Inte för att döma,
utan förlåta.
Han ser.
Inte för att förebrå.
utan uppmuntra.
Han ser.
Inte för att förkasta,
utan göra delaktig.
Han ser.
Inte med kyla,
utan i värme.
Skaramissalet är en medeltida mässbok, som finns bevarad i Skara stifts- och landsbibliotek. Missalet är troligtvis den äldsta boken som finns bevarad i Sverige och det äldsta av sitt slag i Skandinavien. Forskare vid Lunds universitet har fastställt att bokens sidor är från 1150, ungefär från den tiden då Skara domkyrka invigdes.
Skaramissalet är en katolsk mässbok skriven på latin, med texterna till den sjungna gudstjänsten. Den har även fina välbevarade bilder på sina sidor. Boken är ett fullmissale, vilket innebär att den innehåller både sång- och textpartier för att kunna genomföra en hel högmässa. Av de delar som finns bevarade finns texter som rör processionen på palmsöndagen, vigilior vid större helgdagar och ritualer vid begravning.
Missalet har vackert illuminerade sidor. Något som uppmärksammats är de målade begynnelsebokstäverna, de jämnt utformade bokstäverna, sirligt utformade not-tecken i sångerna och konsekvensen i illustrerandet. Här finns två helsidesbilder som visar korsfästelsen samt Gud som välsignar världen.
Det finns numera bara 44 blad (88 sidor) kvar av de ursprungliga drygt 300 pergamentbladen. Det är tillräckligt för att väcka en rad olika frågor om ursprung, användning och ålder.
Källa, och läs mer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skaramissalet
På Wikipedia läser vi:
Koloni
En koloni (latin colōnia, av colōnus, "odlare", "nybyggare") är i politik en administrativ region eller bosättning som lyder under en regering i moderlandet, vanligtvis belägen i en annan världsdel, utan att ha egen politisk representation.
Kolonier skall inte förväxlas med protektorat eller provinser. Medan en koloni politiskt är en del av en annan stat (även om den geografiskt sett utgör ett annat område), är protektorat en självstyrande stat som genom avtal är starkt beroende av en annan stat i flera frågor, vanligen när det gäller säkerhetspolitik. En provins är en landsdel med samma politiska representation som provinserna i hemlandet.Historik
Ordet koloni syftade under antiken på nya bosättningar i tidigare obebodda områden. Under upptäcktsresornas epok började européer ta makten över områden i övriga världen, där det oftast redan levde människor. Ett antal europeiska länder hade kolonier förr, i särskilt hög grad Storbritannien, Portugal, Spanien och Frankrike. Dessa har annan status idag: självständiga, med inre självstyrelse, eller fullvärdiga delar av moderlandet.
Efter andra världskriget genomfördes en avkolonialisering som innebär att det finns få egentliga kolonier kvar i dag. Ett antal områden och territorier i världen är emellertid klassade av FN som icke-självstyrande områden, det vill säga ännu ej avkoloniserade.
Rödeby kyrka |
Venia, fullständig benämning venia concionandi, är ett särskilt tillstånd för lekman att predika vid gudstjänst i Svenska kyrkan.
En person som innehar venia benämnes veniat.
Venia utdelas av kyrkoherde eller biskop.
Videntem videre -
vi ser Honom som ser oss.
(Augustinus)
Videntem videre, sade Augustinus: att se på den som ser på oss. Vi är inbjudna att besvara den kärleksblick som ständigt följer oss. Varje steg vi tar, varje tanke vi tänker, varje handling vi gör – alltid och överallt är det Någon som ser på oss med oändlig kärlek. Vi får försöka svara på samma sätt! Att se är att be.
Att be är att be-svara, be-jaka, be-trakta.
(fritt återgivet efter Anders Arborelius)
Jorden är full av himmel,
varenda buske brinner med Guds eld.
Men bara den som ser tar av sig skorna;
de andra sitter vid sidan och plockar björnbär.
(okänd tänkare)
Huset Piplärkan 2 angränsande till Balders hage. |
Etymologi
Under 1870- och 1880-talen hade Stadsfullmäktige antagit den så kallade Lindhagenplanen som bland annat reglerade Ladugårdslandets norra delar. I dagens Lärkstaden utlades de tidigare stora kvarteren Lärkan och Domherren, vilka liksom omgivande kvarter fått fågelnamn. Kvarteret Lärkan var det första att enhetligt exploateras, och härigenom fick området sitt namn.
En mer fantasifull förklaring till namnet återfinns i folketymologin som vill göra gällande att namnet kommer från stockholmsslangordet berglärka, vilket betyder prostituerad. Berglärkorna skulle enligt förklaringen ha hållit till i bergsområdet ovanför Stora Träsket och lockat till sig de hemvändande roslagsbönderna sedan de varit i staden och sålt sina varor.
(källa: Wikipedia)
Synonymer till pekuniär (kan även stavas pekunjär):
ekonomisk, finansiell, penning-, i pengar, i penningar, monetär, dvs. något som rör pengar.
Hur används ordet pekunjär? Här några exempel:
bild från pixabay.com |
Pelleport var också beredd att avstå från att publicera sina skandalkrönikor mot pekuniär ersättning.
Någon större pekuniär återbäring lär det inte bli.
Att se på barnen ur ren pekuniär synpunkt kan varken vara bra för barnen eller föräldrarna.
---------------------------------
Tänk vad jag lär mig genom att lyssna på deckare.
När han kom lite längre fram såg han Jakob, Sebedeus son, och hans bror Johannes. De satt i båten och gjorde i ordning sina nät. Genast kallade han på dem, och de lämnade sin far Sebedeus i båten med arbetarna och följde Jesus. (Mark, 1:16-20)
Hans ögon och hans blick ser dig idag. Det är en kärlekens öppna blick. Det är ögon som lyser som en mild sol. Blicken kallar dig till sig. Oemotståndligt. Ögonen ser allt, både det vi känner oss nöjda med och allt annat också, det vi helst inte vill visa, eftersom vi känner oss fullständigt avklädda då. Hans blick ser allt, och han vill oss väl.
den igenbommade kyrkan - därinne står ett helgon av trä
(Tranströmer ur Decemberkväll -72)
bild från pixabay.com |
Jag hörde kommentatorn till en hockeymatch i NHL använda detta uttryck:
the goalie had a shrink in the armour betyder ungefär: en krympning i rustningen, eller en springa i rustningen (ungefär:målvakten hade en glipa i utrustningen)
I 1 Kung. 22:34 och parallellstället 2 Krön. 18:33 läser vi: Men en man, som spände sin båge och sköt på måfå, träffade Israels kung i en fog på rustningen. Då sade kungen till föraren av vagnen: ”Vänd vagnen och ta mig ut ur striden, för jag är sårad.”
och på engelska (American Standard Version): And a certain man drew his bow at a venture, and smote the king of Israel between the joints of the armor
och i King James översättning:
And a certain man drew a bow at a venture, and smote the king of Israel between the joints of the harness.
Vi har alla våra svaga punkter, glipor eller springor i utrustning. Vår akilleshäl. Våra problemområden. Ibland träffas vi där av fiendens brinnande pilar, och skadas svårt. Hur ska vi undvika att få/ha dessa glipor i utrustningen? Den frågan kan vara värd att ta med sig dessa de första dagarna under året.
Jag tror att det medvetna valet att upptäcka mina sårbarheter och se deras upphov, kan vara en början. Insikten om vad jag kämpar med eller mot, kan vara första steget till att rustningen blir hel, och att sårbarheten kan övervinnas.
bild från pixabay.com |
Vi blir starka av dem, men också av oss själva. Av det inom oss som den andre inte kan se. Det som bara kan möta sig själv. Den innersta paradoxen, garageblomman, ventilen mot det goda mörkret. En dryck som bubblar i tomma glas. En högtalare som utsänder tystnad. En gångstig som växer igen bakom varje steg. En bok som bara kan läsas i mörkret.
(Tranströmer, ur dikten Funchal)
Wikipedia:
Funchal (portugisiskt uttal: [fũˈʃaɫ]) är en stad i den portugisiska ögruppen Madeira. Funchal har 111 892 invånare (2011), inklusive förorter, och är den sjätte största staden i Portugal och har varit den autonoma regionen Madeiras huvudstad i mer än fem århundraden.