måndag 16 september 2024

Korneller

Cornus kousa 'Satomi', koreansk blomsterkornell, 

är ett långsamväxande buskträd som bildar en vasformig krona som med tiden blir lika bred som hög. 

Blommar rikligt med ljust rosa, vackra blommor i juni som varar länge. Blommorna består av fyra rundade högblad med en svag spets ytterst. 

Mycket vacker.

Det finns även ett träd som heter  Körsbärskornell, Cornus mas, som oftast förekommer som ett litet träd på 3-4 meter, med bred och ganska låg krona. Den kan också odlas i buskform med flera upprättstående huvudgrenar. Dess blommor är gula. 

(källa: Wikipedia)

söndag 15 september 2024

Shangri-La

Shangri-La Hotels and Resorts är ett multinationellt gästfrihetsföretag, grundat 1971 av tycoonen (pampen) Robert Kuok och bär namnet på ett mytiskt land av tillfredsställelse i Fjärran Östern som skildras i romanen Lost Horizon från 1933. Shangri-La.

Lost Horizon är en roman från 1933 av den engelske författaren James Hilton. Boken blev filmatiserad 1937. Filmen har samma namn: Lost Horizon, och är regisserad av Frank Capra. En påkostad musikalisk remake gjordes 1973 av producenten Ross Hunter med musik av Burt Bacharach. Boken och filmen är bäst ihågkomna som ursprunget till Shangri-La, ett fiktivt utopiskt kloster som ligger högt uppe i Tibets berg.

Citat ur Anne Holts bok Tolv otämdja hästar:

Ebba Braut satt vaken i det stora vardagsrummet på Kruses gate, i en lägenhet som tills nyligen hade varit en tillflyktsort. Ett Shangri-La, en vänlig fristad, långt från allt annat som utgjorde Ebbas övriga tillvaro. I nattens tystnad var det som om hon kunde höra ekot av samtalen runt bordet. Treenigheten Nefis, Ida och Hanne. 
Henrik och Ebba, två utomstående som hade blivit en del av familjen i den stilfulla lägenheten som nu hade blivit alldeles, alldeles för stor.

lördag 14 september 2024

Uttryck för det som inte syns

Diktare 
poeter
och profeter
samma sak
fast ändå olika
en ådra
ett källsprång
ett uppdrag
ger uttryck
för det som
inte är färdigt
inte syns för
blotta ögat

Andrew Root skriver: vi har en känsla av att vara överkörda; vi tvivlar på det vi längtar efter. Vi tvivlar på att det vi längtar efter är förnuftigt. Nästan alla av oss längtar efter poesi istället för prosa, efter mystik istället för kall transparens... 

Kolosserbrevet 1:27, 2:2 lyder:

För dem (oss) ville Gud göra känt vilken rikedom på härlighet hedningarna har i denna hemlighet - Kristus i er, härlighetens hopp.

...för att de (vi) skall bli undervisade i kärlek och styrkta i sina hjärtan och nå fram till hela rikedomen i en fast övertygelse, som ger rätt insikt i Guds hemlighet, Kristus.

 (ordet 'hemlighet', kommer från det grekiska ordet 'mysterion')

fredag 13 september 2024

Create light


“As we work to create light for others, we naturally light our own way.”

― Mary Anne Radmacher

torsdag 12 september 2024

Trons ord

Ordet är nära dig, i din mun och i ditt hjärta, alltså trons ord som vi predikar. För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.
(Rom. 10:8-10)



tisdag 10 september 2024

Mod

Mary Anne Radmacher fångar en tanke perfekt när hon säger:

"Mod ryter inte alltid. Ibland är mod en tyst liten röst i slutet av dagen som säger jag försöker igen i morgon."



måndag 9 september 2024

Att komma nära en person

Henri Nouwen skriver: 

Ordet Gud kan av många uppfattas som något fascinerande likaväl som skrämmande, attraktivt liksom frånstötande, förförande liksom farligt, uppslukande liksom solen. Utan solen finns inget liv, men kommer vi för nära brinner vi upp. 

En kristen tror däremot inte att Gud är "något", utan istället en person som är kärlek - fullkomlig kärlek. Den troende vet att det är möjligt att leva i dialog med den älskande Guden....

Matt. 7:7-11 lyder:

Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er.  För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar ska dörren öppnas.

 Vem av er ger sin son en sten när han ber om bröd?  Eller en orm när han ber om fisk?  Om nu ni som är onda förstår att ge goda gåvor till era barn, hur mycket mer ska då inte er Far i himlen ge det som är gott till dem som ber honom?

söndag 8 september 2024

På en husvägg i Filipstad



Denna mural gjordes 2017 av konstnären Yash när Gatukonstfestivalen Artscape var i Filipstad.

onsdag 4 september 2024

Till minne av C S Lewis i Westminster Abbey

 

Cirkeltexten är ett citat från C S Lewis:

I believe in Christianity as I believe that the sun has risen,
not only because I see it, but because by it I see everything else.

tisdag 3 september 2024

Om barns och ungas medie- och skärmanvändning

Folkhälsomyndigheten har kommit med rekommendationer om hur barns och ungas användande av sociala medier och skärmar av olika slag ser ut.

AI-genererad bild. Klicka för en större version.
Läs rekommendationerna på denna >>länk! Där framgår med all önskvärd tydlighet att tillgänglig forskning på området visar tydligt på att restriktioner på detta område verkligen är att prioritera!

Barn och unga (och alla andra), behöver verkligen alternativ till skärmtid och tid på sociala medier. Själen behöver sitt, kroppen likaså -  inte bara stillasittande. Vi är skapade till rörelse. Till lek och motion. Både medveten och omedveten. Det ringde en tydlig larmklocka för någon tid sedan när SVT hade intervjuat barn och ungdomar om deras skärmtid, och i de flesta fall rörde det sig om 6-8 timmar/dygn framför en skärm. 

Och larmsignalerna gäller ju inte bara det rent fysiska - det rör även innehållet i vad man "matar" sig med. Vem finns bakom det som sänds ut till våra barn och unga? Vilka värderingar styr och presenteras? Vi alla, med små och stora barn - bör ta oss en rejäl funderare på hur vi ska göra i fortsättningen. Och förresten - vad tillåter vi påverka oss själva? Det kan ju vara som så att barnen, tonåringarna och de unga vuxna, ser på hur vi gör.... 

LEVE NATUREN!         LEVE MOTIONEN UTE I NATUREN!