lördag 17 augusti 2024

Om en svettig polis och irriterande reportrar

Citatet nedan hämtat från David Baldaccis bok Processen, där en svettig, vit polis anfalls av journalister och situationen beskrivs med dessa ord:

Kompakta Mercedes Benz och långa Cadillacs stod på fläckfria uppfarter. Tystnaden bröts när en vacker kvinna med håret uppsatt och en dyr klänning som var sydd för att smita åt runt hennes slanka gestalt startade en cabriolet för att köra någonstans, kanske till en lunch eller en tennismatch.

Utanför de imponerande grindarna till familjen Randolphs egendom stod en polis som såg svettig och irriterad ut medan han höll reportrarna borta. Jack såg en skåpbil från någon nyhetsstation och en tv-presentatör han kände igen som stod framför polisen medan två andra män, förmodligen från lokalpressen, ettrigt överöste polisen med frågor om brottet, som hackande kråkor på ett överkört djur. En surmulen fotograf stod likgiltigt bredvid och tog bilder av platsen.

En uttråkad kameraman från någon tv-station tittade på alltihop medan han håglöst rökte en cigarett och den klumpiga filmkameran dinglade framför honom som en sovande mekanisk arm.

----------------------------

Ögonblicksbilden är talande och välformulerad. Boken är välskriven och mycket spännande. Och är en berörande skildring av de svartas situation i amerikansk historia, inte särskilt långt tillbaka i tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar