lördag 17 maj 2025

Ekumenik

Kyrkornas vilja att samtala, samarbeta och att söka enhet kallas ekumenik. Ordet ekumenik kommer från grekiskans ”oikoumene” som kan översättas med ”den bebodda världen”. 

Ordet är bildat av ”oikos” som betyder hus. Ekumenik kan beskrivas som att leva tillsammans i samma hus. (källa: Wikipedia)

Ekumenik bygger på Jesu bön och önskan om enhet mellan alla dem som tror på honom. Jesu bön återfinns i Joh. 17:20-23 där vi läser: 

Men jag ber inte bara för dem, utan också för dem som kommer att tro på mig genom deras ord. Jag ber att de alla ska vara ett, och att de ska vara i oss liksom du, Far, är i mig och jag i dig. Då ska världen tro att du har sänt mig. Och den härlighet som du gett mig har jag gett till dem, för att de ska vara ett liksom vi är ett: jag i dem och du i mig, så att de är fullkomligt förenade till ett. Då ska världen förstå att du har sänt mig, och att du har älskat dem så som du har älskat mig.

Anders Frostensson skriver i sin psalm:

1. Guds kärlek är som stranden och som gräset,
AI-genererad bild.
är vind och vidd och ett oändligt hem.
Vi frihet fick att bo där, gå och komma,
att säga »ja« till Gud och säga »nej«.
Guds kärlek är som stranden och som gräset,
är vind och vidd och ett oändligt hem.

2. Vi vill den frihet där vi är oss själva,
den frihet vi kan göra något av,
som ej är tomhet men en rymd för drömmar,
en jord där träd och blommor kan slå rot.
Guds kärlek är som stranden…  

3. Och ändå är det murar oss emellan,
och genom gallren ser vi på varann.
Vårt fängelse är byggt av rädslans stenar.
Vår fångdräkt är vårt eget knutna jag.
Guds kärlek är som stranden…

4. O döm oss, Herre, frisäg oss i domen.
I din förlåtelse vår frihet är.
Den sträcker sig så långt din kärlek vandrar
bland alla mänskor, folk och raser här.
Guds kärlek är som stranden…

Fick detta videoklipp av en vän om detta ämne:

fredag 16 maj 2025

En bra bild

På nyårsafton för några år sedan träffade jag några vänner. Vi pratade, åt, pratade igen och åt igen. Trivsamt. De hade - tillsammans med ett par vänner till - företagit en resa till Bangladesh några veckor före jul. Naturligtvis kopplade vi ihop mobiltelefonen med TV:n för att se på de 100-tals bilder som fanns dolda i mobilen, på en stor skärm. Det blev en intressant och givande stund, med många muntra skratt (det finns skratt som inte är muntra), och roliga och givande kommentarer. 

Alldeles i inledningen av bildvisningen sa mobilens ägare “det är så dåliga bilder jämfört med dina bilder...”, och denna utsaga fick mig att fundera (ca. 5 sekunder), innan jag utan vidare replikerade: “ok, vad är en bra bild?” Jag väntade en stund på svaret innan det kom ett försök till svar. Det kom inget. Då frågade jag igen “vad är en bra bild? Frågan hängde kvar i luften.

På en fotokurs på distans på högskolan i Jönköping för några år sedan, konstaterade vi att en bra bild är en bild som betyder något för mig. Det är en bra bild.” Ok, när det var sagt, uteblev fortsatt diskussion om huruvida hennes bilder var bra eller ej. Vi kunde alla luta oss tillbaka och konstatera att hennes bilder var (är) bra bilder av den enkla anledningen att de betyder något för henne och hennes man och andra som får se dem. Bilder som bär betydelse med sig. Det är en bra bild.

I samma kurs hade vi en bok som heter Konsten att ta vinnande bilder, av Bo Segeholm, och i den tas det bl.a. upp två begrepp som jag återkommer till då och då när jag funderar på bilder och fotograferande. Studium och punctum. 

Studium är när jag ser en bild och betraktar den utifrån ett fotografiskt perspektiv, dvs. när tyngdpunkten i mitt seende ligger på ljus, utsnitt, skärpa, blickfång, färger, perspektiv, upplösning, om bilden föreställer något som jag eller någon annan är intresserad av osv. Punctum är när jag betraktar bilden utifrån ett personligt perspektiv. Vad säger denna bild till mig? Hela bilden, eller en del av bilden? En detalj? Ett skeende? En händelse? En känsla? Punctum innebär att jag drabbas av bilden. Att den “river sönder fasaden” (Roland Bartez).

På Wikipedia läser jag följande: När han undersökte fotografiets inverkan på betraktaren urskilde han två teman: studium och punctum. Studium är den sociala och kulturella tolkningen av fotografiet och punctum är en specifik detalj som framkallar en djup och personlig reaktion på bilden.

Vad säger dig dessa bilder?



måndag 12 maj 2025

Små lätta moln

Små lätta moln, ser jag på din himmel, din himmel som är blå...



lördag 10 maj 2025

fredag 9 maj 2025

Genom allt

Genom allt
ja, genom allt som händer, känns och som tänks
finns en röd tråd
en livets visdom
som pekar på en upptrampad stig
den ligger där framför mig,

vad den innebär imorgon
vet jag inte
det är utanför min egen kontroll

det finns ett par löften
jag klamrar mig fast vid
när det känns som svårast:

Du omsluter mig på alla sidor
och håller mig i din hand.

Allt medverkar till det bästa
för den som älskar Gud. 

Jag tror att Nådens Gud, min himmelske Fader
viskar dessa ord inom mig. Till mig. 

Ett ögonblick av nåd. (Esra 9:8)

Det finns ögonblick som aldrig upphör.
(Tunström i boken Juloratoriet)

Jesus, kom, var mitt centrum.

Amen.



måndag 5 maj 2025

Sneak peek

Har många gånger hört uttrycket Sneak Peek och gick vidare för att utforska vad det är. Har ju haft på känn - utifrån sammanhanget - vad det betyder. Och nu vet jag både det, och varifrån uttrycket härstammar. 

Bild från pixabay.com
Kanske vill du ta en smygtitt på julklapparna redan nu? Eller vårmodet? Frågan är bara hur det stavas om du vill använda det engelska uttrycket: sneek peak, sneak peak, sneek peek eller sneak peek? I dag reder vi ut begreppen!

Det rätta uttrycket är "sneak peek". Det är lika bra att säga det på en gång för att undvika ytterligare förvirring. Ja, det ska medges: Till och med Falkblick-Anna har i vissa stunder känt sig osäker på den rätta stavningen.

Kom ihåg det här för att skriva rätt i fortsättningen:

Sneak är det engelska ordet för smyga. Rätt logiskt eftersom det handlar om en smygtitt. Peek däremot kan vara svårare att komma ihåg. Men så här är det: 
Topp heter peak på engelska. 
Kika däremot heter peek
Tänk på leken tittut som heter "peek-a-boo".
Peek round the corner = kika runt hörnet.

(källa: https://www.falkblick.se/2019/10/sneak-peek-eller-sneak-peak.html) 

Om man alltså använder skosorten sneakers, så smyger man helt enkelt omkring all day long.
(egen slutledning)

söndag 4 maj 2025

Poesi och visor

Poesi och visor är inte saker man hittar, utan saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en.
(Nalle Puh)

lördag 3 maj 2025

Bekymmer vs. trygghet

 Fortsätttningen av texten i Matteusevangeliet lyder:

Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd?

 Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte.  Men jag säger er: Inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem.  Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset, som i dag står på ängen och i morgon kastas i ugnen, hur mycket mer ska han då inte klä er? Så lite tro ni har!

Bekymra er därför inte och fråga inte: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med?  Allt detta söker hedningarna efter, men er himmelske Far vet att ni behöver allt detta.  

Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.  Bekymra er alltså inte för morgondagen, för morgondagen bär sitt eget bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.

torsdag 1 maj 2025

Prokrastinering

Prokrastinering, eller uppskjutandebeteende, innebär att medvetet välja att skjuta på något trots att vi vet att det kan få negativa konsekvenser. 

Ett annat sätt att uttrycka det är att prokrastinering är glappet mellan intention och handling – alltså glappet mellan det du har tänkt att göra och det du gör.

Etymologi. 
Latin: procrastinare, pro-, 'framåt', med -crastinus, 'till nästa dag' av cras, 'i morgon'. Ordet härstammar från det latinska ordet procrastinatus, som självt utvecklats från prefixet pro-, 'framåt' och crastinus, 'morgondagens' .

SAOB:
PROKRASTINATION: handlingen att uppskjuta något (vad som skall göras) till morgondagen eller en annan dag eller en senare tidpunkt; vana att handla på detta sätt.

Lyckans hemlighet ligger inte i att göra det man gärna vill göra, utan i att kunna tycka om det som man måste göra.
(James Matthew Barrie)



tisdag 29 april 2025

Bananrepublik

Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier:

  • beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika,
  • beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt
  • mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta,
  • omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag samt
  • låg levnadsstandard för majoriteten av folket.

Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry.

Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika. Namnet förekommer i svensk media från 1970.

måndag 28 april 2025

En öppning i muren

 
Denna mur och öppning finns vid vattnet vid Skärva.
Klicka för en större bild.

lördag 26 april 2025

Meritokrati

Meritokrati (av latinets meritus, förtjänst, och kratein, från klassisk grekiska κράτος kratos 'styrka, kraft') är en ideologi och ett samhällssystem för rangordning av individer där begåvning, utbildning och prestationer ligger till grund för fördelning av resurser och status. Ideologiskt vilar begreppet på alla människors lika värde som grund. Meritokrati är en grundläggande beståndsdel i liberalismens rättvisesyn och värdesystem och står i kontrast till socialismens rättviseideal jämlikhet.

Enligt idén om meritokrati ska social status och belöningar fördelas efter förmåga och förtjänster. Anlag och begåvning, inhämtade kunskaper och ansträngningar är enligt meritokratin avgörande för en persons möjlighet till yrkesmässigt, socialt och politiskt avancemang. Socialt ursprung, samhällsklass, väntjänster eller grupptryck ska å andra sidan sakna betydelse.

Även om många omfamnar meritokratin har den också ifrågasatts.

Akademiskt ideal
Ett av akademins allra starkaste ideal är det om meritokrati. Meritokratin ses inom akademin som ett system präglat av individualism och rättvis konkurrens utan nepotism och diskriminering. I meritokratins värdesystem finns inte plats för någon annan ojämlikhet än den mellan olika meriter.

(källa: Wikipedia)

Men du... Du är älskad, oavsett dina meriter. Gud älskar dig och välkomnar dig som du är, i befintligt, ovårdat skick (citat från Werner Aspenström).

fredag 25 april 2025

Every grain of sand

På Youtube-sidan där denna låt publicerats, finns många kommentarer till sången. Bl.a denna finstämda berättelse och bekännelse om en son och hans far och mor:

A year before my father died [4.2.1922~1986] I was in my room and listened to Every Grain Of Sand ~ Then my dad came into my room in silence and said》 I don 't know much about that guy you listening too, but I like it. Then we both listening to that song, fall into each others arms and cried. One year later he died in my arms in a hospital. He always said to me 》Son, if there is any chance that I can send you a message from the other side of the morning, I will do so. And he did. Now he and my mother that died in 2014 are in Heaven. I miss them both🙏Psalm 23 / Psalm 121~       Thank You Bob🙏

tisdag 22 april 2025

Hopp om ljusning

 Jesus förutsade sin död, men han gav sina lärjungar ett löfte om en gryning,
en ljusning, och ett hopp som bar dem. Samma löfte får vi ta till oss.
Påskdagen visar att hans löfte står fast.

måndag 21 april 2025

Det öppnar sig

Påsken - och Jesu uppståndelse - påminner oss om att vägen framåt är öppen.
Hoppet tänds åter hos den som tror.

söndag 20 april 2025

Varken mer eller mindre

Dagens namn är Påsk
varken mer eller mindre
inget pjosk

Dagen erbjuder ljus
varken mer eller mindre
i öppna hjärtan och hus

Påsken talar ut
varken mer eller mindre
om att ondskan får ett avslut

Vi ser det inte klart
varken mer eller mindre
när det negativa är uppenbart

Påsken ljuset tänder
varken mer eller mindre
när det ofattbara händer

Något övernaturligt sker
varken mer eller mindre
vi böjer oss ödmjukt och ler

Kan något sådant ske
varken mer eller mindre
kan mina ögon åter få se

Att livet segrar igen
varken mer eller mindre
att Skaparen är min vän

Att i mörkrets centrum
varken mer eller mindre
ljuset lyser in i mitt innersta rum

Att i all den uppståndelse som vi talar om
varken mer eller mindre
kan vi vila och säga: kom

Han som var död
varken mer eller mindre
lever och ser mig i min nöd

Han går vid min sida
varken mer eller mindre
när jag förtröstar och låter själen bida

Framåt, uppåt, hemåt vi går
varken mer eller mindre
denna dag och i morgon och kommande år 

fredag 18 april 2025

Långfredag

Jesus för världen givit sitt liv
Öppnade ögon Herre mig giv
Mig att förlossa offrar han sig
Då han på korset dör ock för mig

O vilken kärlek underbar sann
Aldrig har någon älskat som han
Frälst genom honom lycklig och fri
Vill jag hans egen evigt nu bli

Tag mig då Herre upp till ditt barn
Lös mig från alla frestarens garn!
Lär mig att leva leva för dig
Glad i din kärlek offrande mig

Bild från pixabay.com

onsdag 16 april 2025

Källan till inre lugn

My inner calm is sponsored by coffein och sarcasme.
(okänd tänkare)

Denna lite humoristiska och samtidigt tragiska text mötte mig på en whiteboard i kommunhuset där jag skulle hålla en utbildning om GDPR och dataskydd. Jag tänker att det finns en annan stig till inre lugn och frid. Han som gav oss nedanstående löfte är garanten för sanningshalten. 

"Frid lämnar jag åt er. Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och tappa inte modet." 
(Jesus, i Joh. 14:27)

tisdag 15 april 2025

Limnolog

Limnologer är experter på livet i sötvattenmiljöer. 

Inom limnologin studeras både grundvattnet och ytvattnet, såsom sjöar, dammar, vattendrag och våtmarker. Ämnet tar upp de kemiska, fysikaliska, geologiska, hydrologiska, biologiska och ekologiska aspekterna av inlandsvatten.

Traditionellt förknippas limnologi främst med hydrobiologi, de biologiska processerna i vatten.

En limnolog kan ha artkunskap och släktskap mellan olika växter eller djur som sin specialitet. 

söndag 13 april 2025

Om kärlek och bön (Thérèse av Lisieux)

Thérèse av Jesusbarnet (egentligen Marie-Françoise-Thérèse Martin), även Thérèse av Lisieux, emellanåt kallad ”Lilla Teresa”, född 2 januari 1873 i Alençon, Frankrike, död 30 september 1897 i Lisieux, Frankrike, var en fransk karmelitnunna och blev helgonförklarad samt erkänd som kyrkolärare – en av endast fyra kvinnor. Hon är även känd som "Jesu lilla blomma"

Denna "lilla väg" visade sig också i hur hon tog sig an andligheten:

Thérèse är känd för sin "lilla väg". I sin strävan efter helighet insåg hon att det inte var nödvändigt att göra heroiska ting eller "stora gärningar" för att nå helighet och uttrycka sin kärlek till Gud. Hon skrev,

"Kärlek visar sig i gärningar, så hur ska jag visa min kärlek? Stora gärningar är förbjudna för mig. Det enda sättet jag kan visa min kärlek är genom att sprida blommor och dessa blommor är varje litet offer, varje blick och ord, och att göra de minsta sakerna för kärleken."

"Ibland när jag läser andliga skrifter, där perfektionen visar sig med tusen hinder och en hel legion av illusioner runtomkring den, blir mitt stackars lilla sinne uttröttat. Så stänger jag den lärda boken, som lämnat mitt huvud splittrat och mitt hjärta uttorkat, och tar tag i den Heliga Skriften. Då verkar allting ljust, ett enda ord öppnar upp oändliga horisonter för min själ och perfektionen verkar enkel. Jag ser att det räcker att inse sin intighet och ge sig själv helt, som ett barn, i den gode Gudens armar. Jag gläder mig åt att vara liten och lämnar de fina böckerna som jag inte kan förstå åt stora själar och förstånd, eftersom 'endast barn, och de som är som dem, blir insläppta till den himmelska måltiden.' "

Passager som denna har lämnat Thérèse öppen för anklagelser om en överdrivet sentimental och till och med barnslig spiritualitet. Hennes försvarare menar dock att hon ville utveckla en väg till det andliga livet som var förståelig och möjlig att gå för alla som valde att göra så, oavsett sofistikation eller utbildning.

Detta är uppenbart i hennes syn på bönen:

"För mig är bönen en hjärtats rörelse; den är en enkel syn riktad mot Himmelen, den är ett rop av igenkännande och kärlek, som omfamnar såväl prövning som glädje; så att säga, något ädelt, övernaturligt, som förstorar min själ och förenar den med Gud.... Jag har inte modet att leta genom böcker efter vackra böner.... Jag gör som ett barn som inte lärt sig läsa, jag säger bara till Herren allt vad jag vill och Han förstår mig."

Hon lär också ha sagt: “jag sjunger om det jag VILL tro”. Det är både realism OCH tro. 

Hon dog i Lisieux 1897, 24 år gammal. 

(källa: Wikipedia)
-----------------------------------

Hennes ord om perfektionen,  kärleken, tjänandet och bönen är oerhört befriande. Enkelheten, hängivenheten, storheten i det (mänskligt sett) lilla, barnets förtröstan. Behöver det vara krångligare än så? NEJ. 

onsdag 9 april 2025

Essensen

Essens (av latinets essentia) avser i talspråk det väsentliga i något, tingets kärna, det avgörande nödvändiga. 
Som adjektiv eller adverb, essentiell, är betydelsen det livsnödvändiga, till exempel essentiella aminosyror, essentiella fettsyror och andra essentiella ämnen.

Filosofi
Inom filosofin avser essens de grundläggande egenskaper som utgör ett ting, det som inte kan avskiljas från tinget utan att det upphör att vara detta ting. De egenskaper som inte är nödvändiga för ett ting utgör dess accidens. Essensen är ett grundläggande begrepp inom essentialismen. I svensk filosofi används företrädesvis "väsen", då det i många andra språk talas om essens.

Etymologi - - - - - substantiv:
en saks grundläggande, verkliga och oföränderliga natur eller dess betydande individuella särdrag 
Konceptet härstammar från Aristoteles. Hans förklaring visade sådana svårigheter för hans latinska översättare så att de myntade ordet essentia för att representera hela uttrycket. (källa: Wikipedia)

Ibland funderar jag över själva essensen i kristen tro. Många gånger har vi gjort tron så komplicerad och krånglig, och vävt in oss i teorier och tankekonstruktioner. Istället kan vi ta emot och praktisera de enkla orden som är så befriande och avgörande för oss: "Älska Gud och din nästa som dig själv". "Jesus dog och uppstod". "Jesus lever idag". "Den som beder han får". "Sök och du ska finna." "Knacka på dörren och den ska öppnas för dig". "Gud älskar dig".  "Jag säger er sanningen: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in." Augustinus lär ha sagt: Älska Gud, gör sen vad du vill.

Kan det sägas mer essentiellt? Det enkla är det geniala.
 
Om inte annat, fråga Einstein. Hans formel E=mc2. (Energi= massan x ljusets hastighet i kvadrat)
Ingen mer än han själv förstod essensen, när han gav oss relativitetsteorin. Men det visade sig vara en enkelhet och en genialitet på samma gång. 

måndag 7 april 2025

HISTORISK SPORTHÄNDELSE

I torsdags kväll (svensk tid)  gjorde Alexander Ovechkin sitt 893 NHL-mål i sin karriär i världens bästa hockeyliga. Gordie Howe var målrikast fram till 1994 då Gretzky gjorde sitt 802:a mål. Gretzky gjorde sitt allra sista mål år 1999, med nr 99 på ryggen, mål nr. 894. Det målrekordet har hållit sen dess. 

Nu har det hänt igen. 894 mål är gjorda för andra gången i historien. Av Alexander Ovechkin (stavas ibland: Ovetjkin). Han kallas GR8 (the great eight, efter numret på hans matchtröja), Alexander den Store eller helt enkelt: Ovi. Ett målrekord ingen trott skulle kunna slås. Men nu har det hänt. På Long Island, i matchen mot New York Islanders. Allt förändras. Inget i denna värld är för evigt bestående. En stor sporthändelse, javisst. Jag uppskattar att få se detta historiska faktum. Once in a lifetime. Det är stort utifrån ett sportsligt perspektiv. Alla hockeyintresserade ögon är riktade mot the GR8, och hans lag Washington Capitals, the Caps. 
Av Michael Miller - Eget arbete, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47369691

Och igår kväll hände det historiska (söndag kväll, svensk tid): ögonblicket då pucken för 895:e gången flög in över mållinjen efter ett skott från Ovechkins klubba; det är ett faktum: rekordet är slaget. Samtidigt försvinner förtrollningen och fixeringen vid att NÅ rekordet och SLÅ rekordet. Det skrivs in i historieböckerna. Säkert kommer det kommenteras med orden: det oslagbara rekordet! Och kanske är det sant. Eller inte. Gretzky var där och gratulerade. Alla som betytt något för Ovechkins karriär var där. Alla glada för hans skull. 

I detta läge vill vi inte tänka på presidenter i de två stora länderna USA och Ryssland, och allt vad de säger och gör, och att hockeyspelare i världen ska ta ställning för eller emot, och bedömas efter det. Varken den gamle rekordhållaren (kanadensare) eller den nye (ryss). 

Kan vi inte bara få glädja oss över det storslagna i det som nu har hänt på hockeyisen, där den lilla svarta gummitrissan nu för 895:e gången från en och samma spelare, glidit i mål?! 

Jag känner historiens vingslag. Och att det kanske är det vackraste med all idrott som utövas av så många, varje vecka, i så många länder och på alla olika nivåer: glädjen över målet, rekordet, insatsen, satsningen, hängivenheten, det målmedvetna, det uthålliga och målinriktade, gemenskapen och brobyggandet. Grattis Ovi!
Och ja: jag gillar NHL-hockey. Sen min tidiga ungdom. 

söndag 6 april 2025

Blåsippan ler mot oss

Att förtrollas – ingenting är enklare. Det är ett av markens och
vårens äldsta trick: blåsipporna. De är på något vis oväntade.
De skjuter upp ur det bruna fjolårsprasslet på förbisedda platser
där blicken annars aldrig stannar. De brinner och svävar, ja
just svävar, och det beror på färgen. Den där ivriga violettblå
färgen väger numera ingenting.

(Tranströmer)



fredag 4 april 2025

tisdag 1 april 2025

NÅD

DET VACKRASTE ORDET

Det stavas NÅD. Och det handlar om det oförtjänta, det oföränderliga, det som inte går att arbeta sig fram till. Det handlar också om det som inte går att mäta eller jämföra med någonting annat. NÅD helt enkelt. 

N handlar om närvaron
Å handlar om återkomsten
D handlar om det dagliga

Jag tar emot Din nåd idag. När du sträcker dig mot mig med en öppen och givande hand, så lägger jag min svaga hand i din starka. Jag kan känna kraften i den, det obevekliga och det orädda. Din hand. Och min lilla hand i din stora. Jag vet också att det är nådens hand. Handen som ger, om och om igen. Handen som inte slår, utan rör vid mig med helande kraft. Handen som är tecknet på närvaro. Handen som räcks mot mig när jag närmar mig Dig, vid återkomsten till mitt rätta hem, till mitt rätta jag. Handen som verkar i nuet, i det dagliga, vardag som helgdag. Särskilt under vardagarna, som utgör den största delen av mitt liv. 

Hans nåd är oändlig. Hans nåd är ny varje dag. Hans nåd har uppenbarats för oss genom Sonen, Jesus Kristus. Så hög som himlen är över jorden, så väldig är hans nåd över oss. Herrens nåd varar från evighet till evighet. Herrens nåd är det att det inte är ute med oss. Han är stor i nåd. Nåd och frid följer oss, möter oss, träffar oss. Godhet och nåd ska följa mig i alla mina livsdagar. Nåd och sanning ska mötas, rättfärdighet och frid ska kyssas. Evig är hans nåd. Nåd och frid från vår Fader, må vara med oss denna dag. 

NÅD

söndag 30 mars 2025

Stegvis


Gonna change my way of thinking
Make myself a different set of rules
Gonna change my way of thinking
Make myself a different set of rules
Gonna put my good foot forward
And stop being influenced by fools
(Dylan)

fredag 28 mars 2025

Jätten Vist

Jätten Vist är enligt legenden en jätte som skapade Visingsö, då han och hans fru hade varit på fest i Västergötland och skulle kliva över Vättern tillbaka till Småland. Han tog då en stor tuva och kastade ut den i sjön för att kliva på, och den tuvan återfinns numera som Visingsö. Tuvan han tog blev då sjön Landsjön.

Sedan 1969 finns en skulptur av Calle Örnemark, föreställande jätten Vist med sin tuva, vid Strandvägen i Huskvarna. Den restaurerades ett par månader före konstnärens död sommaren 2015.

Jätten Vist omnämns i första spåret Tror jag hittar hem på sångaren Lars Winnerbäcks skiva Eldtuppen.

Lyssna gärna: