad från fotografier innehåller varje del av hologrammet den information som krävs för att skapa hela bilden.
Ju mindre bitar man har desto suddigare blir dock bilden. Déjà-vu uppkommer i så fall när en detalj i en aktuell upplevelse matchar en liten del av en tidigare, så att en suddig bild av gamla erfarenheter blandas med den nuvarande situationen.
Något som kanske talar för den teorin är att upplevelsen av deja-vu i regel är speciellt stark, om man är okoncentrerad, till exempel i samband med att man är mycket upphetsad, utmattad eller sjuk.
(källa: Illustrerad Vetenskap)
Plötsligt upphör telefontittandet. Något i hennes omgivning tog hennes uppmärksamhet. Det finns hopp. Omgivningen stör. Eller väcker henne ur mobilskådandet. Det förefaller som om stolpen är hennes fasta punkt just nu. Något (någon?) att luta sig emot en stund. Kanske stämmer det.
Trädkramare talade man om för några år sedan. Att hitta “sitt” träd att hålla om, för att ha kontakt med verkligheten. En fast punkt, som står där i ur och skur. Eller en stolpe att luta sig mot.
Stolplutare.
Ren (Rangifer tarandus) är ett arktiskt hjortdjur som förekommer på tundran och i det boreala skogsområdet i norra Eurasien, norra Nordamerika, på Grönland och på flera arktiska öar. Tidigare fanns arten även i den tempererade klimatzonen. Renen utgör den enda arten i släktet Rangifer och utmärker sig genom att vara det enda hjortdjuret där båda könen har horn. Den nordamerikanska vildrenen, caribou, är känd för att göra mycket långa säsongsvandringar i enorma hjordar. Detta har inte iakttagits hos den fennoskandiska vildrenen, men inom renskötseln förekommer långa vandringar eller transporter mellan vinter- och sommarbeten. Hanrenen kallas för tjur eller sarv och honan för ko, vaja eller simla, medan en kastrerad tjur kallas för härk. Sarv, vaja och härk är lånord från samiska medan simla är ett nordiskt ord.
Samernas namn på en rentjur (hanrenen) är sarv och på en renko (honrenen) vaja. En kastrerad rentjur kallas härk och används som dragdjur. Renen är det enda hjortdjur där både honan och hannen bär horn.
Hanrenen kallas för tjur eller sarv och honan för ko, vaja eller simla, medan en kastrerad tjur kallas för härk. Sarv, vaja och härk är lånord från samiska medan simla är ett nordiskt ord.
(källa: Wikipedia)
Bild från Wikipedia |
En stängd bok är bara en pappersbunt.
En välskriven bok är en flygande matta som för oss in i en värld vi inte kan besöka på något annat sätt.
(okänd tänkare)
Bild från Pixabay.com |
"En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan."
(Arabiskt ordspråk)
Sången handlar om en gammal luffare som bodde vid floden. En orolig mamma varnar sitt barn för att vara vid floden, och framförallt: gå inte nära den gamle Catfish John. Men sonen/dottern som fick varningen gjorde precis tvärtom, och upptäckte att den gamle mannen var någon att se upp till. Inte se upp för! Njutbar musik med Nitty Gritty Dirt band och The one and only: Alison Krauss.