tisdag 14 september 2021

Visste du detta (29)? Våra vanligaste lösenord + tips om säkrare dito

Hittade en lista över våra vanligaste lösenord till datorer, nätverk och kort. Listan har tre år på nacken, men ger en bild av hur vi tänker (eller inte tänker alls).

123 
12345
123456
Hejsan123
password
12345
12345678
qwerty
hejhej
123456789
1234
baseball
dragon
football
1234567
monkey
letmein
abc123
111111
mustang
Säkertlösenord
access
shadow
master
michael
superman
696969
123123
batman
trustno1

Tips om säkrare lösenord:
Att skydda sig med diverse olika typer av lösenord har idag kommit till att bli en del av våra dagliga liv, vare sig det handlar om pinkoder till bankomater eller inloggningar till webbplatser. För att undvika att bli lurad, få sin identitet kapad eller bankkontot länsat är det viktigt att använda säkra lösenord som gör det svårt för hackare att göra intrång i din privata digitala sfär. Det finns flera sätt att välja rätt typ av lösenord, bland annat bör man av naturliga anledningar undvika de vanligaste lösenorden. Man kan studera listor över exempelvis de hundra vanligaste lösenorden idag för att säkerställa att det man tänkt använda inte finns med på dessa. En generell tumregel är: ju längre ditt lösenord är, destor svårare kommer det att vara för de som vill knäcka det och bryta sig in med din inloggningsinformation.

Många kan tycka det är svårt att komma ihåg sina lösenord, speciellt om man har ett flertal komplicerade med många olika bokstäver, tecken och siffror. Ett alternativ till att använda slumpade lösenord är att välja en ordföljd eller ramsa som är lätt att komma ihåg – det bör för säkerhetsskull fortfarande innehålla både stora och små bokstäver samt några siffror. I regel rekommenderas det att ett lösenord är minst tolv tecken långt, men gärna längre. Denna typ av lösenord kallas ofta för ”lösenordsfras” efter som de gör det enklare att minnas varje specifikt lösenord. Ett exempel skulle kunna vara ”Sara & jag äter 5 mackor!”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar