Klicka för större bilder
onsdag 31 juli 2024
tisdag 30 juli 2024
Malström
Malström, även kallat tidvattenström, är en kraftig virvelrörelse i vattnet i trånga sund som framkallas av ebb och flod.
Malströmmen skapas då stora vattenmassor kommer in i smala sund och inte hinner rinna tillbaka på grund av ett starkt inflöde. Resultatet blir en vattensamling som med hög kraft rinner tillbaka och skapar stora vattenvirvlar, vortex.
Föremål som kommit in i en malström dras mot vattenvirvelns mitt och sugs där ned under vattenytan. Strömmarna uppnår ibland mycket höga hastigheter och kan då utgöra en fara för att vistas i vattnet.
Etymologi
Ordet härstammar från det likabetydande holländska maalstroom, och är känt på svenska sedan 1698. Efterledet motsvarar precis det svenska ström som i havsström. Förledet maal- är av osäkert ursprung; på svenska anknyts det ofta till det nordiska ordet (att) mala, men förledet kan möjligen istället vara en omformning av det östfrisiska ordet dwalen, virvla. Företeelsen har sitt ursprung i den mytologiska historien Grottasöngr.
Malström i litteratur
I grekisk mytologi var Karybdis ett monster som förvandlade sig till en malström för att försöka krossa sjömän, däribland Odysseus, mot klippdemonen Skylla. Edgar Allan Poe skapade i novellen "En nedfärd i Malströmmen" (A Descent into the Maelstrom) (1841) en något överdriven föreställning om tidvattenströmmen Moskenstraumen, en kraftig cirkulerande ström utanför Lofoten vid norska kusten. Särskilt i den engelskspråkiga världen har Poes berättelse kraftigt påverkat den allmänna uppfattningen om malströmmar. Stavningen maelstrom, som är i bruk i engelska, har blivit en ofta förekommande beteckning i populärkulturen. Även Jules Vernes skildring i En världsomsegling under havet (1870) har påverkat mångas uppfattning. (källa: Wikipedia)
måndag 29 juli 2024
Ett stängt bord
när är det öppet? Och kan man stänga ett bord?
Bordläggning har jag hört talas om, men bord-stängning?
söndag 28 juli 2024
Låt ditt ljus lysa
lördag 27 juli 2024
fredag 26 juli 2024
På väg hem (2): Som ett barn
torsdag 25 juli 2024
Han drog mig upp
onsdag 24 juli 2024
Häst med (glas-) ögon. Brösarps backar.
tisdag 23 juli 2024
Rosettfönster
Norra rosettfönstret i Notre-Dame de Chartres
Photo by PtrQs, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54491069 |
måndag 22 juli 2024
söndag 21 juli 2024
Att möta sig själv
bild från pixabay.com |
lördag 20 juli 2024
fredag 19 juli 2024
torsdag 18 juli 2024
onsdag 17 juli 2024
tisdag 16 juli 2024
Att föredra okunnigheten
Den vise Salomo skriver i Predikaren 1:18 (bok i bibeln):
Stor vishet ger stor sorg. Ökad kunskap ger ökad smärta.
Jag kan inte fullt ut se vidden av det jag skriver denna morgon, men livet får utvisa om det jag skriver stämmer med verkligheten. Det finns så många områden man kan fundera över, men jag vill tro på orden att den som söker han finner och sanningen ska göra oss fria.
måndag 15 juli 2024
lördag 13 juli 2024
Immanens och inkarnation: etymologi
Immanensfilosofin – en världsåskådning begränsad till det inomvärldsliga, där människan kan få kunskap endast om det som ligger innanför medvetandets och erfarenhetens gränser.
Guds immanens – inom religionsfilosofi och teologi Guds närvaro i världen.
Inkarnation - (latin ”förköttsligande”, "förkroppsligandet") är ett begrepp som används i inom kristen tro om det gudomligas framträdande i konkret gestalt. Att Gud blev människa i Jesus Kristus, är det som inkarnationen handlar om. Sann Gud och sann människa.
Exkarnation - motsatsen till inkarnation, "separation of soul from body".
(källa: Wikipedia)
fredag 12 juli 2024
torsdag 11 juli 2024
Du är tillräcklig
- inte orkar eller förmår
- missar målet
- faller tillbaka i gamla spår
- skjuter upp och förhalar
- inte vågar ta steget
- varken är bäst eller främst
- inte blir uppskattad
- gör din omgivning besviken.
Flyg med dina egna vingar. |
onsdag 10 juli 2024
tisdag 9 juli 2024
Dekonstruktionism
Frågan vi alltid borde komma tillbaka till när vi debatterar kyrkans läror är om teologin landar i Gud som kärlek. Om den inte gör det, är det förmodligen inte vad Gud vill.
Victoria Vasquez (är krönikör på dagen.se)*
tycker att vi borde prata mer om vad som gör en tro hållbar. Själv är hon övertygad om att tron behöver gå igenom cykler av prövning och ifrågasättande, för att sedan kunna landa i en ny sorts tilltro.
– Om man inte hittar det i sin egen församlingskontext, sök det i ett annat sammanhang så du inte blir själv med frågorna. Dekonstruktion måste inte leda till att man lämnar tron.
*(källa: https://www.dagen.se/author/victoria-vasquez/ )
-----------------------
Om jag än sitter i mörkret, är dock Herren mitt ljus.
(Mika 7:8)
måndag 8 juli 2024
Fingerborgsblomma: vacker och farlig
Klicka för större bild. |
Hela växten är giftig, men i synnerhet de delar som växer ovan jord (stammar, blad, blommor och frön). Framför allt ettåriga plantor är giftiga. Koncentrationen av gift är högst vid snabb tillväxt hos plantan.
Fingerborgsblomma innehåller glykosiderna digitoxin, digitonin, och digitalin, varav de viktigaste är digoxin och digotoxin. De har toxisk effekt på hjärtat genom att förhindra cellmembranens natrium–kaliumpump, vilket resulterar i frekvent och oregelbunden depolarisering av cellen. Det medför en oorganiserad elektrisk aktivitet i hjärtat vilken märks som en variation av onormal hjärtrytm och eventuellt hjärtstillestånd. Glykosiderna agerar också direkt på magtarmkanalen och orsakar blödande tarminflammation (enterit) som resulterar i kolik, kräkningar och diarré.
(källa: https://www.sva.se/amnesomraden/giftiga-vaxter-a-o/fingerborgsblomma/)
söndag 7 juli 2024
Chronos & Kairos - två begrepp för TID. Och aionos.
lördag 6 juli 2024
Fälten har vitnat till skörd
Men se, jag säger er: Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd.
(Joh. 4:35)
fredag 5 juli 2024
Bön efter vandring i naturen
Jag kom just tillbaka från en vandring genom de mörka skogarna. Det var kallt och blåsigt, men allt talade om Dig. Molnen, träden, det blöta gräset, dalen med sitt klara ljus, ljudet av vinden. Allt talade om din uppståndelse, det gjorde mig medveten om att allt det du har skapat är i sanning gott.
O, Herre, jag vet att det är i tystnaden, i det stilla ögonblicket, i någon bortglömd vrå som du kommer att möta mig, kalla mig vid namn och tala fridens ord till mig. Det är i stillhetens timma som du blir min uppståndne Herre.
(Från boken: A cry for mercy, Henri Nouwens bön)
onsdag 3 juli 2024
Paradigm (paradigmskifte): etymologi
Paradigm är en förebild, ett idealexempel eller mönster inom vetenskapen. Termen myntades av fysikern och vetenskapshistorikern Thomas Samuel Kuhn. Enligt Kuhn avgör ett paradigm bland annat: vilka frågor som skall ställas och inte ställas.
tisdag 2 juli 2024
Grenadjärgatan
Svenska grenadjärer vid Västgöta-Dals regemente, 1760-tal. |